Υγειονομική βόμβα τα λασπόνερα!

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα και προειδοποιούν για κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών από την κατανάλωση ακατάλληλου νερού ή την επαφή με στάσιμα νερά. Σφοδρή επίθεση του δημάρχου Μπέου στην Αγαπηδάκη

Μπροστά σε υγειονομική βόμβα, που είναι έτοιμη να εκραγεί, βρίσκονται οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, που μετατράπηκε σε απέραντο λασπότοπο μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel», καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν για κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών από την κατανάλωση ακατάλληλου νερού ή την επαφή με στάσιμα νερά και λάσπες!

Την ώρα που οι κάτοικοι του θεσσαλικού κάμπου προσπαθούν ακόμα να συνέλθουν από το σοκ της απώλειας τόσων ανθρώπινων ζωών και να επουλώσουν τις πληγές που άνοιξε η φονική κακοκαιρία, έχουν να αντιμετωπίσουν και τον εφιάλτη από τα μολυσμένα νερά. Αν και σε μεγάλο τμήμα της πόλης είδαν να τρέχει νερό στις βρύσες των σπιτιών τους, έστω και μη πόσιμο, αλλά μόνο για οικιακή χρήση, η υφυπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο νερό είναι ακατάλληλο ακόμα και για οικιακή χρήση, και θα πρέπει να θεωρείται δυνητικά μολυσμένο!

«Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι πολίτες ότι αυτό το νερό είναι δυνητικά μολυσμένο, γιατί, εκτός από τα φερτά υλικά, έχει μέσα νεκρά τρωκτικά, ζώα που έχουν παρασυρθεί κ.λπ.» εξήγησε η κυρία Αγαπηδάκη. Αναφερόμενη δε στις περιοχές στις οποίες έχει αποκατασταθεί η υδροδότηση, τόνισε πως «στον Βόλο έχει ανακοινώσει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση ότι το νερό δεν είναι για να το πιουν οι άνθρωποι, ούτε να πλύνουν το πρόσωπό τους. Το νερό αυτό είναι κατάλληλο για να κάνουν εργασίες… Για να κάνουν μπάνιο οι άνθρωποι θα πρέπει να το βράζουν στους 100 βαθμούς τρία λεπτά, να το αφήσουν να κρυώσει και μετά».

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις της κυρίας Αγαπηδάκη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του δημάρχου Αχιλλέα Μπέου, ο οποίος εξαπέλυσε «κεραυνούς» εναντίον της. Την ίδια ώρα, πάντως, οι ειδικοί προειδοποιούν για το πόσιμο νερό στις περιοχές που έχουν χτυπηθεί από την κακοκαιρία. «Γενικά, μιλάμε για την προστασία του πληθυσμού από μολυσματικές ασθένειες.

Εμφιαλωμένο

«Χρήση ασφαλούς νερού, πόσιμου, αυτή τη στιγμή μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με το εμφιαλωμένο» δήλωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης από την πλευρά του προειδοποίησε ότι υπάρχει πιθανότητα σοβαρής μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα όχι μόνο από μικρόβια, αλλά και από χημικά στοιχεία. «Δεν είναι μόνο η μόλυνση από τα μικρόβια από την οποία κινδυνεύει η περιοχή, αλλά είναι και η ρύπανση από τα χημικά, τα οποία σίγουρα έχουν διαχυθεί στο περιβάλλον – φυτοφάρμακα, φάρμακα, όλα τα χημικά καθημερινής χρήσης που έχουν φύγει από τα σπίτια» τόνισε.

Ο καθηγητής Υγιεινής και Παθολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης επεσήμανε ότι «τα λιμνάζοντα νερά είναι δυνητικά μολυσματικά και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται» και πρόσθεσε πως «αν υπάρχει κίνδυνος ζωής και μόνο» θα πρέπει να περάσει κάποιος μέσα από αυτά. «Μια πληγή πρέπει να την πλύνουμε αν έχει πέσει πάνω νερό. Την ξεπλένουμε, την καθαρίζουμε, για να μη μολυνθεί» κατέληξε.

Μόλυνση

Ενας από τους ανθρώπους που μολύνθηκαν από στάσιμα νερά είναι ο σύζυγος της Βίβιαν Ζεκίρη, ο οποίος μετέφερε με τη βάρκα του ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους. «Ο σύζυγός μου έμεινε δύο 24ωρα μέσα στο νερό, κοιμόταν στην ταράτσα του σπιτιού μας, δεν μπορούσε να φύγει. Οταν του φώναζαν πως κάποιος άνθρωπος είναι εγκλωβισμένος έμπαινε συνεχώς μέσα στο νερό και δεν μπορούσε να πλυθεί» είπε η κυρία Ζεκίρη, η οποία μένει στη Μαραθέα Καρδίτσας. «Μετά το δεύτερο 24ωρο άρχισε να βγάζει εξανθήματα στον λαιμό. Μας είδε ένας γιατρός και μας είπε πως είναι μόλυνση από τα νερά, καθώς τα νεκρά ζώα και τα πετρέλαια έχουν μολύνει πάρα πολύ το νερό. Ομως, τα εξανθήματα άρχισαν να προχωρούν σε άλλες περιοχές του σώματος και να μεγαλώνουν. Αυτή τη στιγμή είναι στο Νοσοκομείο Τρικάλων για τις απαραίτητες εξετάσεις» είπε στην εκπομπή «Super Κατερίνα».

Οπως τονίζεται σε εγκύκλιο της γενικής γραμματέως Δημόσιας Υγείας Φωφώς Καλύβα, ο κίνδυνος έξαρσης επιδημιών είναι υπαρκτός στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Οι πιθανότεροι κίνδυνοι για την υγεία του πληθυσμού περιλαμβάνουν τις γαστρεντερίτιδες ιογενούς, βακτηριακής και παρασιτικής αιτιολογίας (norovirus, rotavirus, Cryptosporidium κ.ά.), την ηπατίτιδα Α, νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος (Covid-19, λεγεωνέλλα κ.ά.), καθώς και τα νοσήματα που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών και μέσω τρωκτικών ή άλλων ζώων (λεπτοσπείρωση, ιός Δυτικού Νείλου, ελονοσία κ.ά.).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα