Επελαύνει ο «Daniel», τρεις νεκροί ο τραγικός απολογισμός

Μετά τον 51χρονο που είχε καταπλακωθεί προχθές από τοιχίο, χθες το πρωί εντοπίστηκε το άψυχο σώμα 87χρονης, στην Πάλτση Μαγνησίας, όπως και ενός 82χρονου που αγνοούνταν, στην Καρδίτσα!

Τρεις νεκρούς είχε αφήσει πίσω της, ως αργά χθες, η κακοκαιρία «Daniel» που έπληξε με μεγάλη σφοδρότητα τη χώρα, καθώς πυροσβέστες εντόπισαν λίγο μετά τις 10.30 το άψυχο κορμί μίας 87χρονης, το οποίο ήταν καταπλακωμένο από έναν σωρό από ξύλα, στην περιοχή Πάλτση της Μαγνησίας, ενώ νεκρός εντοπίστηκε αργά χθες το απόγευμα και ο 82χρονος που αγνοούνταν στην Καρδίτσα. Παράλληλα, τρεις άνθρωποι αγνοούνταν και οι φόβοι όλων ήταν ότι θα μεγαλώσει κι άλλο ο «μαύρος» κατάλογος των θυμάτων από την επέλαση του φονικού κύματος κακοκαιρίας που «σφυροκοπά» μεγάλο μέρος της χώρας.

Ο 85χρονος σύζυγος της άτυχης ηλικιωμένης, το όνομα του οποίου βρισκόταν στη λίστα με τους αγνοουμένους, εντοπίστηκε σώος αργά το απόγευμα, βάζοντας τέλος στην αγωνία της οικογένειάς του. Υπενθυμίζεται πως ένας 51χρονος κτηνοτρόφος έχασε τη ζωή του προχθές, όταν καταπλακώθηκε από τοιχίο που υποχώρησε από τα ορμητικά νερά, δίπλα στο σπίτι του, στη συνοικία της Αγίας Αικατερίνης.

Ο άτυχος πατέρας δύο παιδιών είχε πάει να ταΐσει τα ζώα του, όταν «χτύπησε» το κακό. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που παρέλαβε τον 51χρονο κτηνοτρόφο, και διαπιστώθηκε ο θάνατός του από πολλαπλά τραύματα λόγω της καταπλάκωσης από τα χαλάσματα του τοίχου.

Αγνοούμενοι

Οπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ένας άνδρας, ηλικίας 70 χρόνων, αγνοούνταν ως αργά χθες στο χωριό Πάλτση, για τον εντοπισμό του οποίου στήθηκε μεγάλη επιχείρηση. Συνολικά, οι αγνοούμενοι ανέρχονταν σε τρεις, καθώς από προχθές δεν έχει δώσει σημεία ζωής ένας 42χρονος, το αυτοκίνητο του οποίου παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στο ρέμα Αγίας Αικατερίνης (σ.σ.: ο ανήλικος γιος του πρόλαβε να εγκαταλείψει το όχημα), καθώς επίσης ένας νεαρός βοσκός πακιστανικής καταγωγής, ο οποίος ζούσε σε τροχοβίλα στην περιοχή της Νέας Λεύκης. «Προσπάθησε να σώσει το παιδί του έξω. Και δεν πρόλαβε να σώσει τον εαυτό του. Δεν ψάχνουν σήμερα (ενν. χθες). Χθες (ενν. Τρίτη) μας βοήθησαν και έψαχναν. Τώρα ψάχνουμε εμείς όλο μας το σόι μέσα στα ποτάμια να βρούμε κάτι» δήλωσε ο πατέρας του αγνοούμενου 42χρονου και πρόσθεσε: «Ηταν τόσο ορμητικά τα νερά που το τζιπ έγινε σμπαράλια».

Η κακοκαιρία, η οποία σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της στη Μαγνησία, άφησε πίσω της, εκτός από θύματα, ανυπολόγιστες καταστροφές. Εξαιτίας του τεράστιου όγκου νερού που έχει πέσει τα τελευταία 24ωρα ολόκληρες συνοικίες, όπως η Νεάπολη, τα Παλαιά, οι Αγιοι Ανάργυροι και το Παλαιό Λιμεναρχείο, μετατράπηκαν σε λασπότοπους, ενώ περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι στη θεσσαλική πόλη και στα προάστιά της έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για περισσότερες από 30 ώρες! Η υπερχείλιση του χειμάρρου Κραυσίδωνα είχε ως αποτέλεσμα τόνοι λάσπης να «καταπιούν» σπίτια και επιχειρήσεις στη Χιλιαδού, στο Οινόπνευμα, στα Παλαιά, μέχρι τις πολυτεχνικές σχολές στη λεωφόρο Αθηνών, ενώ δραματική ήταν η κατάσταση και στο ανατολικό Πήλιο, όπως σε Αγιο Ιωάννη, Παπά Νερό και Χορευτό, όπου ξεχείλισαν ρέματα, παρασύροντας στη θάλασσα μεγάλους όγκους χωμάτων και αυτοκίνητα.

Επιπλέον, κατέρρευσε το οδόστρωμα από Βόλο προς Πορταριά, στο ύψος του Ανω Βόλου και ψηλότερα, με συνέπεια η κυκλοφορία να πραγματοποιείται μόνο μέσω Αλλης Μεριάς. Σε βίντεο που κοινοποιήθηκε στη σελίδα του meteo.gr, στο facebook, φαίνεται το χωριό Κωφοί Μαγνησίας να έχει βουλιάξει στα λασπόνερα.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, μέσα σε 48 ώρες έχουν καταγραφεί πάνω από 460 χιλιοστά βροχής, με συνέπεια το χωριό να είναι αποκλεισμένο από προχθές! Από την επέλαση του «Daniel», που ανέδειξε -ακόμη μία φορά- την ανεπάρκεια και τα αργά αντανακλαστικά της κυβέρνησης και της Πολιτικής Προστασίας, πολλές περιοχές έμειναν χωρίς πόσιμο νερό (σ.σ.: ο κόσμος έδινε μάχη για μερικές φιάλες εμφιαλωμένου νερού!), τηλεπικοινωνίες και ίντερνετ, ενώ δεν λειτούργησαν οι συγκοινωνίες.

2.000 κλήσεις

Στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης για την κακοκαιρία «Daniel», ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι από το πρωί της Τρίτης έως νωρίς χθες το μεσημέρι η Πυροσβεστική είχε λάβει περίπου 2.000 κλήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας (σ.σ.: περίπου 750 στη Μαγνησία), ενώ είχαν πραγματοποιηθεί 552 αντλήσεις υδάτων και 172 διασωστικές επιχειρήσεις, κατά τις οποίες διασώθηκαν 417 άτομα.

Πρόσθεσε, δε, ότι εστάλησαν 14 μηνύματα από το 112. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της κακοκαιρίας κηρύχθηκαν οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων, Καρδίτσας, Τρικάλων, καθώς και οι Δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ και Φαρσάλων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Οπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Αγοραστού, ο ίδιος αιτήθηκε στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου την κήρυξη όλων των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων και δήμων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση των συνεπειών του πρωτοφανούς για τη χώρα ακραίου καιρικού φαινομένου «Daniel» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προκαλώντας βιβλικές καταστροφές σε υποδομές, σπίτια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα