Το περίμεναν; Το ένοχο μυστικό για την ευλογιά των πιθήκων

Προσομοίωση-σοκ τον Μάρτιο 2021 «έβλεπε» ξέσπασμα της νέας πανδημίας στις 15 Μαΐου 2022 έπειτα από επίθεση βιοτρομοκρατίας

Ρεπορτάζ Βασίλης Γαλούπης

Για «ασυνήθιστο ξέσπασμα ευλογιάς των πιθήκων» έκανε λόγο χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Την Κυριακή ο πρόεδρος της Αμερικής σήμανε συναγερμό. Στη Γαλλία προχωρούν σε στοχευμένη εκστρατεία εμβολιασμού. Η Ελληνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανακοίνωσε χθες ότι «πρόκειται για σπάνια νόσο», προτείνοντας «επιλεκτικό εμβολιασμό μετά από έκθεση σε άτομα που είχαν στενή επαφή με κρούσμα».

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΠΟΥ κάνει λόγο για 131 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε όλον τον κόσμο και ακόμα 106 ύποπτες περιπτώσεις.

«Το πρώτο κρούσμα εκτός Αφρικής εμφανίστηκε στις 7 Μαΐου» τονίζει και προσθέτει: «Σας ενθαρρύνουμε όλους να αυξήσετε την επαγρύπνηση για να δούμε πού βρίσκονται τα επίπεδα μετάδοσης και να καταλάβουμε πού πηγαίνει». Η ευλογιά των πιθήκων δεν εξαπλώνεται συχνά μεταξύ των ανθρώπων, γι’ αυτό και οι ειδικοί έχουν μείνει τώρα έκπληκτοι από την ξαφνική εμφάνισή της εκτός Αφρικής και από τη γρήγορη εξάπλωσή της. Κι όμως, αυτή η «ασυνήθιστη» νόσος, για την οποία ο ΠΟΥ δεν κρύβει την αμηχανία του και τον αιφνιδιασμό του, δεν εμφανίστηκε τόσο απρόσμενα στη ζωή μας.

Η «δημοκρατία» παρουσιάζει σήμερα με αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι από τον Μάρτιο 2021 μελετήθηκε σενάριο νέας πανδημίας, αυτή τη φορά με ευλογιά των πιθήκων, με το πρώτο κρούσμα, βάσει του συγκεκριμένου μοντέλου, να αναμένεται τον Μάιο 2022 έπειτα από επίθεση βιοτρομοκρατίας.

Οι συμπτώσεις μοιάζουν ανατριχιαστικές. Κάποιοι ίσως βιαστούν να υποθέσουν ότι πρόκειται για fake news ή σενάρια συνωμοσίας. Σε μια πραγματικότητα που η καχυποψία βασιλεύει και το άσπρο γίνεται όλο και πιο εύκολα μαύρο, είτε από κυβερνήσεις είτε από ΜΜΕ ή μέσω social media, είναι λογική μια διστακτικότητα.

Όμως, το χρέος μιας εφημερίδας είναι να ανακαλύπτει τι αποτελεί είδηση και τι ψέμα. Έτσι, μετά τον αυστηρό έλεγχο και την πλήρη διασταύρωση που έκανε η «δημοκρατία» φέρνει πλέον στο φως όλα εκείνα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πράγματι τον Μάρτιο 2021 υπήρξε προσομοίωση για ξέσπασμα πανδημίας ευλογιάς των πιθήκων τον Μάιο του 2022.

Το γεγονός ότι έγινε προσομοίωση τον Μάρτιο του 2021 και τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν τον Νοέμβριο του 2021 δεν αμφισβητείται. Τον Μάρτιο του 2021 διοργανώθηκε μια προσομοίωση νέας θανατηφόρας πανδημίας με ασυνήθιστο στέλεχος του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, που εξαπλώνεται παγκοσμίως σε διάστημα 18 μηνών. Το ξέσπασμα της πανδημίας ορίζεται στις 15 Μαΐου 2022!

Είναι άγνωστο με ποια κριτήρια επιλέχθηκε από τον Μάρτιο 2021 η ξεχασμένη ευλογιά των πιθήκων ως το ένα και μοναδικό σενάριο για ξέσπασμα νέας πανδημίας τον Μάιο του 2022, όταν και πράγματι εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα εκτός Αφρικής. Στο σενάριο αυτό, μάλιστα, γίνεται λόγος για επίθεση βιοτρομοκρατίας.

Το συγκεκριμένο μοντέλο προσομοίωσης σχεδιάστηκε και «έτρεξε» από δύο φορείς. Από το Nuclear Threat Initiative (NTI), μια ΜΚΟ με έδρα την Ουάσινγκτον, για την παγκόσμια ασφάλεια και την αποτροπή της πυρηνικής και βιολογικής τρομοκρατίας, και από τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου (MSC), το μεγαλύτερο παγκόσμιο φόρουμ για την πολιτική διεθνούς ασφάλειας.

Στην όλη άσκηση συμμετείχαν ηγέτες και ανώτατοι αξιωματούχοι από τη δημόσια υγεία, τη βιομηχανία τεχνολογίας, οργανισμούς διεθνούς ασφαλείας, ιατρική βιομηχανία και «ενεργητική» φιλανθρωπία. Ενδεικτικά, μαζί με τους δύο βασικούς φορείς συμμετείχαν στην προσομοίωση (Ντοκουμέντο 2) οι:

• Μπεθ Κάμερον, διευθύντρια Παγκόσμιας Ασφάλειας Υγείας και Βιοάμυνας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

• Κρις Ελίας, πρόεδρος του Τομέα Παγκόσμιας Ανάπτυξης του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates.

• Τζορτζ Γκάο, γενικός διευθυντής του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC Κίνας).

• Ρουξάντρα Ντράγκια – Ακλί, διεθνής επικεφαλής της Johnson & Johnson Global Public Health R&D και Janssen Research & Development (σ.σ.: η Janssen ανήκει στον όμιλο Johnson & Johnson και είχε βγάλει το μονοδοσικό εμβόλιο για τον Covid).

• Μάικλ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του ΠΟΥ για Προγράμματα Εκτακτης Ανάγκης.

• Πέτρα Βίκλαντ, επικεφαλής Εταιρικών Υποθέσεων της Merck KGaA.

• Ιζούμι Νακαμίτσου, ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ για υποθέσεις αφοπλισμού.

• Εμιλι Λεπρούστ, CEO και συνιδρύτρια της Twist Bioscience, εταιρίας συνθετικής βιολογίας που κατασκευάζει συνθετικό DNA.

Η περίληψη της προσομοίωσης που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο είναι η εξής:

Ενα ασυνήθιστο στέλεχος του ιού της ευλογιάς των πιθήκων πρωτοεμφανίζεται στις 15 Μαΐου 2022 σε μια φανταστική χώρα όπου ο ιός δεν είναι ενδημικός (Brinia) και αρχίζει να εξαπλώνεται στον υπόλοιπο κόσμο.

Δώδεκα μήνες μετά, κι ενώ υπάρχουν πια περισσότερα από 480.000.000 κρούσματα και 27.000.000 θάνατοι παγκοσμίως, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν ότι το αρχικό ξέσπασμα της πανδημίας προκλήθηκε από τρομοκρατική επίθεση με παθογόνο κατασκευασμένο σε εργαστήριο με ανεπαρκή μέτρα βιοασφάλειας και φύλαξης.

Μέχρι το τέλος της άσκησης η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια κρούσματα και 270.000.000 θανάτους παγκοσμίως.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά:

1. Για ποιον ακριβώς λόγο το μοναδικό σενάριο που «έτρεξε» η συγκεκριμένη έρευνα αφορούσε αποκλειστικά την ξεχασμένη για όλον τον υπόλοιπο κόσμο εκτός Αφρικής ευλογιά των πιθήκων;

2. Γιατί ο ΠΟΥ, ενώ συμμετείχε στην έρευνα προσομοίωσης πριν από έναν χρόνο, παραμένει αιφνιδιασμένος, προσπαθώντας και ο ίδιος «να καταλάβει πού πηγαίνει αυτή η έξαρση»;

3. Προς το παρόν όλα όσα «προέβλεψε» το συγκεκριμένο σενάριο πραγματοποιούνται με τρομακτική ακρίβεια. Απομένει να φανεί αν υπάρχει και σχέση βιοτρομοκρατίας.

4. Για ποιον λόγο, ενώ όλοι οι φορείς συγκλίνουν ότι δεν πρέπει να επικρατήσει πανικός και ότι δεν υπάρχει ανησυχία, οι χώρες σπεύδουν ήδη να εφοδιαστούν με εκατομμύρια εμβόλια;

Με μόλις ένα κρούσμα στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν δαπάνησε 119.000.000 για αγορά 13.000.000 πρόσθετων δόσεων του εμβολίου Jynneos. Χθες γνωστοποιήθηκε ότι το ίδιο σκοπεύει να κάνει και η Ε.Ε. με μαζικές παραγγελίες. Το 2003, με 71 κρούσματα στις ΗΠΑ δεν υπήρξε τέτοιος συναγερμός.

Ανατριχιαστικές οι συμπτώσεις! Οι τέσσερις φάσεις του μοντέλου και η πραγματικότητα που ζούμε

Το βασικό μοντέλο του σεναρίου (Ντοκουμέντο 3) είναι:

Φάση 1: 15 Μαΐου 2022, επίθεση – ξέσπασμα επιδημίας ευλογιάς των πιθήκων στην Μπρίνια. Ως τις 5 Ιουνίου η χώρα έχει 1.421 κρούσματα και 4 θανάτους.

• Φάση 2: 10 Ιανουαρίου 2023 – Σε αυτό το σημείο, έξι μήνες μετά, ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 83 χώρες, με 70.000.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1.300.000 θανάτους. Διαπιστώνεται ότι ο ιός έχει σχεδιαστεί για να είναι ανθεκτικός στα εμβόλια. Παρατηρούνται προβλήματα στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα. Χώρες που έλαβαν γοργά επιθετικά μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε θανάτους και νοσηρότητα από χώρες που προτεραιοποίησαν την οικονομία – ελεύθερη μετακίνηση και υποτίμησαν τις συνέπειες του ιού.

• Φάση 3: 10 Μαΐου 2023 – Βρισκόμαστε 12 μήνες μετά το αρχικό ξέσπασμα. Υπάρχουν πάνω από 480.000.000 κρούσματα και 27.000.000 θάνατοι παγκοσμίως. Αποκαλύπτεται ότι η πανδημία προκλήθηκε από τρομοκρατική ομάδα που διείσδυσε σε βιολογικό εργαστήριο. Το σενάριο αποκαλύπτει ότι μια ανεξάρτητη ομάδα τρομοκρατών συνεργάστηκε παράνομα με ινστιτούτο Ιολογίας σε μια γειτονική χώρα (Αρνικα, επίσης φανταστικό κράτος), εχθρική της Μπρίνια. Οι τρομοκράτες συνεργάστηκαν με επιστήμονες με σκοπό να φτιάξουν ένα εξαιρετικά μεταδοτικό και θανατηφόρο παθογόνο, το οποίο διέσπειραν κατά τη διάρκεια εθνικών διακοπών, όταν μεγάλο μέρος του πληθυσμού ταξίδευε εγχώρια και διεθνώς.

• Φάση 4 (τελική φάση): 1 Δεκεμβρίου 2023 – 3,2 δισεκατομμύρια κρούσματα και 271.000.000 θάνατοι παγκοσμίως. Οι διαφορές στις εθνικές πολιτικές των κρατών συμβάλλουν σε σημαντικές μεταβολές στα αποτελέσματα.

Τι έχει συμβεί

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο ΠΟΥ, το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων εμφανίστηκε στις 7 Μαΐου 2022 στη Βρετανία, έπειτα από ταξίδι κατοίκου του Ηνωμένου Βασιλείου στη Νιγηρία, όπου η ασθένεια είναι ενδημική.

Μέχρι χθες υπήρχαν 131 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε τουλάχιστον 15 χώρες εκτός Αφρικής, συν 106 ύποπτες περιπτώσεις.

Η συγκεκριμένη ασθένεια δεν είναι καινούργια. Αναγνωρίστηκε πρώτη φορά το 1958, αλλά τα πρώτα κρούσματα σε ανθρώπους εντοπίστηκαν το 1970 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Εκτοτε είναι ενδημική στην Αφρική, χωρίς όμως ποτέ να απασχολήσει την κοινή γνώμη στις ανεπτυγμένες χώρες.

Μάλιστα, το 2003 υπήρξε ένα μικρό ξέσπασμα εκτός Αφρικής, στις ΗΠΑ. Μολύνθηκαν τότε 71 άνθρωποι, θάνατος δεν σημειώθηκε και ο ιός επί αμερικανικού εδάφους «έσβησε» γρήγορα χωρίς να υπάρξει καν συναγερμός.

{{-PCOUNT-}}43{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα