«Μαύρη» Δευτέρα με 119 νεκρούς και εκτίναξη του δείκτη θετικότητας

Άλλο ένα «μαύρο» ρεκόρ θανάτων για το 2022 και μία ακόμη εκτόξευση του δείκτη θετικότητας περιλάμβαναν οι χθεσινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ. Ακόμα 128 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καθώς 119 ανακοινώθηκαν από τον Οργανισμό ενώ άλλοι εννέα ενσωματώθηκαν από την Κυριακή, την ώρα που ο δείκτης θετικότητας σκαρφάλωσε στο 17,4%. Τέλος, μικρή αύξηση σημειώθηκε στον αριθμό των διασωληνωμένων, οι οποίοι πάντως βρίσκονται κάτω από το όριο των 600.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 19.731, ενώ τα τεστ που πραγματοποιήθηκαν άγγιξαν τα 112.991 (10.431 μοριακά και 102.560 rapid), γεγονός που εκτοξεύει τον δείκτη θετικότητας στο 17,4%. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.940.723 (ημερήσια μεταβολή +1%), εκ των οποίων το 49,8% είναι άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων επτά ημερών, 431 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.856 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι 119 νέοι θάνατοι ασθενών από Covid-19 ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από την έναρξη της πανδημίας σε 23.500, το 95% των οποίων είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 576 (60,8% άνδρες), η διάμεση ηλικία τους είναι τα 66 έτη και τo 83,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 452 (78,47%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 124 (21,53%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.035 ασθενείς.

Οι νέες εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 398 (ημερήσια μεταβολή -18,78%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 433 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 35 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των μολύνσεων, στην Αττική εντοπίστηκαν 5.748 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 2.133.

Αμετανόητος ο Πλεύρης! Επιμένει στις μαζικές απολύσεις των ανεμβολίαστων υγειονομικών

Αποφασισμένος να επιβεβαιώνει ότι προτεραιότητά του είναι η διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας εμφανίζεται σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Μετά το ανελέητο σφυροκόπημα που δέχτηκε στη Βουλή για το γεγονός πως η χώρα θρηνεί σε καθημερινή βάση πάνω από 100 ανθρώπους από τον κορονοϊό, αλλά και τις σφοδρές επιθέσεις που δέχεται από τους υγειονομικούς για την κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων, ο Θάνος Πλεύρης επιμένει στην τιμωρητική πολιτική κατά των ανεμβολίαστων υγειονομικών, μιλώντας πλέον ανοιχτά για μαζικές απολύσεις!

Με αυταρχικό ύφος που παραπέμπει σε άλλα καθεστώτα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι θα απολυθούν όσοι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις ως τις 31 Μαρτίου, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του νόμου, ώστε να υπάρξουν κυρώσεις ακόμη και κατά των υγειονομικών που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Μάλιστα, για να δικαιολογηθεί ο κ. Πλεύρης έριξε το βάρος στους υγειονομικούς, λέγοντας πως «αυτοί από μόνοι τους έθεσαν τους εαυτούς τους εκτός, επειδή τους λείπει ένα… τυπικό προσόν»!

«Μέχρι τέλος Μαρτίου θα υπάρξει μία γενική ρύθμιση για το αν θα παραμείνουν στο σύστημα. Η θέση μου είναι ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί από τις 31 Μαρτίου δεν θα πρέπει να παραμένουν μόνο στην αναστολή, αλλά δεν θα πρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ. Θα τους λείπει ένα τυπικό προσόν, δεν τίθεται θέμα απόλυσης, αλλά ο ίδιος θέτει τον εαυτό του εκτός ΕΣΥ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης.

Όσον αφορά την αναμνηστική δόση, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει στον νόμο πρόβλεψη, ούτε είναι στις προθέσεις του να συνδέεται με αναστολή εργασίας, καθώς ο νόμος δεν έχει αλλάξει. Ωστόσο, σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Δύο δυνατότητες θα υπάρξουν: Ή θα συνεχιστεί το μέτρο με παράταση αναστολής ή θα υπάρξει ρύθμιση ότι αν δεν την έχεις κάνει, θα θέτεις τον εαυτό σου εκτός Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Η αναφορά στο «δεν την έχεις κάνει» φαίνεται να προαναγγέλλει επέκταση της αναστολής εργασίας και σε όσους δεν έχουν κάνει την τρίτη ενισχυτική δόση.

Επιπλέον, ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η άρση των μέτρων, γιατί οι περιορισμοί δεν μπορούν να εμποδίσουν την εξάπλωση της Όμικρον. «Από δω και στο εξής πρέπει πλέον να οδηγούμαστε στην πλήρη αποκλιμάκωση των μέτρων, γιατί η Ομικρον έχει μικρότερη νοσηρότητα από τη Δέλτα, αλλά και γιατί είναι τέτοια η μεταδοτικότητά της που ό,τι μέτρα και να πάρουμε δεν μπορούμε να την περιορίσουμε» παραδέχτηκε.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα