Ρόδος: Τιτάνια μάχη των δυνάμεων της Πυροσβεστικής με τις αναζωπυρώσεις

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται ακόμα μία ημέρα η Ρόδος, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν τεράστια μάχη με τις αναζωπυρώσεις.

Η πυρκαγιά, που μαίνεται ανεξέλεγκτη, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, αφήνοντας πίσω της στάχτες και αποκαΐδια. Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δημοτικές ενότητες Καμείρου, Ατταβύρου και Λινδίων του Δήμου Ρόδου λόγω της πυρκαγιάς που πλήττει την περιοχή, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου. Σχετικό αίτημα υπεβλήθη από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και τον δήμαρχο Ρόδου.

Συγκεκριμένα, στην απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των δημοτικών ενοτήτων Καμείρου, Ατταβύρου και Λινδίων του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18/7/2023 στις παραπάνω περιοχές».

Οι περιοχές αυτές θα παραμείνουν στην έκτακτη κατάσταση για έξι μήνες, δηλαδή μέχρι και τις 18 Ιανουαρίου 2024. Το έργο των πυροσβεστών και των εθελοντών που συμμετέχουν στην κατάσβεση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή τις τελευταίες ώρες, αφού καυτός αέρας δημιουργεί με κάφτρες από τα καμένα νέες εστίες.

Η Εθελοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών Σαλάκου έκανε έκκληση για βοήθεια χθες το μεσημέρι, στο μέτωπο που βρίσκεται στον Προφήτη Ηλία, καθώς οι αναζωπυρώσεις δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από τους εθελοντές που βρίσκονταν εκεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημείο είχε σπεύσει για βοήθεια κλιμάκιο της ΕΜΑΚ που έφτασε στο νησί από την Αθήνα.

Την ίδια ώρα, στους δρόμους προς Εμπωνα αλλά και προς Λάερμα είχαν παραταχθεί δασοπυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές, με στόχο να αποτρέψουν τη φωτιά να επεκταθεί προς τις κατοικίες. Στη δύσβατη περιοχή του νησιού βρίσκονταν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που ενισχύονταν συστηματικά, προκειμένου η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο. Ωστόσο, χθες το απόγευμα εκδηλώθηκε και νέο μέτωπο σε βουνοκορφή ανάμεσα στα χωριά Λάερμα και Αγιος Ισιδωρος. Στο σημείο επιχειρούσαν μόνο εναέρια μέσα, καθώς δεν ήταν προσβάσιμο για οχήματα.

Νέα φωτιά

Συνεχείς ήταν χθες οι αναζωπυρώσεις και στο Πυρί Λακωνίας. Σκληρή μάχη με τη φωτιά έδιναν όλη την ημέρα οι πυροσβέστες, καθώς οι φλόγες ξεκίνησαν πάνω στο βουνό στην περιοχή Λευκόχωμα και επεκτάθηκαν σε τρία μέτωπα. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα επιχειρούσαν τέσσερα αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο, 52 πυροσβέστες, 15 οχήματα και τρία ομάδες πεζοπόρων.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ευρώτα Δήμο Βέρδο και την αντιδήμαρχο Σπάρτης Γεωργία Ζαχαράκη, χθες το απόγευμα ξέσπασε νέα φωτιά στην περιοχή Γεράκι, πολύ κοντά στο μέτωπο της φωτιάς στο Λευκόχωμα, όμως η Πυροσβεστική ενημέρωσε λίγο μετά τις 18.30 πως το μέτωπο τέθηκε υπό έλεγχο.

Μάχη με τις φλόγες έδιναν χθες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά εκδηλώθηκε στα βόρεια της περιοχής Ασκός, σε αγροτική αλλά και σε δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση, χωρίς να απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Στην κατάσβεση συνέδραμαν 33 πυροσβέστες, εκ των οποίων 10 Βούλγαροι, με μια ομάδα πεζοπόρο τμήμα και εννέα οχήματα, ενώ από αέρος ρίψεις νερού έκανε ένα ελικόπτερο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα