«Θετικές» άλλες τέσσερις φάρμες μινκ στην Κοζάνη

Λίγες μόνο ημέρες μετά τη μαζική θανάτωση 2.500 μινκ στην Κοζάνη, ο εφιάλτης του κορονοϊού επέστρεψε, αυτή τη φορά σε τέσσερις φάρμες του Δήμου Βοΐου. Από τους εργαστηριακούς ελέγχους που διενεργήθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα -κατά τα άλλα συμπαθή- θηλαστικά από εννιά ύποπτες φάρμες αρκετά από αυτά βρέθηκαν θετικά στον ιό, ενώ επιβεβαιώθηκαν κρούσματα και μεταξύ των εργαζομένων.

Οι παραπάνω εξελίξεις έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού τον νομό, καθώς υπάρχει η πιθανότητα διασποράς μεταλλαγμένου στελέχους του ιού στην κοινότητα. Κι αυτό διότι τα μινκ που εκτρέφονται σε φάρμες για τη γούνα τους μολύνονται από τους ανθρώπους, αλλά στη συνέχεια γίνονται τα ίδια η «πηγή» του μεταλλαγμένου πλέον ιού.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η νέα επιβεβαίωση κρουσμάτων ανάμεσα στα ζώα θα έχει ως αποτέλεσμα να θανατωθούν ακόμη 5.000 ζώα σε φάρμα της περιοχής Σιάτιστας τις επόμενες ημέρες, ενώ στις φάρμες που δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα τα θηλαστικά θα τεθούν υπό συνεχή παρακολούθηση.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν κρούσματα σε εκτροφείς της δυτικής Μακεδονίας, ενώ κάποια θηλαστικά παρουσίαζαν συμπτώματα όπως δύσπνοια, έκκριμμα από τη μύτη, ανορεξία και κατάπτωση. Ενας μικρός αριθμός εξ αυτών πέθανε και ακολούθησε η θανάτωση των 2.500 μινκ προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού.

Στις συνολικά 90 φάρμες της δυτικής Μακεδονίας εκτρέφονται περίπου 1.000.000 μινκ και οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και προβληματισμό στις οικογένειες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον τομέα αυτό.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης έβαλε χθες τέλος στα σενάρια περί αναστολής λειτουργίας μονάδων εκτροφής μινκ και διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ότι θα δοθούν 3.000.000 ευρώ στους παραγωγούς μινκ για την οικονομική ενίσχυσή τους, εξαιτίας της ζημιάς που υπέστησαν λόγω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα βιοασφάλειας, όταν υπάρχει κάτι ύποπτο, και δεν υπάρχει η παραμικρή ολιγωρία σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται. Αμέσως μόλις υπάρξει ζήτημα ύποπτου κρούσματος ή θανάτου ξεκινά η προβλεπόμενη διαδικασία, γίνεται καταγραφή όλων των θηλαστικών, ενημερώνονται όλες οι αρμόδιες Αρχές και αρχίζουν οι έλεγχοι» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βορίδης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα