Ξανά στη φυλακή! Νέα δίκη για τους επτά του «Noor 1»

Ο Αρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση του Εφετείου Πειραιά, με την οποία είχαν «σπάσει» τα ισόβια

Στη φυλακή πρέπει να επιστρέψουν οι επτά καταδικασθέντες για τη μεταφορά 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» τον Ιούνιο του 2014, οι οποίοι έχουν ήδη αποφυλακιστεί, καθώς αναιρέθηκε από τον Αρειο Πάγο η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, με την οποία τους είχε χορηγηθεί ελαφρυντικό, «σπάζοντας» τα ισόβια που είχαν επιβληθεί πρωτόδικα.

Με την υπ’ αριθμ. 447 / 16-03-2023 απόφαση του Ε’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου έγινε δεκτή εν μέρει η αίτηση αναίρεσης που είχε ασκήσει η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστασία Δημητριάδου, θεωρώντας ότι δεν ήταν αιτιολογημένη η χορήγηση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη που είχε χορηγηθεί στους κατηγορουμένους. Το δικαστήριο, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Βασδέκη και εισηγήτρια τη γνωστή από τη δίκη της Χρυσής Αυγής αρεοπαγίτη Μαρία Λεπενιώτη, αναίρεσε την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, που είχε εκδοθεί τον Οκτώβριο του 2020, με αποτέλεσμα να τους επιβληθεί ποινή 18ετούς κάθειρξης.

Μάλιστα, λίγους μήνες μετά τη δικαστική απόφαση σχεδόν όλοι οι καταδικασθέντες, με τη συμπλήρωση περίπου επτά ετών πραγματικής φυλάκισης, αποφυλακίστηκαν με τη διαδικασία της υφ’ όρον απόλυσης, καθώς είχαν συμπληρώσει τα 3/5 της συνολικής ποινής των 18 ετών, με ευνοϊκό συνυπολογισμό των ημερομισθίων μέσα στη φυλακή. Με την ίδια απόφαση του Αρείου Πάγου απορρίφθηκε το σκέλος της αίτησης αναίρεσης της αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Αν. Δημητριάδου, με το οποίο ζητούσε να δικαστούν εκ νέου οι απαλλαγέντες από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο Αιμίλιος Κοτσώνης και Βασίλειος Κουρούβανης.

Ο Αιμίλιος Κοτσώνης ήταν στέλεχος του Ολυμπιακού και συνεργάτης του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη στα πετρέλαια, ενώ ο Βασίλειος Κουρούβανης ήταν υποναυλωτής του «Noor 1» για τη μεταφορά καυσίμων από τη Λιβύη στο Ρίο της Πάτρας. Οι δύο κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη 10 ετών, αλλά το δευτεροβάθμιο δικαστήριο τους είχε απαλλάξει. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι είναι αιτιολογημένη η απαλλακτική δικαστική απόφαση.

Οι Κοτσώνης και Κουρούβανης είναι πλέον αμετάκλητα αθώοι. Μετά την αναίρεση της δικαστικής απόφασης ως προς τους επτά καταδικασθέντες παραμένει σε ισχύ η πρωτόδικη δικαστική απόφαση με την οποία τούς είχε επιβληθεί ισόβια κάθειρξη. Οι καταδικασθέντες που έχουν αφεθεί ελεύθεροι θα πρέπει να επιστρέψουν στη φυλακή για να δικαστούν εκ νέου από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, από άλλους δικαστές απ’ αυτούς που τους χορήγησαν το ελαφρυντικό.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου θα καθίσουν οι πρωταγωνιστές της μεταφοράς των 2,1 τόνων ηρωίνης με το «Noor 1» Ευθύμιος Γιαννουσάκης, ο ναυλωτής του πλοίου Γιώργος Μπουρδούβαλης, τρεις Τούρκοι που συσκεύαζαν το φορτίο της ηρωίνης, ο Ιρανός που επέβαινε στο πλοίο και ο Ελληνας ιδιοκτήτης της αποθήκης στο Κορωπί, όπου είχαν αποθηκεύσει το φορτίο του «λευκού θανάτου». Οι επτά καταδικασθέντες κινδυνεύουν με ισόβια κάθειρξη, αν δεν τους χορηγηθεί αυτή τη φορά κάποιο ελαφρυντικό.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν οι καταδικασθέντες θα επιστρέψουν αυτοβούλως στη φυλακή για να δικαστούν ξανά ή αν θα αναζητηθούν από την Αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον ο ένας από τους Τούρκους βρίσκεται στο Βέλγιο και είναι άγνωστο αν θα επιστρέψει στις ελληνικές φυλακές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα