Επιβλητικό το γκράφιτι για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Ο ξεριζωμός των Ελλήνων έγινε έργο τέχνης στη Ν. Ιωνία με πρωτοβουλία του μητροπολίτη Γαβριήλ

Από την Ιωάννα Τσέφλιου

Συγκλονίζει μια τοιχογραφία μήκους 12 μέτρων, ένα επιβλητικό γκράφιτι που δημιουργήθηκε στον τοίχο μιας πολυκατοικίας στη Νέα Ιωνία με πρωτοβουλία της Μητρόπολης, ως φόρος τιμής για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό του Ελληνισμού από την πατρογονική του εστία, το 1922.

Μεταξύ άλλων σημαντικών εκδηλώσεων μνήμης που προγραμματίζει φέτος η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας με τους όμορους δήμους, Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Χαλκηδόνας και Ηρακλείου, ολοκληρώθηκε στην καρδιά της πόλης ένα γκράφιτι που φιλοτέχνησε ο αριστούχος της Σχολής Καλών Τεχνών και καταξιωμένος στον χώρο των γκράφιτι Γιώργος Δημουλάς, γνωστός ως Simple G.

Η ιστορία των προσφύγων, ο πόνος της απώλειας, ο επίκαιρος όσο ποτέ ξεριζωμός, οι ηρωικές μορφές και οι μάρτυρες που μεγαλούργησαν στη χαμένη πατρίδα, η εικόνα της κοσμοπολίτικης Σμύρνης που πνίγηκε μέσα στους καπνούς μαζί με τον πολιτισμό χιλιετιών αποτυπώθηκαν στο γκράφιτι του νεαρού ταλαντούχου καλλιτέχνη, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής «Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού».

Στον τοίχο της πολυκατοικίας που φιλοξενεί το έργο αποτυπώνονται η τραγική μοίρα των προσφύγων και η τελευταία εικόνα από την ιωνική γη των προγόνων και ιδρυτών της πόλης της Νέας Ιωνίας. Οπως αποκάλυψε αποκλειστικά στη «δημοκρατία» ο μητροπολίτης κ. Γαβριήλ, ο Simple G δημιουργούσε το εμβληματικό γκράφιτι από τις 11 κάθε νύχτα έως την ανατολή του ήλιου κι έτσι μεταμόρφωσε τον τοίχο σε καμβά μνήμης και τέχνης.

«Χρειάστηκε μόλις τέσσερα βράδια για να δημιουργήσει αυτό το γκράφιτι. Σκοπός της κίνησης αυτής ήταν να κινητοποιηθεί η νέα γενιά και γι’ αυτό επιλέχθηκε το γκράφιτι, που είναι συμβατό με τη νοοτροπία των νέων» εξήγησε αρχικά ο μητροπολίτης και τόνισε πως η τοπική κοινωνία έχει ήδη αγκαλιάσει το έργο, το οποίο οι περαστικοί σταματούν και το φωτογραφίζουν.

«Το έργο αυτό ξαναενώνει την πόλη που γεννήθηκε και ιδρύθηκε από τους πρόσφυγες και την πλούσια παράδοση που έφεραν μαζί τους στην πόλη. Ευχαριστούμε θερμά τον καλλιτέχνη, την Τροχαία, τους γείτονες, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν καθοριστικά στην υλοποίηση αυτού του έργου. Δόθηκε ψυχή σε έναν άψυχο τοίχο» δήλωσε ο σεβασμιότατος κ. Γαβριήλ και κατέληξε λέγοντας:

«Σκοπός είναι να κινητοποιηθούν οι νέοι, να καταλάβουν ότι έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε την καταγωγή μας, τις ρίζες μας, να μην αφήσουμε τις μνήμες και την Ιστορία μας να διαγραφούν. Η ανταλλαγή των πληθυσμών, ο ξεριζωμός των προσφύγων, ο μικρασιατικός πολιτισμός είναι η ταυτότητά μας και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα