Εφιαλτικές εφημερίες με γεμάτα ράντσα στο Λαϊκό Νοσοκομείο

Το υπ. Υγείας και το σύστημα της… λούφας παίζουν με τη ζωή των ασθενών και βάζουν στην «εντατική» το αποδεκατισμένο ΕΣΥ

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί σε γιατρούς, νοσηλευτές, αλλά και στον απλό κόσμο που νοσηλεύεται στα νοσοκομεία της χώρας η συνειδητή και διαρκής προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από τον υπουργό Υγείας, ο οποίος στα φιλόξενα τηλεοπτικά πλατό επιμένει να μιλά -χωρίς αντίλογο- για διαχειρίσιμη κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η πραγματικότητα, όμως, στα νοσοκομεία της χώρας είναι τραγική… Οι άνθρωποι του ΕΣΥ τονίζουν πως το σύστημα είναι πιο αθωράκιστο από ποτέ, ενώ ορισμένοι μεγαλοκαθηγητές Ιατρικής φαίνεται πως επιμένουν να παίζουν τα δικά τους συντεχνιακά παιχνίδια εις βάρος της κοινωνίας.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει κατά αποκλειστικότητα η «δημοκρατία» δεν έρχονται από νοσοκομείο της Μέσης Ανατολής, αλλά από το Λαϊκό, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Οι εικόνες με τους διαδρόμους γεμάτους ράντσα είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν ασθενείς, γιατροί και νοσηλευτές σε κάθε εφημερία. Και οι εικόνες αυτές είναι που προσβάλλουν τη χώρα και επιβεβαιώνουν με τον πλέον ωμό τρόπο πως τα νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια, αλλά και συγκεκριμένα στην Αττική, βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη λειτουργική κατάρρευση.

Εκτεθειμένοι

Οι ευθύνες για αυτό το μπάχαλο στο Λαϊκό Νοσοκομείο βαραίνουν πρωτίστως το υπουργείο Υγείας αλλά και τη διοίκηση της 1ης ΥΠΕ, η οποία είναι βαριά εκτεθειμένη για αυτό το χάλι. Πρώτον, διότι για λόγους που δεν έχουν γίνει γνωστοί το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να αλλάξει το πρόγραμμα εφημεριών, βάζοντας τέλος στην κοινή εφημερία των δύο μεγάλων νοσοκομείων, του «Αλεξάνδρα» και του Λαϊκού. Αποτέλεσμα, το Λαϊκό να εφημερεύει με δύο μικρά νοσοκομεία (το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Αγιοι Ανάργυροι» και το «Ελπίς»), και άρα να δέχεται αφόρητη πίεση και σε κάθε εφημερία να πλημμυρίζει από κόσμο.

Όπως μαθαίνουμε, αιτία για αυτή την ανεξήγητη επιλογή ήταν ορισμένοι πανεπιστημιακοί, οι οποίοι ήθελαν το «Αλεξάνδρα» να αποφεύγει τη μεγάλη πίεση. «Κάποιοι δεν κοιτάζουν το ΕΣΥ, αλλά το “εγώ”, αδιαφορώντας αν θα επιβαρυνθούν ασθενείς που οδηγούνται σε ράντσα» μας είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων Τάσος Αντωνόπουλος, συμπληρώνοντας πως «το υπουργείο πρέπει να προχωρήσει σε επανακαθορισμό των εφημεριών στα νοσοκομεία της Αττικής».

Δεύτερον, διότι το νοσοκομείο είναι πιο υποστελεχωμένο από ποτέ. Σύμφωνα με γιατρούς και νοσηλευτές, οι εφημερίες του γίνονται με προσωπικό που είναι κάτω από τα όρια ασφαλείας. Οι δε νοσηλευτές είναι τουλάχιστον οι μισοί από όσους θα έπρεπε, ενώ μεγάλο είναι το πρόβλημα και στους τραυματιοφορείς. «Σε κάθε εφημερία γεμίζουμε στα ράντσα. Αυτή είναι η κανονικότητα που έχουν επιβάλει στο νοσοκομείο» μας είπε γιατρός, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση, ενώ ο πρόεδρος των εργαζομένων τόνισε πως «χρειαζόμαστε 150-200 ανθρώπους στη νοσηλευτική υπηρεσία, και όχι μόνο».

Στο «κόκκινο» οι εισαγωγές παιδιών με κορονοϊό!

Το νέο πανδημικό κύμα σαρώνει τη χώρα, εκτινάσσοντας τον αριθμό των κρουσμάτων και των εισαγωγών σε δυσθεώρητα για την εποχή δεδομένα.

Αυτό που προκαλεί ωστόσο μεγάλη ανησυχία είναι ο αριθμός των μολύνσεων στα παιδιά. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως ένα στα έξι κρούσματα αφορούσε παιδιά, δηλαδή 4.379 στα 30.000 κρούσματα, ενώ τη Κυριακή ήταν 1.589 από τα 9.360.

Η επέλαση της πανδημίας του κορονοϊού στις νεότερες ηλικίες έχει αρχίσει να αποτυπώνεται και στον αριθμό των παιδιών που εισάγονται για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία.

«Η εικόνα έχει αλλάξει δραματικά» επισημαίνουν γιατροί, καθώς «τα παιδιά που φτάνουν στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας έχουν πολλαπλασιαστεί την τελευταία εβδομάδα, απόρροια του αυξημένου ιικού φορτίου και του δείκτη θετικότητας». Ενδεικτικό είναι πως στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» το βράδυ της Κυριακής από τα περίπου 250 παιδιά που εξετάστηκαν για Covid τα 100 βγήκαν θετικά, ενώ κάποια από αυτά χρειάστηκε και να νοσηλευτούν.

Υπενθυμίζεται πως το εμβόλιο για τον κορονοϊό γίνεται σε παιδιά ηλικίας άνω των πέντε ετών (δύο δόσεις), ενώ η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν συστήνει τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης. Τα παιδιά άλλωστε αποτελούσαν σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας, φτάνοντας το 20% του συνόλου.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα