Θλίψη για τον θάνατο του αστροφυσικού Διονύση Σιμόπουλου

«Έφυγε» χθες στα 79 του, νικημένος από τον καρκίνο του παγκρέατος

Έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, ύστερα από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο, ο επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος. Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ είχε αναφερθεί στους λόγους για τους οποίους είχε γνωστοποιήσει τη νόσο από την οποία πάσχει:

«Δεν το ανακοίνωσα για να με λυπηθεί κανείς -εδώ δεν λυπάμαι εγώ τον εαυτό μου-, αλλά βοηθήθηκε κόσμος. Δεν ξέρω πού είναι ο φόβος… Ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι πάρα πολύ δύσκολος. Οταν μου ανακοινώθηκε από τους γιατρούς, σκέφτηκα ότι θα έχω δυο τρεις μήνες ζωής το πολύ. Ο γιατρός μού είπε, αν δεν κάνω τίποτα, θα ζήσω έξι μήνες, και, αν κάνω αυτά που πρέπει, θα ζήσω παραπάνω. Εχουν περάσει τρία χρόνια από τότε κι εγώ ακόμα ζω και βασιλεύω, και πιστεύω ότι θα δω και την τέλεια ανακαίνιση του Πλανηταρίου το 2023!»

Ο εκλιπών καθηγητής με καταγωγή από τον Γρύλλο Ηλείας γεννήθηκε στα Ιωάννινα, στις 8 Μαρτίου 1943, αλλά μεγάλωσε στην Πάτρα. Ηταν παντρεμένος με την Κάρεν-Λουίζα Πίτερσον, με την οποία είχαν αποκτήσει μία κόρη και δύο γιους. Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα και στο Μπατόν Ρουζ στις ΗΠΑ, όπου του απονεμήθηκαν διάφορα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις σε θέματα ομιλιών και επικοινωνίας.

Ήταν διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου ως τον Απρίλιο του 2014. Η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε το 2015 «για τη συνολική του προσφορά στην εκλαΐκευση και τη διάδοση της αστρονομίας και την πρότυπη λειτουργία του Ευγενίδειου Πλανηταρίου». Είχε διδάξει σε δεκάδες επιμορφωτικά σεμινάρια, παρουσίασε εργασίες του σε πολυάριθμα συνέδρια και σεμινάρια και είχε δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα