«Καμία παρέμβαση στον απινιδωτή της 9χρονης»

Η οικογένεια που έχασε τρία παιδιά σε τρία χρόνια διαψεύδει φήμες για κακόβουλη ενέργεια στο μηχάνημα παρακολούθησης της Τζωρτζίνας

Λίγα 24ωρα μετά την αποκάλυψη ότι το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής ανέλαβε τον φάκελο για τους αιφνίδιους θανάτους των τριών αδελφών που «έσβησαν» μέσα σε τρία χρόνια στην Πάτρα, με διαφορά λίγων μηνών η μία από την άλλη, προκαλούν προβληματισμό οι «σκιές» που σκεπάζουν κάποια σημεία της τραγικής υπόθεσης που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Παίρνοντας θέση για όσα ακούστηκαν σχετικά με παρέμβαση στον απινιδωτή που είχε τοποθετηθεί στην 9χρονη Τζωρτζίνα, τα οποία έδωσαν τροφή για σχόλια και υποθέσεις, ο δικηγόρος της οικογένειας των μικρών κοριτσιών διέψευσε ότι υπήρξε «εξωτερική παρέμβαση».

Υπενθυμίζεται ότι στο μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας είχε τοποθετηθεί απινιδωτής και βηματοδότης όσο ήταν στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», ώστε οι γιατροί να παρακολουθούν την καρδιά του και να υπάρξει άμεση επέμβαση σε περίπτωση που κάτι συμβεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι on-line καταγραφές δεν έδειξαν το παραμικρό πρόβλημα με την καρδιά της άτυχης μικρούλας, παρά μόνο δευτερόλεπτα προτού ξεψυχήσει.

«Όσον αφορά το θέμα που έχει προκύψει στα μέσα ενημέρωσης για τον απινιδωτή, ένα έχω να σας πω: Δεν ισχύει σε καμία των περιπτώσεων. Δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια παρέμβαση. Επειδή μιλήσαμε χθες το βράδυ με εξειδικευμένο γιατρό πάνω σε αυτά τα θέματα, ήταν απόλυτος ότι δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση από εξωγενή παράγοντα στο συγκεκριμένο μηχάνημα» τόνισε ο Δημήτρης Καράμπελας στο newsit.gr. Στην ερώτηση αν μπορεί να γίνει παρέμβαση από κάποιον που γνωρίζει το μηχάνημα, η απάντησή του ήταν ότι δεν μπορεί να γίνει από κανέναν.

Αξιοπερίεργο

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι και στον ίδιο είχαν προκαλέσει εντύπωση οι τρεις θάνατοι μέσα σε μία τριετία.

«Είναι λογικό για όποιον ακούει για τρεις θανάτους τριών παιδιών πολλά να πάνε στο μυαλό του. Είναι ψυχολογικά ράκη και οι δύο γονείς. Είναι νέοι, 30 χρονών. Στην παρούσα φάση δεν έχουν ψυχολογική υποστήριξη, αλλά η δική μου προτροπή είναι να απευθυνθούν σε ψυχολόγο… Υπομονή και αυτοσυγκράτηση από όλους μας. Να δούμε τα επίσημα πορίσματα και του τελευταίου παιδιού και τις ιατρικές αναλύσεις, παράλληλα με την έρευνα που διεξάγεται από το Ανθρωποκτονιών, ώστε να μην εξάγουμε ανακριβή, πρόωρα και αυθαίρετα συμπεράσματα. Αυτό θα ήταν το πιο σώφρον στη μνήμη τριών μικρών παιδιών. Φανταστείτε να είχε συμβεί σε εμάς κάτι τέτοιο. Πώς θα θέλαμε να μας αντιμετωπίσει η κοινή γνώμη; Είναι ανθρώπινο. Μη βλέπουμε παντού υποθέσεις Μπάμπη Αναγνωστόπουλου…» κατέληξε ο δικηγόρος των χαροκαμένων γονιών.

Ο παιδοκαρδιολόγος Γιάννης Παπαγιάννης, που είχε αναλάβει τη μικρή Τζωρτζίνα, διέψευσε επίσης τη φημολογία ότι υπήρξε εξωτερική παρέμβαση στον απινιδωτή, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα ο απινιδωτής να μας πει αν κάποιος επέδρασε και πώς στην καρδιά».

Στην αντεπίθεση το ζεύγος Δασκαλάκη με επιστολή του προς τα ΜΜΕ

Ζητούν «να σταματήσει η οποιαδήποτε δημοσίευση ή αναπαραγωγή ανακριβειών» καθώς και «η δημοσίευση προσωπικών δεδομένων και φωτογραφιών των παιδιών»

Τέλος στους ψιθύρους και στις κακόβουλες φήμες που διακινούνται διαδικτυακά ζητά να μπει η οικογένεια Δασκαλάκη που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας λόγω της τραγικής ακολουθίας των θανάτων και των τριών παιδιών της.

Με ανακοίνωση που έδωσε στα ΜΜΕ, η οικογένεια από την Πάτρα δίνει απαντήσεις σε όσα ακούστηκαν και ειπώθηκαν τις τελευταίες μέρες και εξηγεί αναλυτικά τους λόγους που τα τρία παιδιά έχασαν τη ζωή τους, προσθέτοντας ότι λόγω του πένθους δεν ήθελε να μπει στη διαδικασία να απαντά σε κάθε ανακριβές ή κακόβουλο δημοσίευμα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Δυστυχώς η δημόσια έκκληση που απευθύναμε για να σταματήσει η οποιαδήποτε δημοσίευση ή αναπαραγωγή ανακριβειών δεν εισακούστηκε. Η συνειδητή αυτή στάση μας όμως διαπιστώνουμε ότι δίνει την αφορμή να δημιουργηθούν αυθαίρετοι συνειρμοί και γενικά μια περιρρέουσα κατάσταση μυστηρίου σχετικά με το θέμα» αναφέρουν οι γονείς και παραθέτουν αναλυτικά για κάθε παιδί τα αίτια θανάτου του.

Για τη μικρή Μαλένα, που κατέληξε το 2019 σε ηλικία 3,5 ετών, υπενθυμίζουν οι γονείς ότι τελικά ο θάνατός της αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια και παραθέτουν το πόρισμα της ιατροδικαστού Χριστίνας Τσάκωνα.

Ο θάνατος της μικρής Ιριδας το 2021 σε ηλικία έξι μηνών «οφείλεται αποκλειστικά σε σπανιότατα παθολογικά αίτια (“αγενεσία φλεβόκομβου”)» τονίζουν οι γονείς και παραθέτουν επίσης την έκθεση της ιατροδικαστού Αγγελικής Τσιόλα.

Επιπλέον και για τα δύο παιδιά οι χαροκαμένοι γονείς σημειώνουν ότι οι τοξικολογικές εκθέσεις δεν εντόπισαν «καμία ύποπτη ουσία».

Στο θέμα που ανέκυψε με τον απινιδωτή και τον θάνατο της μικρής Τζωρτζίνας, τα αίτια του οποίου ερευνώνται, οι γονείς διέψευσαν πληροφορίες που μεταδόθηκαν σε τηλεοπτικό σταθμό ότι ο απινιδωτής ενεργοποιήθηκε για λίγα δευτερόλεπτα πρώτη και τελευταία φορά το μοιραίο βράδυ πριν καταλήξει η μικρή και ότι η βλάβη στην καρδιά ήταν τέτοια, που οι γιατροί αναφέρουν ότι δεν μπορεί να προκληθεί από παθολογικά αίτια, αλλά μόνο από εξωτερική παρέμβαση.

«Όπως επισήμανε σήμερα το πρωί και ο παιδοκαρδιολόγος κ. Ιωάννης Παπαγιάννης (παραπέμπουμε στη συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση στην εκπομπή “Συνδέσεις”), ο απινιδωτής δεν κατέγραψε ουδέποτε την παραμικρή αρρυθμία η οποία να εξηγεί τα επεισόδια του παιδιού, η δε καρδιά μπορεί να σταματήσει τη λειτουργία της και για πολλούς άλλους λόγους (ενδεικτικά, μακρύ επιληπτικό επεισόδιο, επεισόδιο σπασμών, διακοπή αναπνοής, μεταβολικές διαταραχές) και όχι μόνο ένεκα καρδιακών αρρυθμιών» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διευκρινίσεις έδωσε επίσης η οικογένεια Δασκαλάκη για το γεγονός ότι η υπόθεση ερευνάται από την Υποδιεύθυνση Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής.

«Επισημαίνουμε ότι το γεγονός πως η έρευνα διενεργείται από τη συγκεκριμένη Υπηρεσία της Αστυνομίας δεν συνεπάγεται αυτόματα πως εξετάζονται ανθρωποκτονίες. Αν στην πορεία προκύψουν ενδείξεις που να στοιχειοθετούν λάθη ή παραλείψεις από οποιονδήποτε, εμείς από την πλευρά μας ασφαλώς και θα υποστηρίξουμε την όποια κατηγορία αποδοθεί» τονίζουν οι γονείς.

Μέσω της ανακοίνωσης οι γονείς ζητούν να εκφράζουν θέση μόνο τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, και όχι γιατροί «που δεν έχουν ασχοληθεί με τα περιστατικά των παιδιών μας».

Τονίζουν δε ότι δεν επιτρέπουν τη δημοσίευση προσωπικών δεδομένων της οικογένειας και φωτογραφίες κυρίως των παιδιών, με την επιφύλαξη «παντός δικαιώματός μας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης».

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα