Πιερρακάκης: 41 καταγγελίες στην πλατφόρμα για το bullying

Ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε τις αλλαγές που θα γίνουν στα σχολεία! Ερχεται η ισχυροποίηση του λυκείου

Σοβαρές αλλαγές στα σχολεία που θα οδηγήσουν στην ισχυροποίηση του λυκείου προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, κάνοντας γνωστό πως η έναρξη της λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας για την ενδοσχολική βία και το bullying έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς, δεδομένου ότι μέσα σε μερικά 24ωρα έγιναν δεκάδες καταγγελίες.

Οπως εξήγησε μιλώντας χθες το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, από την περασμένη Τρίτη, οπότε ανακοινώθηκε η λειτουργία της πλατφόρμας, έχουν γίνει 41 καταγγελίες για ενδοσχολική βία. «Από αυτές, οι 33 έγιναν από τους γονείς των παθόντων μαθητών και οι οκτώ από τους ίδιους τους μαθητές, ενώ στην πλειονότητά τους τα περιστατικά εκτυλίχθηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα» τόνισε αρχικά ο υπουργός και συνέχισε: «Για πρώτη φορά από τότε που άρχισε η συζήτηση για την ενδοσχολική βία, έχουμε απτά στοιχεία και μπορούμε να στηριχτούμε σε αυτά και να προστατεύσουμε κάθε παιδί».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε όλες τις πλευρές της εθνικής καμπάνιας για το πρόβλημα, σε μια δομημένη πολιτική στην οποία η πλατφόρμα είναι απλώς μια παράμετρος. «Ψάχνουμε μαζί με όλα τα υπόλοιπα κράτη να δούμε και να καταλάβουμε γιατί -χρονικά, μετά τον Covid- έχουν αυξηθεί τόσο πολύ τα κρούσματα της νεανικής βίας, ειδικά στο σχολείο. Οι έρευνες μας δείχνουν πως, ενώ αριθμητικά τα κρούσματα υποχώρησαν, αυξήθηκε σημαντικά η έντασή τους. Είναι χαρακτηριστικό πως από το 2019 οι περιπτώσεις νεαρών 13-17 ετών που αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις υπερδιπλασιάστηκαν» επεσήμανε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο και για διπλασιασμό των ψυχολόγων στις σχολικές δομές σε σύγκριση με την προηγούμενη τετραετία, αλλά και για διαδικασίες επιμόρφωσης των καθηγητών, που θα αρχίσουν άμεσα.

«Δεν μιλάμε για ποινές, αλλά για ένα πλαίσιο συνεπειών, όταν παραβιάζονται οι κανόνες λειτουργίας του σχολείου» διευκρίνισε, αποκαλύπτοντας πως οι καθηγητές αγκαλιάζουν ήδη τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και τα θεωρούν σημαντική εξέλιξη, που θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν πολύ αποτελεσματικότερα το πρόβλημα. Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της χρήσης των κινητών στα σχολεία, εκτιμώντας πως πλέον οι συνέπειες θα είναι σοβαρές. «Υπάρχει ήδη τυπική απαγόρευση κατοχής κινητού στο σχολείο, αλλά το θέμα είναι η χρήση, ειδικά η παραβατική χρήση.

Οι συνέπειες θα είναι πλέον σοβαρές – ειδικά στις περιπτώσεις παραβίασης προσωπικών δεδομένων τρίτων, θα αποφασίζεται αμέσως αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος» υπογράμμισε, ενώ επανέλαβε πως η αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας είναι εθνικό θέμα και δεν μπορεί να αποτελεί αντιπολιτευτική στόχευση. Τόνισε δε πως ετοιμάζονται αλλαγές στο σχολείο, οι οποίες θα ακολουθήσουν αυτές που ήδη θεσμοθετήθηκαν στην Επαγγελματική και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

«Θα ακολουθήσουν σοβαρότατες αλλαγές στο σχολείο. Ξεκινάμε με το ψηφιακό φροντιστήριο, που θα εφαρμοστεί άμεσα, πιλοτικά, με Μαθηματικά και Γλώσσα, στις τρεις τάξεις του γυμνασίου και ολοκληρωμένα, από τον Σεπτέμβριο, και στο λύκειο, με ιδιαίτερη έμφαση στη γ’ λυκείου, σε ζωντανή μετάδοση. Θα κρατήσουμε όλα τα θετικά των πανελλαδικών εξετάσεων, κυρίως το αδιάβλητό τους ως διαδικασία, και θα αλλάξουμε τον τρόπο επιλογής των θεμάτων στις εξετάσεις, θα είναι από την Τράπεζα Θεμάτων, με διαβαθμισμένη δυσκολία. Θέλουμε να ισχυροποιηθεί το λύκειο» κατέληξε ο υπουργός Παιδείας.


Στα social media κυκλοφόρησε ο ξυλοδαρμός 15χρονης σε σχολείο

Διάχυτη παραμένει η ανησυχία στην τοπική κοινωνία των Σερρών μετά το περιστατικό ενδοσχολικής βίας, με θύμα μια 15χρονη, που όχι μόνο δέχτηκε ξυλοδαρμό μέσα στο σχολείο όπου φοιτά, αλλά είδε και το σχετικό βίντεο που τράβηξαν συμμαθήτριές της να διαρρέει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μερικά 24ωρα μετά τη δημοσιοποίηση του συμβάντος, που προκάλεσε αναστάτωση στην περιοχή, ήρθε και η επίσημη επιβεβαίωση από τη διεύθυνση του σχολείου, με την υπόθεση να παίρνει πλέον τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε την περασμένη Παρασκευή 13 Απριλίου, με πρωταγωνίστριες δύο μαθήτριες ηλικίας 15 ετών, που πλησίασαν το θύμα στο προαύλιο του σχολείου. Η μία από αυτές άρχισε να χτυπά με μανία την ανήλικη, ενώ η δεύτερη βιντεοσκοπούσε το σκηνικό, το οποίο και έσπευσε να αναρτήσει στο Instagram. Οι καθηγητές δεν αντιλήφθηκαν το παραμικρό και η ανυπεράσπιστη κοπέλα κατάφερε να γλιτώσει από τα χέρια της συμμαθήτριάς της μερικά λεπτά αργότερα, παρά μόνο όταν η δράστιδα αποφάσισε να την αφήσει.

Ευτυχώς, δεν της προκάλεσε σοβαρά τραύματα, όμως η 15χρονη ήταν σε κατάσταση σοκ και έσπευσε να καταγγείλει όσα φρικτά βίωσε, με συνέπεια οι δύο συνομήλικές της να συλληφθούν. Την ίδια ημέρα αφέθηκαν ελεύθερες, ενώ πλέον αναμένεται η εισαγγελέας Σερρών να αποφασίσει για την ποινική εξέλιξη της υπόθεσης που αφορά όχι μόνο τις μαθήτριες αλλά και τους γονείς τους. Χθες, η διεύθυνση του σχολείου επιβεβαίωσε την είδηση, υποστηρίζοντας πως το συμβάν εκτυλίχθηκε μετά τη λήξη των μαθημάτων.


Ιωάννινα: Σχολικές εκδρομές με ξύλο, ναρκωτικά και συλλήψεις

Ξυλοδαρμοί, ναρκωτικά και συλλήψεις συνέθεσαν το σκηνικό σε σχολικές εκδρομές, στα Γιάννενα, με ανήλικους μαθητές να καταλήγουν με χειροπέδες στην Ασφάλεια από κοινού με τους συνοδούς καθηγητές τους! Πρόκειται για δύο διαφορετικές περιπτώσεις, με 16χρονους μαθητές από την Ημαθία και έναν 17χρονο από την Αττική να συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια εκδρομής που πραγματοποιούσαν τα σχολεία τους.

Στην πρώτη περίπτωση συνελήφθησαν τέσσερις μαθητές, ηλικίας 16 ετών, από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, καθώς αντιστάθηκαν στον έλεγχο των Αρχών, ενώ δεν δίστασαν να επιτεθούν και σε έναν ένστολο! Το περιστατικό εκτυλίχθηκε γύρω στις 10 το βράδυ της Κυριακής, όταν δύο αστυνομικοί επιχείρησαν να ελέγξουν τους ανηλίκους, που βρίσκονταν στα Γιάννενα με το σχολείο τους. Εντούτοις, οι μαθητές δεν ήθελαν να δώσουν τα στοιχεία τους, και μάλιστα απώθησαν τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., με συνέπεια να ξεσπάσει ένταση. Τότε, ένας εκ των 16χρονων έριξε γροθιά στον έναν ένστολο κι αμέσως μετά άρχισαν όλοι μαζί να τρέχουν, αλλά τελικά ακινητοποιήθηκαν λίγα μέτρα παραπέρα και συνελήφθησαν, κατηγορούμενοι για βία κατά υπαλλήλων, απείθεια και απλή σωματική βλάβη, ενώ συνελήφθη και ο συνοδός εκπαιδευτικός της σχολικής εκδρομής για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

Στη δεύτερη περίπτωση, οι άνδρες της Αστυνομίας φόρεσαν χειροπέδες σε έναν 17χρονο για κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών. Ομοίως, ο ανήλικος, που φοιτά σε λύκειο στον Γέρακα Αττικής, βρισκόταν στα Γιάννενα στο πλαίσιο σχολικής εκδρομής, χωρίς να μπορεί να φανταστεί τι θα ακολουθούσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί τον σταμάτησαν για έλεγχο και διαπίστωσαν πως είχε πάνω του δύο τσιγαριλίκια, ενώ σε έρευνα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε εντοπίστηκε και τρίφτης κάνναβης. Ως αποτέλεσμα, πήρε τον δρόμο για την Ασφάλεια, όπως και η συνοδός εκπαιδευτικός από το λύκειο του Γέρακα. Και στις δύο περιπτώσεις έχουν κληθεί οι γονείς των ανηλίκων, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία για παραμέληση εποπτείας.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα