Κοινωνικός τουρισμός: Τεράστια ταλαιπωρία για δεκάδες χιλιάδες πολίτες λόγω δυσλειτουργίας της πλατφόρμας

Στον «αέρα» η καλοκαιρινή περίοδος για τους δικαιούχους – Εξαφανίστηκε η υποχρέωση των ξενοδόχων για διάθεση του 30% των διαθέσιμων κλινών

Μόνο υποδειγματική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η διαδικασία χορήγησης επιταγών κοινωνικού τουρισμού από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (τέως ΟΑΕΔ), καθώς δεκάδες χιλιάδες πολίτες ταλαιπωρήθηκαν επί μέρες προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους. Από την πρώτη ημέρα έναρξης των αιτήσεων και παρά το γεγονός ότι οι δικαιούχοι είχαν διαχωριστεί ανά λήγοντα ΑΦΜ, η πλατφόρμα ήταν περισσότερες ώρες «πεσμένη» παρά εν λειτουργία, φαινόμενο που εντάθηκε όταν δόθηκε η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων σε όλους τους δυνητικούς δικαιούχους. Παρ’ όλα αυτά, από τη ΔΥΠΑ διέψευδαν κατηγορηματικά την πραγματικότητα, υποστηρίζοντας ότι η πλατφόρμα δεν… κλάταρε (όπως ακριβώς και η Τράπεζα Θεμάτων για τις ενδοσχολικές εξετάσεις…), αλλά υπήρχαν μόνο ολιγόλεπτες καθυστερήσεις.

Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι αυτοί που στηλιτεύουν όλη την αρχιτεκτονική δομή του προγράμματος, καθώς και φέτος εκτιμάται ότι 1 στις 3 επιταγές που δίνονται τελικώς δεν χρησιμοποιείται. Δηλαδή, τα 10.000.000 € από τα 30.000.000 € ετησίως επιστρέφονται στα ταμεία της ΔΥΠΑ χωρίς να τα επαναδιαθέτουν σε επιλαχόντες, όπως πράττει ο ΟΠΕΚΑ τον τελευταίο μήνα λήξης του προγράμματος. Επιπλέον, την υψηλή τουριστική περίοδο δεν εξασφαλίζεται ότι τα ξενοδοχεία θα διαθέσουν δωμάτια στους κοινωνικούς τουρίστες, αφού η ΔΥΠΑ εξαφάνισε την υποχρέωση διάθεσης του 30% των διαθεσίμων κλινών με τη γενικόλογη υποχρέωση «να διαθέτουν δωμάτια στους δικαιούχους/ωφελουμένους του προγράμματος καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του καταλύματος, χωρίς να εξαιρούν συγκεκριμένες περιόδους». Αυτό έχει ως προφανή συνέπεια να διατίθενται όσο το δυνατόν λιγότερα κονδύλια και επιταγές κάθε χρόνο.

Οπως καταγγέλλει η «Αδέσμευτη Φωνή Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ», «τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε μια πλασματική εικόνα θριάμβου για το πόσο καλά τα έχουν πάει με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού. Ο διοικητής κ. Πρωτοψάλτης, γεμάτος ικανοποίηση, δίνει συνεντεύξεις για τις χιλιάδες αιτήσεις φτωχών και ευάλωτων νοικοκυριών τις πρώτες ημέρες κατάθεσης αιτήσεων. Εμείς, πάλι, τη ραγδαία αύξηση των αιτήσεων για οικονομική ενίσχυση στις ολιγοήμερες διακοπές των πολιτών την αντιλαμβανόμαστε ως μια τρανή απόδειξη περαιτέρω φτωχοποίησης της κοινωνίας μας».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα