«Πόρτα» του Αγίου Όρους στον Ελπιδοφόρο

Στην ιερά κοινότητα επικρατεί προβληματισμός για το αν θα γίνει αποδεκτός ή όχι, ύστερα από τη βάπτιση παιδιών ομόφυλου ζευγαριού

Ανεπιθύμητος φαίνεται ότι είναι στο Περιβόλι της Παναγίας ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Στην ιερά κοινότητα του Αγίου Ορους επικρατεί προβληματισμός για το αν θα γίνει αποδεκτός ή όχι, ύστερα από τη βάπτιση παιδιών ομόφυλου ζευγαριού που τέλεσε το καλοκαίρι του 2022 στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Βουλιαγμένης της Μητρόπολης Γλυφάδας.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του κ. Ελπιδοφόρου στο Αγιον Ορος, η ιερά κοινότητα έστειλε επίσημο γράμμα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με το οποίο κάνει γνωστούς τους προβληματισμούς της. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι με λύπη διαπίστωσε πως με τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη σχετική βάπτιση δημιουργήθηκε η λανθασμένη εντύπωση ότι η Εκκλησία αποδέχεται το μυστήριο του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, μήνυμα το οποίο είναι σαφώς αντίθετο προς τα δόγματα και τη διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μάλιστα, τονίζει με έμφαση ότι το γεγονός αυτό δεν ταιριάζει με την ευαγγελική διδασκαλία.

Επιστολή

Να θυμίσουμε ότι και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος λίγες μέρες μετά τη βάπτιση, και συγκεκριμένα στις 18 Ιουλίου 2022, είχε αποφασίσει να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής για την τέλεση της βάπτισης, καθώς και σχετική επιστολή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην κανονική δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Ταυτόχρονα, η Ιερά Σύνοδος δεν έχασε ευκαιρία να γνωστοποιήσει για ακόμα μία φορά ότι, αναφορικά με τέτοια ζητήματα, παραμένει σταθερή σε όσα έχουν οριστεί από τον Κύριο, τους Αποστόλους και τους Πατέρες. Είναι σαφές ότι οι ιερές μονές δεν μπορούν να κλείσουν τις πόρτες τους σε οποιονδήποτε ζητά να τις επισκεφτεί, ωστόσο ζητούν τη συμβολή του πνευματικού τους επισκόπου, του κ. Βαρθολομαίου, για να δώσει αυτός λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει. Ισως, λοιπόν, η ιερά κοινότητα να περιμένει ο προκαθήμενος της μητέρας Εκκλησίας να ζητήσει -αν όχι να επιβάλει- από τον κ. Ελπιδοφόρο να αναβάλει ή, καλύτερα, να ματαιώσει την επίσκεψή του.

«Παναγιώτατε, παρακαλούμεν υιικώς όπως κλίνητε ευήκοον ους εις την ανησυχίαν ημών επί του εξαιρετικώς ευαισθήτου θέματος, το οποίον αφορά εις την ακεραιότητα της ημετέρας πίστεως και των ορθοδόξων παραδόσεων» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους οι εκπρόσωποι και των 20 μονών του Αγίου Ορους. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», σχετικά με ενδεχόμενη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη στον Αθωνα, η ιερά κοινότητα σκέφτεται να τον αποδεχτεί κανονικά στις ιερές μονές, αλλά να μην πραγματοποιήσει επίσημη υποδοχή στην πρωτεύουσα, τις Καρυές.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα