Ύβρις! Φορτώνουν στον… Θεό την ανικανότητά τους για την Εύβοια

«Συνηθισμένες» χαρακτήρισε η κυβέρνηση τις πλημμύρες στην πυρόπληκτη περιοχή. «Δεν γίνεται να ελεγχθούν τα ακραία φαινόμενα»

Δεν χωράει αμφιβολία ότι στην κυβέρνηση συναγωνίζονται ποιος θα κάνει την πιο άστοχη και την πιο προκλητική δήλωση για τις καταστροφές στη βόρεια Εύβοια, για να καλύψουν τις μεγάλες ευθύνες και την ανικανότητα της κυβέρνησης να θωρακίσει την περιοχή μετά τις φωτιές του καλοκαιριού.

Έτσι, μετά τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, ο οποίος είπε προχθές ότι δεν έχουν καμία σχέση τα καμένα με τις πλημμύρες, ήρθε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου να προκαλέσει, καθώς απέδωσε τις πλημμύρες στον… Θεό! «Με τον Θεό δεν μπορεί να τα βάλει κανείς, δεν γίνεται να ελεγχθούν τα ακραία φυσικά φαινόμενα» είπε, ενώ, ούτε λίγο ούτε πολύ, μίλησε για ένα συνηθισμένο φαινόμενο και δικαιολόγησε την κυβέρνηση, ότι από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να αποφευχθούν οι πλημμύρες, που, όμως, δεν αποφεύχθηκαν.

«Στην Εύβοια δεν ήταν πρώτη φορά που πλημμύρισε η Αγία Αννα, είχε γίνει και στο παρελθόν» είπε και έσπευσε να δικαιολογηθεί ότι οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. «Είναι ανθρωπίνως αδύνατον να επιλυθούν όλα τα προβλήματα μέσα σε τόσο λίγο χρόνο.

Μέχρι σήμερα, για να προκηρυχθεί μία μελέτη για ένα αντιπλημμυρικό έργο χρειάζονταν έξι μήνες και για να υλοποιηθεί το έργο τουλάχιστον δύο χρόνια. Εμείς έχουμε συντμήσει τους έξι μήνες σε ενάμιση» τόνισε και πρόσθεσε: «Από το τέλος Αυγούστου μέχρι σήμερα απομακρύνθηκαν καμένοι κορμοί, έγιναν κορμοπλέγματα και μία σειρά από παρεμβάσεις που μπορούσαν να γίνουν. Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν -και βρίσκονται σε εξέλιξη- ενέργειες για την αποκατάσταση και τα αντιπλημμυρικά έργα».

Ο κ. Οικονόμου κάλυψε ουσιαστικά και τον κ. Πέτσα. Είπε πως το γεγονός ότι δεν υπήρξε δάσος σαφώς έπαιξε ρόλο, αλλά υπενθύμισε ότι στο νησί πάντα σημειώνονται πλημμύρες και έκανε λόγο για δομικά προβλήματα όχι μόνο στην Εύβοια, αλλά και στην Αττική.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις πυρόπληκτες περιοχές της βόρειας Εύβοιας εργάζονται 16 δασικοί συνεταιρισμοί από διαφορετικές περιοχές της χώρας, με περισσότερους από 700 δασεργάτες, για την υλοποίηση έργων αποκατάστασης και προστασίας.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, για την έναρξη έργων προστασίας και αποκατάστασης σε πυρόπληκτες περιοχές απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα, που, συνήθως, υπερβαίνει το ένα έτος. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, ο οποίος υποστήριξε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα είναι αδύνατον να υλοποιηθούν σε λιγότερο από έναν χρόνο, ακόμη και αν γίνουν απευθείας αναθέσεις μελετών και έργων.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν έχει ευθύνη για τίποτα. Μέχρι στιγμής για όλες τις αποτυχίες της φταίνε οι πολίτες ή η αντιπολίτευση» τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα μάθαμε από τον κ. Οικονόμου ότι για την αδιαφορία υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές φταίει μέχρι και ο Θεός. Μία κυβέρνηση που ούτε θέλει ούτε μπορεί να υπερασπιστεί την κοινωνία και διαρκώς προσβάλλει τους πολίτες με τη στάση της» υπογράμμισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εκ μέρους του ΚΙΝ.ΑΛ., ο τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Καμίνης υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στους κατοίκους της βόρειας Εύβοιας για τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή το Σαββατοκύριακο. Ο κ. Καμίνης την Παρασκευή είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνο Σκρέκα, υπογραμμίζοντας την έντονη ανησυχία των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών για τις καθυστερήσεις των αντιπλημμυρικών έργων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα