Συγκίνηση στο μνημόσυνο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Ολα όσα έγιναν στη Μητρόπολη Αθηνών! «Εκλιναν το γόνυ» τα παιδιά και τα εγγόνια του

Συγκίνηση επικράτησε στη Μητρόπολη Αθηνών κατά το μνημόσυνο της συμπλήρωσης των 40 ημερών από τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Οι συγκεντρωμένοι πολίτες έξω από τη Μητρόπολη δεν ξεπερνούσαν τα 250 άτομα και οι επίσημοι καλεσμένοι στον ιερό ναό ήταν περίπου170. Απουσίαζαν αυτή τη φορά βασιλείς, πρίγκιπες, δούκες και εστεμμένοι.

Το μνημόσυνο στη Μητρόπολη τελέστηκε κατά το βυζαντινό τυπικό, βάσει του ίδιου πρωτοκόλλου με την εξόδιο ακολουθία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και με τη συμμετοχή των συνοδικών μητροπολιτών, μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Η Αννα Μαρία, ο Παύλος και η Μαρί Σαντάλ

Μετά την έλευση των καλεσμένων -πολύ λίγοι ήταν οι επώνυμοι, καθώς επιθυμία της οικογένειας ήταν να είναι μόνο οικογενειακοί φίλοι- άρχισαν να καταφθάνουν λίγο πριν από τις 11 στη Μητρόπολη τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, με πρώτες τις αδελφές του Κωνσταντίνου, τη βασιλομήτορα της Ισπανίας Σοφία με τις κόρες και την αδελφή της πριγκίπισσα Ειρήνη, τις οποίες οι συγκεντρωμένοι χειροκρότησαν, και εκείνες ευγενικά τους χαιρέτησαν.

Ακολούθησε η άφιξη του πρίγκιπα Μιχαήλ και της συζύγου του Μαρίνας Καρέλλα. Με την έλευση της τέως βασίλισσας Αννας Μαρίας με την πρωτότοκη κόρη της Αλεξία (η οποία δεν συνοδευόταν από τον σύζυγό της Κάρολο Μοράλες και τα παιδιά της) και την εμφάνιση του πρίγκιπα Παύλου με την οικογένειά του, το συγκεντρωμένο κοινό άρχισε τα χειροκροτήματα και τα επιφωνήματα, όπως «αθάνατος» και «Παύλος, Παύλος».

Η βασιλομήτωρ της Ισπανίας Σοφία

Ευγενής και σιωπηλή όπως πάντα, αλλά και φανερά συγκινημένη, η Αννα Μαρία έκανε ακόμα μια φορά τη χαρακτηριστική κίνηση, βάζοντας το χέρι στην καρδιά της, ευχαριστώντας τον απλό κόσμο για την παρουσία και τη συμπαράσταση.

Οι υπουργοί με… ύφος τεθλιμμένων συγγενών

Ολη μαζί η οικογένεια, ο Παύλος με τη σύζυγό του Μαρί Σαντάλ και τα τρία του παιδιά, ο Νικόλαος με τη σύζυγό του Τατιάνα, που κέρδισε τις εντυπώσεις με την εμφάνισή της, η πριγκίπισσα Θεοδώρα με τον σύζυγό της Matthew Kumar και ο «βενιαμίν» Φίλιππος με τη Nina Flohr, εισήλθε στον ιερό ναό και άρχισε η δέηση, με πιο συγκινητική στιγμή όταν όλα τα παιδιά, οι νύφες και τα τρία εγγόνια του εκλιπόντος -ο Κωνσταντίνος Αλέξιος, η Μαρία Ολυμπία και ο Αχιλλέας Ανδρέας- σε ένδειξη σεβασμού γονάτισαν.

Η Αντρη Αναστασιάδη και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Από τους πρώτους που έφθασαν στη Μητρόπολη -και φανερά συγκινημένη- ήταν η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και η Αντρη Αναστασιάδη, σύζυγος του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού, ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου με τη σύζυγό του Αλεξάνδρα, ο καθηγητής Στέφανος Γερουλάνος με τη σύζυγό του Νάντα, η Ντόλλα Νομικού, ο Μάρκος Νομικός με την Ισπανίδα, ευγενούς καταγωγής, σύζυγό του Βικτόρια, η Αριέττα Λιβανού-Βαρδινογιάννη, η Αλεξία Αντσακλή-Βαρδινογιάννη, η Λούλα Γουλανδρή, ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία Αλέξανδρος Παπαδόγγονας (φίλος του τέως από την ιστιοπλοΐα και τον ΝΟΕ), ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Αθηναϊκής Λέσχης Κυριάκος Κουκουλομμάτης με τη σύζυγό του Ντίνα, ο φίλος και συμμαθητής του εκλιπόντος Σπύρος Ροσσόλυμος, ο ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος κ.ά.

Αγρια γιούχα στον Αδωνι από πολίτες

Από τους πολιτικούς, στο μνημόσυνο παρευρέθηκε, στην πρώτη σειρά, ο Αδωνις Γεωργιάδης με τη σύζυγό του Ευγενία Μανωλίδου. Μαζί έφτασαν πιασμένοι χέρι χέρι, εκείνος με πένθιμο ύφος και Louis Vuitton παπούτσια και εκείνη με μαύρο ταγέρ, γόβα-στιλέτο και τσάντα του οίκου Fendi.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης με τη σύζυγό του Ευγενία Μανωλίδου

Η αναχώρησή τους όμως από το μνημόσυνο ήταν επεισοδιακή, καθώς ο υπουργός Ανάπτυξης έγινε αποδέκτης άγριων αποδοκιμασιών από μερίδα πολιτών που βρέθηκαν έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών, γιουχάροντας και φωνάζοντας μεταξύ άλλων «προδότη Αδωνι», «δεν θα βρείτε ούτε μία ψήφο μας». Το «ξεφωνητό» γλίτωσε στο παρά πέντε, καθώς αναχώρησε αστραπιαία αμέσως μετά, ο Μάκης Βορίδης με τη σύζυγό του Δανάη.

Το τρισάγιο στο Τατόι και η επιγραφή στο μνήμα του

Xθες το πρωί τελέστηκε στο Τατόι και το τρισάγιο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. Τα αποκαλυπτήρια του τάφου έγιναν μετά την τελετή, ενώ είχε απαγορευτεί η πρόσβαση στον κόσμο και στους δημοσιογράφους.

Τα μέλη της οικογένειας έφτασαν λίγο πριν από τις 12 με τρία μαύρα βαν. Στο πρώτο επέβαινε ο Παύλος με τη σύζυγό του Μαρί Σαντάλ, ενώ στο δεύτερο η Αννα-Μαρία με τις αδερφές του Κωνσταντίνου, Σοφία και Ειρήνη. Στο τρίτο ήταν όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Το μνήμα του τέως βασιλιά στο Τατόι

Οπως έγινε γνωστό, στο μνήμα αναγράφονται τα εξής: «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β’ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, PRINS AF DANMARK, ΓΕΝ. ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ 2 ΙΟΥΝ. 1940 – ΑΠ. ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ 10 ΙΑΝ. 2023, ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ».

Ακόμη, στον τάφο υπάρχει και το απόσπασμα από το «Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο»: «Ο Θεός αγάπη εστί. Και ο μένων εν τη αγάπη εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ». Μετά το πέρας της τελετής, οι προσκεκλημένοι, περίπου 300 στον αριθμό, μετέβησαν στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για τον καθιερωμένο καφέ και ένα ελαφρύ γεύμα. Στο Τατόι υπήρξαν και αρκετοί πολίτες που θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη του τέως βασιλιά.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα