«Μην τολμήσει να έρθει στις Ροβιές ο Μητσοτάκης»!

Mέσα από τους καπνούς και τις φλόγες που ακόμα καίνε ξεχειλίζει η οργή για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη βόρεια Εύβοια. «Μητσοτάκη. λυπάμαι για λογαριασμό σου» λέει στη «δημοκρατία» o Θοδωρής Κέρης, πρόεδρος της κοινότητας των Ροβιών, στη βόρεια Εύβοια, που υπέστη μεγάλες καταστροφές από την πύρινη λαίλαπα.

  • Του Μιχάλη Ψύλου

Γνωρίζω χρόνια τον Θοδωρή, είναι ένας μετριοπαθής, συντηρητικός άνθρωπος, αλλά αυτή τη φορά δεν μπορεί να συγκρατηθεί. «Να μην τολμήσει ο πρωθυπουργός να έρθει στις Ροβιές και, αν το κάνει, να έχει μαζί του μερικές διμοιρίες των ΜΑΤ» προσθέτει. «Η φωτιά έκαψε το χωριό, εμείς την αντιμετωπίσαμε ουσιαστικά μόνοι μας. Και τελικά έσβησε από μόνη της, όπως το λέω, δεν τη σβήσαμε. Αν έβλεπα τώρα μπροστά μου τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα του έλεγα απλά για να μη χαραμίσω το σάλιο μου: “Μητσοτάκη, λυπάμαι για λογαριασμό σου”. Επειδή είμαι λίγο οξύθυμος άνθρωπος και δεν μπορώ να συγκρατήσω τα νεύρα μου»…

Τα βέλη κατά του πρωθυπουργού δεν προέρχονται από έναν πολιτικό του αντίπαλο. Ο πρόεδρος της κοινότητας των Ροβιών δεν κρύβει ότι ψήφισε Ν.Δ. στις προηγούμενες εκλογές. Γι’ αυτό είναι διπλά απογοητευμένος, όπως λέει. Η οργή, δικαιολογημένη. Ο απολογισμός, τραγικός στις Ροβιές και στη γύρω περιοχή. Κάηκαν δεκάδες σπίτια και καταστήματα. Στάχτη το φροντιστήριο ξένων γλωσσών της Ελένης Αλεξανδρίδη, κατεστραμμένο το μοναδικό ζαχαροπλαστείο «Νούφαρο» του Χαλαστή, κάρβουνο τόσα και τόσα σπίτια και καταστήματα.

Στον οικισμό Δαμιά ο κυρ Δαυίδ Παρίσης είδε τον στάβλο του και τους κόπους μιας ζωής να χάνονται μέσα σε λίγα λεπτά. «Τριάντα έξι σπίτια και καταστήματα έχουν καεί, στάχτη έχει γίνει η γύρω περιοχή, όλα καμένα, έχει πέσει το δίκτυο του ΟΤΕ και της ΔΕΗ και είμαστε χωρίς ρεύμα, με τα συνεργεία να δίνουν μάχη για την αποκατάστασή τους» λέει ο πρόεδρος της κοινότητας.

Το μεγάλο ερώτημα είναι, βέβαια, πώς φτάσαμε στο σημείο να περάσει η φωτιά μέσα στον αστικό ιστό, να καούν σπίτια και καταστήματα μέσα στο χωριό. Από την πρώτη στιγμή ήμουν στην πρώτη γραμμή ενάντια στις φλόγες και αυτό που έχω να πω είναι ότι η Πυροσβεστική δεν λειτούργησε σωστά. Αν δεν έρθουν αμέσως εναέρια μέσα να κάνουν κατάσβεση τις πρώτες ώρες εκδήλωσης της πυρκαγιάς, δεν μπορεί να σβηστεί μια τέτοια φωτιά γιατί με τη μάνικα δεν σβήνεται. Και τα εναέρια μέσα ήταν, φαίνεται, απασχολημένα και δεν μπόρεσαν να έρθουν. Αν είχαν επέμβει αμέσως τα εναέρια μέσα, δεν θα είχε συμβεί τέτοια καταστροφή. Θα καίγονταν 20-30 στρέμματα δάσους και η φωτιά θα έσβηνε. Τα εναέρια μέσα δεν ήρθαν καθόλου, ούτε την πρώτη ούτε τη δεύτερη ούτε την τρίτη μέρα που είχε ξεσπάσει η φωτιά» λέει οργισμένος ο πρόεδρος της κοινότητας Ροβιών στη «δημοκρατία».

Εμειναν μόνοι τους

Τι απέμεινε, λοιπόν; Να ριχτούν στη μάχη μόνοι τους οι κάτοικοι μαζί με τις χερσαίες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. «Ετσι προσπαθήσαμε να σβήσουμε τη φωτιά μόνοι μας, με μπουλντόζες που μας έδωσαν η περιφέρεια και ο δήμος. Το πρόβλημα είναι ότι κάποια πληρώματα της Πυροσβεστικής που θα έπρεπε να είναι πίσω από την μπουλντόζα για να μην πάρει φωτιά δεν ακολουθούσαν με τα πυροσβεστικά οχήματα, λέγοντας “εμείς δεν έχουμε εντολές”» λέει ο κ. Κέρης και προσθέτει: «Στη συνέχεια, προσπαθήσαμε να κόψουμε δέντρα για να κάνουμε κάποιες αντιπυρικές ζώνες στις γειτονικές κορυφογραμμές για να μην μπορεί να κατέβει η φωτιά προς τη θάλασσα. Το Δασαρχείο όμως και κάποια στελέχη της Πυροσβεστικής έλεγαν -και σε εμένα προσωπικά- ότι, αν κόψουμε δέντρα, θα μας κάνουν μήνυση. Τα προβλήματα αυτά συνετέλεσαν δυστυχώς στην καταστροφή. Πρώτη φορά στα χρονικά, είμαι 44 ετών, είδαμε τη φωτιά να πηγαίνει από τον Ευβοϊκό στο Αιγαίο και να ξαναγυρίζει πίσω. Να καεί όλη η βόρεια Εύβοια. Γιατί αυτό έγινε».

Ο πρόεδρος της κοινότητας Ροβιών αποδίδει την καταστροφή στον «κακό επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πυροσβεστικής». «Δεν λέω για όλα τα πληρώματα της Πυροσβεστικής, να μην παρεξηγηθώ. Υπήρχαν πληρώματα που χύνανε το αίμα τους στην άσφαλτο. Λιώνανε τα παιδιά στην πρώτη γραμμή. Υπήρχαν όμως πληρώματα που έρχονταν να βλέπουν εμάς που παιδευόμασταν» δήλωσε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα