Αλλάζει το σκηνικό από την Τετάρτη – Τι δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά
Μετά την κακοκαιρία Adel που σφυροκόπησε ανελέητα τη χώρα τα προηγούμενα 24ωρα, αφήνοντας πίσω της έντονα φαινόμενα, πλημμυρισμένους δρόμους και ισχυρούς ανέμους, ο καιρός παρουσιάζει σημαντική βελτίωση στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας.
Ο νέος μήνας ξεκινά με γενικά αίθριο σκηνικό και ηλιοφάνεια, δίνοντας μια ανάσα σε περιοχές που δοκιμάστηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Παρά την ύφεση, η ατμόσφαιρα παραμένει κατά τόπους επιβαρυμένη, κυρίως το πρωί και το βράδυ, όπου θα σημειωθεί περιορισμένη ορατότητα και τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι εξασθενούν αισθητά, οι θερμοκρασίες σημειώνουν μικρή άνοδο και μόνο στα δυτικά, προς το βράδυ, αναμένονται νέες τοπικές βροχές που θα σηματοδοτήσουν την επόμενη αλλαγή του καιρού.
Η πρόγνωση από την ΕΜΥ
Σήμερα, 1η Δεκεμβρίου, ο καιρός αναμένεται γενικά αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ ασθενείς τοπικές βροχές προβλέπονται μόνο στην ανατολική νησιωτική χώρα και από το βράδυ στο Ιόνιο.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, στα ανατολικά θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και το πρωί στα νότια τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα βόρεια. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 15 με 16 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 17 με 19 και στη νότια νησιωτική χώρα τους 20 με 21 βαθμούς.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα και από τα δυτικά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και στα θαλάσσια 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος και από το μεσημέρι αραιές νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το βράδυ στο Ιόνιο θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ. από το βράδυ νότιοι νοτιοανατολικοί στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στην Κρήτη όπου είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το μεσημέρι μεταβλητοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 με 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Η πρόγνωση για την Τρίτη
Την Τρίτη, αναμένονται αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές, με βροχές αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά, οπότε θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 15 με 16 βαθμούς, στο Ιόνιο, το βόρειο Αιγαίο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 16 με 18 τοπικά στα νότια ηπειρωτικά τους 19 και στη νότια νησιωτική χώρα τους 19 με 21 βαθμούς.
Νέα επιδείνωση προ των πυλών
Ο καιρός αναμένεται μέσα στην βδομάδα να παρουσιάσει ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση. Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας αναφέρει ότι στον κόλπο της Σύρτης θα οργανωθεί βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα κινηθεί προς τη χώρα μας, δημιουργώντας νέο κύκλο κακοκαιρίας. Το σύστημα θα προκαλέσει βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες, με τα φαινόμενα να κάνουν την εμφάνισή τους αρχικά στα δυτικά τις πρωινές ώρες της Τετάρτης και στη συνέχεια να επεκτείνονται ανατολικά.
Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, τα χιόνια θα περιοριστούν στα ορεινά, ενώ δεν αποκλείονται τοπικές χαλαζοπτώσεις σε περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδας.


