Έρευνα αν είναι εγκληματική οργάνωση οι «Θεματοφύλακες»

Στρατιωτική εκπαίδευση με βαρύ οπλισμό περιελάμβανε η δράση της ομάδας, που φέρεται ότι έχει απλώσει τα δίχτυα της και σε περιοχές της Αθήνας

Στο εισαγγελικό στόχαστρο έχει μπει η δράση της ομάδας «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», μέλη της οποίας έδεσαν πισθάγκωνα με χειροπέδες τον διευθυντή του 1ου Γυμνασίου στο Αιγίνιο Πιερίας, τον πήραν σηκωτό και τον έσυραν διά της βίας μέχρι το Αστυνομικό Τμήμα Κατερίνης.

Με παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα, σε μια προσπάθεια να εξακριβωθεί εάν η έκνομη δράση της ομάδας έχει φτάσει και σε περιοχές της Αθήνας, εκτός από περιοχές της περιφέρειας. Και αυτό γιατί μεταξύ των συλληφθέντων για την απαγωγή του εκπαιδευτικού είναι και πρόσωπα από την Αττική.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, θα διερευνηθούν αδικήματα όπως η διέγερση σε ανυπακοή, η παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, ακόμα και εκείνο της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Θα αναζητηθεί, δηλαδή, εάν τα μέλη των ομάδων αυτών, που όχι μόνο αρνούνται την πανδημία, αλλά έχουν φτάσει στο σημείο να προσβάλλουν θεσμούς και δικαιώματα, παραβιάζουν με τις πράξεις τους συγκεκριμένες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.

Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση αποτέλεσαν δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, τα οποία αναφέρονταν στη δράση της ομάδας «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» και άλλων ομάδων σε περιφέρειες εκτός του νομού Αττικής.

Ένα από αυτά, τα οποία έχουν προκαλέσει σάλο, συνοδεύεται μάλιστα από φωτογραφίες, που φέρεται ότι ελήφθησαν σε απομακρυσμένη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας και απεικονίζουν συνολικά 10 άτομα, οκτώ άνδρες και δύο γυναίκες, ντυμένα ομοιόμορφα με στρατιωτική παραλλαγή, να κρατούν πολεμικά όπλα, όπως αυτόματα Μ16 με οπλοβομβίδα, το στρατιωτικό τυφέκιο G3 και ένα πολεμικό πιστόλι!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Real News», τα μέλη της ομάδας «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» φέρεται ότι οργανώνουν ακόμα και στρατιωτικού τύπου εκπαιδεύσεις με όπλα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στους κόλπους των «Θεματοφυλάκων του Συντάγματος» φέρεται επίσης ότι υπάρχουν και αρκετοί έφεδροι στρατιωτικοί, ενώ κάποιοι από τους εκπαιδευτές σχετίζονται και με την οργάνωση «Ιερός Λόχος» στη Θεσσαλονίκη.

Σοβαρά αδικήματα

«Η αρπαγή είναι σοβαρό κακούργημα, και μπορεί να τους στείλει και στη φυλακή. Οργανώνονται μέσα από τα social media για να κάνουν αυτά που κάνουν. Έχουμε να κάνουμε με σοβαρές παραβάσεις του Ποινικού Δικαίου. Δεν μπορεί καθένας να φτιάχνει παρα-αστυνομία. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί καθένας να λέει ό,τι θέλει. Αυτή η ομάδα προσπαθεί μέσα από αυτά που πιστεύει να δημιουργήσει μια παρα-αστυνομία» ανέφερε σε δηλώσεις του ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. Σταύρος Μπαλάσκας και πρόσθεσε: «Αυτά είναι στοιχεία ζούγκλας, όχι μιας δομημένης κοινωνίας. Διαπράττουν σοβαρά ποινικά αδικήματα. Δεν με ανησυχεί το γεγονός. Οποιος ακολουθεί τέτοιες πρακτικές συλλαμβάνεται».

Δεν είμαι μέλος τους, λέει ο απόστρατος της ΕΛ.ΑΣ.

Ως αργά χθες συνεχίζονταν οι απολογίες των έντεκα συλληφθέντων για την αρπαγή του διευθυντή του 1ου Γυμνασίου στο Αιγίνιο Πιερίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο απολογητικό υπόμνημά του ο απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε πλήρως μετανιωμένος, προσθέτοντας ωστόσο ότι ήταν «εντελώς αμέτοχος στο συμβάν»!

«Δεν αποτελώ μέλος της ομάδας των “Θεματοφυλάκων του Συντάγματος”, δεν γνωρίζω τη συνολική δράση τους ούτε επιθυμώ να ενταχθώ στις τάξεις της» ανέφερε το πρώην μέλος στο κόμμα του καταδικασμένου για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, Ηλία Κασιδιάρη ενώ σε άλλο σημείο του υπομνήματός του επισήμανε: «Εκ των υστέρων έμαθα ότι συνελήφθη (ενν. διευθυντή Γυμνασίου), απήχθη βιαίως τρόπον τινά για παραβίαση κανόνων του Συντάγματος. Αν γνώριζα ότι είχαν διαπραχθεί σοβαρά αδικήματα πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως είναι ευνόητο, δεν θα ακολουθούσα ούτε βέβαια θα είχα εμφανιστεί. Αντιθέτως, θα διαφωνούσα και θα έσπευδα να αποχωρήσω έγκαιρα, ώστε να μην ενοχοποιηθώ άδικα».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι συμμετείχε σε μια «καλοπροαίρετη, ειρηνική πρωτοβουλία, που τελικώς είχε απροσδόκητη εξέλιξη» και ότι δεν ενεπλάκη στην αρπαγή του εκπαιδευτικού:

«Ο μηνυτής με είδε πρώτη φορά, όπως ο ίδιος έχει καταθέσει, στο αστυνομικό τμήμα. Είμαι εντελώς αμέτοχος στο συμβάν, συνεπώς. Αντιμετωπίζω προβλήματα υγείας, διότι πάσχω από σακχαροδιαβήτη, είμαι υπερτασικός και λαμβάνω φαρμακευτική αγωγή, και καθημερινά μετρώ το σάκχαρο, διότι διαφορετικά τίθενται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή μου» υποστήριξε.

Οι έντεκα συλληφθέντες διώκονται για το κακούργημα της αρπαγής από κοινού, καθώς και για τα πλημμελήματα της συμμορίας, της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας και της παραβίασης των μέτρων για την αποτροπή μολυσματικών ασθενειών.

Οι κατηγορούμενοι μετάγονταν ανά ομάδες στα δικαστήρια της Κατερίνης από τα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας. Έξω από τα δικαστήρια επικράτησε ένταση, καθώς από τη μία πλευρά είχαν συγκεντρωθεί εκπρόσωποι της τοπικής ΕΛΜΕ και γονείς σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον απαχθέντα γυμνασιάρχη, και από την άλλη μικρή μερίδα υποστηρικτών των κατηγορουμένων.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα