Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο σπουδαίος αρχαιολόγος Δημήτρης Παντερμαλής

«Έσβησε» η ψυχή του Μουσείου της Ακρόπολης

Βαριά ήταν χθες η ατμόσφαιρα στο Μουσείο της Ακρόπολης και στην αρχαιολογική κοινότητα της χώρας από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 82 ετών, ο σπουδαίος αρχαιολόγος, διευθυντής και πρόεδρος του Δ.Σ. του μουσείου Δημήτρης Παντερμαλής. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή χθες το πρωί το υπουργείο Πολιτισμού.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή του Δημήτρη Παντερμαλή στην αποκάλυψη του αρχαίου Δίου, του θρησκευτικού κέντρου των αρχαίων Μακεδόνων στην Πιερία. Ο εκλιπών ήταν από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 υπεύθυνος μέρους των ανασκαφών, αποκαλύπτοντας μεγάλα τμήματα του αρχαίου οικισμού και των ιερών έξω από τα τείχη της πόλης και αναδεικνύοντας το Δίον ως έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Ο Δημήτρης Παντερμαλής θεωρούσε το Δίον σπίτι του. μια και, όπως είχε δηλώσει, το επισκεπτόταν συχνά για αρκετά χρόνια, από το 1970 έως το 2000. Ενα άλλο μεγάλο έργο που ευτύχησε να δει να υλοποιείται ήταν η λειτουργία του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, καθώς ήταν από την πρώτη στιγμή η «ψυχή» των προσπαθειών για τη δημιουργία του σπουδαίου χώρου που αποτελεί στολίδι για την Αθήνα. Αρχικά, ήταν διευθυντής του Οργανισμού Ανέγερσης του μουσείου και στη συνέχεια πρόεδρος του Δ.Σ. Ηταν ιδιαίτερα περήφανος που το Μουσείο της Ακρόπολης είχε καταφέρει να γίνει τόπος συνάντησης των κατοίκων της Αθήνας, ενώ είναι ιδιαίτερα δημοφιλές παγκόσμια και έχει πάρει σημαντικές αξιολογήσεις και σπουδαία βραβεία.

Τον περασμένο Ιούνιο ο Δημήτρης Παντερμαλής είχε σχολιάσει τις δηλώσεις του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου όπου βρίσκονται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, Τζορτζ Οσμπορν, ο οποίος είχε πει πως «Αθήνα και Λονδίνο θα μπορούσαν να μοιραστούν τα Γλυπτά χωρίς προαπαιτούμενα». “Το αίτημα αυτό είναι ένας ελιγμός για να σταματήσει αυτός ο θόρυβος γύρω από τα Γλυπτά, χωρίς να είναι πραγματική λύση. Δεν είναι λύση να σου δανείσει κάποιος κάτι που εσύ θεωρείς ότι δεν είναι ιδιοκτησία του» είχε πει, εκφράζοντας τη δυσπιστία του.

Στην απώλεια του Δημήτρη Παντερμαλή αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. «Υπήρξε πρωτοπόρος, έφερε νέες και σύγχρονες ιδέες, ήταν η ψυχή του μουσείου, όταν ήταν ακόμη στα χαρτιά. Του οφείλουμε πολλά». Στο σπουδαίο έργο που αφήνει πίσω του ο εκλιπών αναφέρθηκε και ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης Νίκος Σταμπολίτης. «Η διδασκαλία του, το φωτεινό παράδειγμά του, το έργο του είναι μοναδικό. Ιδιαίτερα το έργο του στο πεδίο υπήρξε πρωτοπόρο. Το Μουσείο Ακρόπολης δεν περιέχει μόνο το κάλλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου αλλά και την ψυχή του δημιουργού του».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα