Οι λοιμωξιολόγοι ζητούν να μπει τώρα στο «κόκκινο» η Αττική!

Ο φόβος του τρίτου κύματος και της μετάλλαξης του Covid-19 φέρνει δραστικά μέτρα. Στον αέρα σχολεία και αγορά

Μια ανάσα πριν ενταχθεί στις «κόκκινες» περιοχές βρίσκεται η Αττική, μετά την αύξηση κρουσμάτων, αλλά και λόγω της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού που έχει κάνει την εμφάνισή του στη χώρα. Λόγω της ανησυχητικής τροπής που έχει λάβει η πανδημία, χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται σήμερα το απόγευμα στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που εξετάζουν οι υγειονομικές Αρχές είναι να μπει η Αττική στις «κόκκινες» περιοχές, κάτι που σημαίνει ότι θα ακολουθήσει τα αντίστοιχα μέτρα.

Επίσης, το λιανεμπόριο αναμένεται να λειτουργήσει μόνο με τη μέθοδο του click away σε όλη την επικράτεια, ενώ θα μετατεθεί το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων. Υπενθυμίζεται ότι η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είχε οριστεί να επανεκκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου.

Με τη φράση «θα είναι δύσκολη μέρα η σημερινή», ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό Αχιλλέας Γκίκας δήλωσε χθες στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» του Open πως «πιθανότατα η Αττική μπαίνει στο “κόκκινο” σήμερα», επισφραγίζοντας αυτό που διεμήνυαν για αρκετές ημέρες και σε κάθε τόνο οι ειδικοί, ότι δηλαδή το λεκανοπέδιο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, ειδικά μετά την εμφάνιση των μεταλλάξεων, με αποτέλεσμα τα νέα μέτρα να είναι αναπόφευκτα.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να υπάρξει παράταση στο άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων. Κάθετα αντίθετος με το άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο ethnos.gr.

«Με τους δείκτες που έχουμε τώρα, θα έβαζα την Αττική στο κόκκινο και δεν θα άνοιγα με τίποτα τα σχολεία» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και στη λειτουργία του λιανεμπορίου στην Αττική: «Ίσως θα πρέπει να επιστρέψει το click away ή να ενταχθούν οι έλεγχοι. Οι εικόνες του Σαββατοκύριακου δεν πρέπει να επαναληφθούν».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, οι βασικές αιτίες στο «εικονικό τέλος του δεύτερου κύματος και το έναυσμα για το τρίτο και χειρότερο» είναι τρεις: Πρώτον, το ήδη φορτωμένο επιδημιολογικό φορτίο. Δεύτερον, η μετάλλαξη του στελέχους του κορονοϊού και τρίτον, τα εμβόλια που «δεν έχουν πάει καθόλου καλά».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» του Open, σημείωσε πως διανύουμε πολύ δύσκολες ημέρες, αναφέροντας ότι είναι «πάνω από το 2% το ποσοστό θετικότητας».

«Είμαστε σε σημείο πολύ μεγάλης ανησυχίας… Πρέπει να δράσουμε τώρα, πριν ξεφύγουν τελείως τα πράγματα» προειδοποίησε ο κ. Βασιλακόπουλος και δήλωσε πως το λιανεμπόριο δεν μπορεί να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο, τονίζοντας πως θα πρέπει τα καταστήματα να λειτουργήσουν με click in shop. Συμπλήρωσε, τέλος, ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν «μόνο εάν αλλάξουν οι εικόνες του λιανεμπορίου».

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης προέβλεψε ότι, εάν ανοίξουν τα σχολεία, τον επόμενο μήνα θα φτάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων!

«Αν προχωρήσουμε με τα ανοίγματα που έχουμε σχεδιάσει και με την ύπαρξη της μετάλλαξης στην κοινότητα, υπάρχει πολύ σοβαρή αύξηση στα πάνω από 2.000 μέσα στον Μάρτιο» προειδοποίησε, αλλά τόνισε ότι «με τα σημερινά στοιχεία, ακόμα και με τη μετάλλαξη, δεν θα φτάσουμε τόσο ψηλά».

Δεν αποκλείει την αλλαγή δεδομένων με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, καθώς ανέφερε ότι αν αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα ληφθούν και οι αντίστοιχες αποφάσεις.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα