Καμπανάκι για πυρκαγιές και καταιγίδες

Ανησυχητικές οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για έντονα καιρικά φαινόμενα μετά το κύμα καύσωνα που σαρώνει τη χώρα

Ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για πρόκληση πυρκαγιών και επικίνδυνων καταιγίδων στο αμέσως επόμενο διάστημα, μετά το πέρας του τελευταίου κύματος καύσωνα που σαρώνει τη χώρα τα τελευταία 24ωρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον έγκριτο μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, υπάρχει κίνδυνος για έντονα καιρικά φαινόμενα με βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο σημείο της επικράτειας, αλλά και για εκδήλωση πυρκαγιών. Αναφορικά με τον όρο «καύσωνας» που χρησιμοποιούν οι μετεωρολόγοι, ο κ. Μαρουσάκης τονίζει: «Με την απλή λογική, η χρήση του όρου αυτού είναι συνάρτηση των επιπέδων θερμοκρασιακής άνεσης σε ό,τι αφορά τον ανθρώπινο οργανισμό. Ετσι λοιπόν ο αρχικός προσδιορισμός αφορούσε θερμοκρασίες άνω των 37° σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, όπου από εκεί και πάνω αρχίζει ο ανθρώπινος οργανισμός και δυσκολεύεται.

Η έντονη αστικοποίηση που εμφανίζουν πολλές περιοχές τα τελευταία αρκετά χρόνια ανέβασαν το όριο αυτό στους 39°. Τα τελευταία χρόνια προσδιορίσαμε ακόμη καλύτερα τον όρο “καύσωνας” χρησιμοποιώντας τους κατά κάποιους γνωστούς δείκτες δυσφορίας, όπου λαμβάνεται υπόψη και η σχετική υγρασία και μέσω πινάκων καταλήγουμε στα συμπεράσματά μας, που αφορούν βέβαια το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού».

Σχετικά με τον καιρό που θα επικρατήσει τις επόμενες ημέρες, ο κ. Μαρουσάκης αναφέρει: «Παρατηρούμε λοιπόν ότι από τις 14 του μήνα, ημέρα Παρασκευή, ο υδράργυρος παίρνει την κατηφόρα και μάλιστα με γρήγορο ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι κάτι έντονο θα συμβεί. Πράγματι λοιπόν μια πιο ψυχρή αέρια μάζα θα συγκρουστεί με την πολύ πιο θερμή και θα δημιουργήσει έντονους ανέμους που θα απομακρύνουν την πολύ θερμή αέρια μάζα. Το Σάββατο θα πάμε σε ήπια ζέστη κι έτσι δείχνει να κρατά μέχρι και τα μέσα της νέας εβδομάδας».

Ο μετεωρολόγος του Open καταλήγει σε δύο βασικούς κινδύνους: «Η απότομη υποχώρηση του υδραργύρου θα οδηγήσει σε έντονους ανέμους και άρα σε συνδυασμό με την πολύ ξηρή ατμόσφαιρα και επιφάνεια ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Η σύγκρουση της πολύ θερμής αέριας μάζας με την ψυχρότερη που ακολουθεί θα δημιουργήσει έντονη αστάθεια και άρα επικίνδυνες καταιγίδες με έμφαση τα βόρεια τμήματα».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα