Ανησυχούν οι μικρομεσαίοι τυροκόμοι για την ευλογιά

Μπορεί εμβολιασμός να μη γίνεται για να διασφαλιστούν οι εξαγωγές φέτας των μεγάλων εταιριών, ωστόσο οι ελλείψεις γάλακτος ανησυχούν τις τυροκομικές επιχειρήσεις

Με την πορεία της ευλογιάς να συνεχίζεται ανεξέλεγκτη σε ολόκληρη τη χώρα και τον αριθμό των αιγοπροβατοτρόφων να έχει μειωθεί σε ποσοστό που κυμαίνεται από 7% έως 10%, πολλά είναι τα ερωτήματα σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με έναν από τους πυλώνες της αγροδιατροφής της χώρας, την τυροκομία.

  • Του Λευτέρη Ζαβλιαρη

Την ώρα που η κυβέρνηση χτυπά συνεχώς καμπανάκι για τις εξαγωγές τυροκομικών, και ειδικά της φέτας, που, όπως επαναλαμβάνει, μπορεί να έχει μεγάλο ζήτημα σε περίπτωση που γίνουν εμβολιασμοί, τυροκόμοι αλλά και κτηνοτρόφοι έχουν αρχίσει να διερωτώνται εύλογα τι θα γίνει στο κοντινό μέλλον, αφού μείωση αιγοπροβάτων σημαίνει αυτόματα μείωση του παραγόμενου γάλακτος και έλλειψη πρώτης ύλης για παραγωγή τυροκομικών.

Σε αυτό συντελεί σε μεγάλο βαθμό το ότι τα περισσότερα από τα περίπου 330.000 ζώα που θανατώθηκαν έως τον Σεπτέμβριο ήταν βελτιωμένα με υψηλή γαλακτοπαραγωγή, κάτι που δημιουργεί έλλειμμα στο γάλα, που μεταφράζεται σε άνοδο των τελικών τιμών στο ράφι. Την ίδια ώρα, τα μέτρα βιοασφάλειας που βρίσκονται σε εφαρμογή κρατούν τα ζώα κλειστά στα μαντριά χωρίς βοσκή, κάτι που έχει επίπτωση και στο κόστος της παραγωγής, αλλά και στην ποιότητα του παραγόμενου γάλακτος, που για να είναι υψηλή πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τη βόσκηση.

«Στα κάγκελα» οι κτηνοτρόφοι των Σερρών

Η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών έχει πληρώσει βαρύ τίμημα από την έναρξη της ευλογιάς. Μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί 9.425 ζώα, ενώ αναφέρονται 69 συνολικά κρούσματα σε 90 εκτροφές, με την κατάσταση να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. «Ο νομός μας σε λίγο θα μείνει χωρίς αιγοπρόβατα – ήδη υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που έχει σφαγιαστεί όλο το κοπάδι τους και δεν έχουν δραστηριότητα. Από τους πέντε κτηνοτρόφους που έφυγαν από τη ζωή λόγω αυτή της κατάστασης, ο ένας ήταν από τις Σέρρες. Μας καταστρέφουν, μας αφανίζουν και δεν γίνεται τίποτα» λέει στον «Ε.Α.» η πρόεδρος του Πανσερραϊκού Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ελπίδα Σιδηροπούλου.

Σύμφωνα με την ίδια, εάν δεν δρομολογηθεί η χορήγηση εμβολίου στις εκτροφές που έχουν ζώα τα οποία δεν έχουν προσβληθεί, τότε είναι βέβαιο ότι η ζωονόσος θα εξαπλωθεί και θα προσβάλει τα αιγοπρόβατα στα μαντριά που έχουν γλιτώσει τη λαίλαπα της ευλογιάς. «Εάν δεν σταματήσει τώρα αυτό που ζούμε τους τελευταίους μήνες, τότε είναι σίγουρο ότι θα καταστρέψουν όλα τα ζώα και θα μιλάμε για μηδενική παραγωγή γάλακτος. Τότε, τι θα πουν όσοι μιλάνε για εξαγωγή φέτας, εάν δεν θα υπάρχει γάλα για να παραχθεί το συγκεκριμένο προϊόν, αλλά και τα υπόλοιπα;» διερωτάται η πρόεδρος των κτηνοτρόφων της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι οι κτηνοτρόφοι έδωσαν επιστολή στον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλο, και ο ίδιος την προώθησε στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, με την οποία δίνουν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση πως, αν εντός δέκα ημερών δεν πάρουν τις αποζημιώσεις και δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, τότε «σε συσπείρωση με τον υπόλοιπο αγροτικό κόσμο θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις».

Γιατί να μη γίνει το εμβόλιο

Την ώρα που οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες αντιτίθενται στο εμβόλιο κατά της ευλογιάς, οι μικρότερες τυροκομικές επιχειρήσεις δεν βλέπουν τον λόγο να μην υπάρχει εμβολιασμός. Οπως λέει στον «Ε.Α.» ο Νέστορας Κώτελης, τυροκόμος από τη Δορκάδα Θεσσαλονίκης, «δεν βρίσκω τον λόγο να μην υπάρχει εμβόλιο. Θα σώσουμε έτσι τα ζώα και θα έχουμε παραγωγή γάλακτος. Μην ξεχνάμε τι ποσοστό της εσωτερικής αγοράς καλύπτουν τα γαλακτοκομικά από αιγοπρόβειο γάλα. Με τι λογική να σώσουμε τις εξαγωγές φέτας, εάν δεν έχουν οι Ελληνες να φάνε οι ίδιοι φέτα;»

Τι θα γίνει εάν λείψει τελείως το γάλα

Την ανησυχία του για την πορεία της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα εκφράζει ο τυροκόμος Γιάννης Σταθώρης από τη Χαλκιδική. Ο ίδιος έχει αναβαθμίσει τα προϊόντα του και έχει επενδύσει στην επιχείρησή του, διαθέτοντας το πρώτο επισκέψιμο τυροκομείο της χώρας.

«Εάν τα ζώα συνεχίσουν να αφανίζονται με τέτοιον ρυθμό, τότε μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι δεν θα υπάρχει παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος για να φτιάξουμε τυροκομικά. Αρα, για ποια προστασία μιλάμε;» λέει χαρακτηριστικά στον «Ε.Α.» ο κ. Σταθώρης. Μάλιστα, όπως τονίζει, εάν εκλείψει το εγχώριο γάλα, δεν είναι καθόλου απίθανο να οδηγηθούμε σε εισαγωγές γάλακτος για παραγωγές τυρκομικών, κάτι που αναιρεί την ουσία της φέτας, αφού η παραγωγή του εμβληματικού τυριού της χώρας προϋποθέτει γάλα που παράγεται από ζώα τα οποία ζουν στην ελληνική ύπαιθρο.

Πηγή: Εφημερίδα Έλληνας Αγρότης









Advertisement 3
spot_img

Ροή ειδήσεων










spot_img

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ