«Δεν είχε αγωνία για την υγεία της Τζωρτζίνας»

Καίει την Πισπιρίγκου η κατάθεση της διευθύντριας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»

Ως μια… ατάραχη μητέρα, που δεν είχε καμία αγωνία για την κατάσταση της υγείας της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας ούτε και καμία απορία για το πώς το παιδί της θα πορευτεί στο μέλλον όντας ανάπηρο με βαριά τετραπληγία, περιέγραψε χθες τη Ρούλα Πισπιρίγκου η διευθύντρια του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» Μυρσίνη Μαυρίκου, καταθέτοντας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Η κατάθεσή της μάρτυρος, η οποία πρώτη «εγκαινίασε» τον κύκλο των καταθέσεων των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού του «Αγλαΐα Κυριακού», ήταν καταπέλτης για την 34χρονη μητέρα, η οποία κάθεται στο εδώλιο κατηγορούμενη για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ανθρωποκτονία της μεγαλύτερης κόρης της με χορήγηση μεγάλης δόσης κεταμίνης.

«Δεν έχω ξαναδεί γονιό να προβλέπει το μέλλον του παιδιού του» είπε η κυρία Μαυρίκου αναφερόμενη στην περιβόητη ατάκα που φέρεται ότι είπε η Ρούλα Πισπιρίγκου στους γιατρούς του νοσοκομείου, όταν εκείνοι είχαν σπεύσει στο δωμάτιο του παιδιού έπειτα από επεισόδιο σπασμών που τους ανέφερε η μητέρα του.

«Μας έκανε εντύπωση η συμπεριφορά της μητέρας, με δεδομένα τα προβλήματα που είχε. Ηταν ιδιαίτερα ψύχραιμη ακόμα και όταν το παιδί έκανε επεισόδια και μας κάλεσε στο δωμάτιό του. Στο πρόσωπο της δεν είδα καμία αγωνία. Οταν πήγα στο δωμάτιο και εξέτασα το παιδί, είπα ότι είναι επεισόδιο ταχυκαρδίας και όχι βραδυκαρδίας. Τότε η μητέρα μάς είπε ότι “το μεγαλύτερο επεισόδιο με βραδυκαρδία δεν το έχετε δει ακόμη”.

Αυτό μας έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Δεν έχω ξαναδεί γονιό να προβλέπει το μέλλον του παιδιού του, ειδικά όταν αυτό είναι συνδεδεμένο με μηχανήματα στο νοσοκομείο» είπε η μάρτυρας, η οποία νωρίτερα είχε επισημάνει πως οι εξετάσεις που είχαν γίνει στο κοριτσάκι ήταν όλες καλές και τίποτα δεν εξηγεί με βάση τα δεδομένα που είχαν στα χέρια τους οι γιατροί τον «ακαριαίο θάνατο» της Τζωρτζίνας τον Ιανουάριο του 2022 μέσα στο «Αγλαΐα Κυριακού».

Εισαγγελέας: Τελικά, αυτό το μεγάλο επεισόδιο που προέβλεψε η μητέρα ήρθε;

Μάρτυρας: Το παιδί είχε αυτό το γεγονός στις 29 Ιανουαρίου 2022, που οδήγησε τελικά σε θάνατο. Στις 29 Ιανουαρίου 2022 δεν ξέρει κανείς τι προηγήθηκε της ανακοπής. Το παιδί βρέθηκε σχεδόν νεκρό. Πολύ περίεργο αυτό που έγινε.

Εισαγγελέας: Για τα επεισόδια σας ειδοποίησε η μητέρα;

Μάρτυρας: Ναι, από την πόρτα του δωματίου. Πήγαμε αλλά ήμασταν στην έναρξη του περιστατικού, δεν μπορούσαμε να ξέρουμε πώς ξεκίνησε…

Πρόεδρος: Η κυρία κατηγορουμένη σάς έκανε ερωτήσεις για το μέλλον του παιδιού; Πώς θα εξελιχθεί η υγεία του;

Μάρτυρας: Οχι.

Πρόεδρος: Σας εξέφρασε με άλλον τρόπο την αγωνία της;

Μάρτυρας: Οχι.

Πρόεδρος: Από όσα εσείς είδατε, έχετε καταλήξει για τα αίτια της ανακοπής που υπέστη το παιδί;

Μάρτυρας: Δεν δικαιολογείται ο θάνατος αυτός από τα ιατρικά δεδομένα. Οταν έφυγα την προηγούμενη ημέρα από το νοσοκομείο, δεν περίμενα ότι την επομένη θα ενημερωθώ πως το παιδί πέθανε.

Νωρίτερα, μάλιστα η κυρία Μαυρίκου, απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου, εξήγησε γιατί αποφάσισε να δώσει εντολή στις νοσηλεύτριες να χορηγούν εκείνες τα φάρμακα στην Τζωρτζίνα μέσω της γαστροστομίας που έφερε και όχι η μητέρα του, όπως συνέβαινε μέχρι τότε.

«Είδα κάποια περιστατικά που με είχαν προβληματίσει. Ηταν ένα παιδί που στην Πάτρα εμφάνιζε επεισόδια, αλλά όσες φορές είχε εισαχθεί στη ΜΕΘ δεν εμφάνισε κανένα. Θεώρησα πιο ασφαλές και λογικό να είμαι σίγουρη ότι τα φάρμακα χορηγούνται σωστά. Αν ένα φάρμακο δεν το χορηγήσεις στη σωστή του δόση, μπορεί να είναι κατασταλτικό ή και θανατηφόρο» κατέθεσε χαρακτηριστικά η γιατρός, η οποία στη συνέχεια δέχτηκε ερωτήσεις από την υπεράσπιση και συγκεκριμένα από συνεργάτιδα του Αλέξη Κούγια, ο οποίος χθες δεν βρέθηκε στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, καθώς δίκαζε άλλη υπόθεση.

Μεταξύ άλλων η μάρτυρας ρωτήθηκε από την υπεράσπιση για την κεταμίνη, την οποία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, χρησιμοποίησε η κατηγορουμένη για να αφαιρέσει τη ζωή της κόρης της.

Απαντώντας η κυρία Μαυρίκου ανέφερε πως η κεταμίνη δεν χρησιμοποιείται στη παιδιατρική κλινική όπου νοσηλευόταν η Τζωρτζίνα και πως πρόκειται για φάρμακο που μπορεί να βρει κανείς στα χειρουργεία των νοσοκομείων, καθώς χορηγείται για αναισθησία.


«Για μένα ήταν περίεργοι οι αιφνίδιοι θάνατοι των άλλων δύο παιδιών»

Από τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία δεν έλειψαν όμως και οι αναφορές στους θανάτους των άλλων δύο κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη, της Ιριδας και της Μαλένας. Οπως κατέθεσε η κυρία Μαυρίκου, οι θάνατοι των δύο αδελφών της Τζωρτζίνας ήταν για την ίδια περίεργoι. «Ρωτήσαμε τους γονείς για το οικογενειακό ιστορικό και το ατομικό τους ιστορικό.

Το ρωτάμε πάντα. Είχαμε δύο αιφνίδιους θανάτους των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας, οι οποίοι ήταν λίγο περίεργοι θάνατοι για μένα» είπε η μάρτυρας, για να προσθέσει: «Το 3,5 ετών παιδί της οικογένειας είχε νοσηλευτεί με οξεία λευχαιμία και “έφυγε” από ηπατική ανεπάρκεια. Ρώτησα τους γονείς εάν το παιδί είχε κάποιο πρόβλημα με το ήπαρ και μου είπαν “όχι”.

Ο πατέρας με ενημέρωσε πως έχουν κινηθεί νομικά. Για να πεθάνεις από ηπατική ανεπάρκεια πρέπει να έχεις πρόβλημα με το ήπαρ. Δεν πεθαίνεις “μπαμ και κάτω”. Μου είπαν ακόμα και για το βρέφος, ότι η αιτία του θανάτου του ήταν “αγενεσία φλεβόκομβου”. Πρώτη φορά το άκουγα αυτό και μου έκανε εντύπωση. Μίλησα και με καρδιολόγους, οι οποίοι και αυτοί μου είπαν πως είναι περίεργο». Η δίκη συνεχίζεται σήμερα.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα