Κοινές αρχές και προτεραιότητες για τη βιωσιμότητα, την υγεία, το εμπόριο και τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας
Διεθνής συμμαχία για την προώθηση της ελιάς. Σύμφωνα με το Olivenews, πριν από λίγες μέρες, 28 χώρες παραγωγοί ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς, καθώς και δύο διεθνείς οργανισμοί συγκεντρώθηκαν στην Κόρδοβα για να συζητήσουν τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις του κλάδου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς.
Στη διάρκεια της συνάντησης, οι συμμετέχοντες υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Κόρδοβα, που προωθήθηκε από το υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC), και η οποία διατυπώνει κοινές αρχές και προτεραιότητες για τη βιωσιμότητα, την υγεία, το εμπόριο και τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας.
Η ελιά ως στρατηγικό οικοσύστημα
Η διακήρυξη αναγνωρίζει και τον περιβαλλοντικό ρόλο των ελαιώνων, υποστηρίζοντας επιστημονικές μελέτες που δείχνουν πως τα ελαιόδεντρα έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν και να αποθηκεύουν CO₂, συμβάλλοντας στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Αυτή η δυνατότητα απορρόφησης CO₂ φτάνει περίπου τους 4,5 τόνους ανά εκτάριο τον χρόνο. Επιπλέον, η κατανάλωση ελαιολάδου έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών, μεταβολικών και νευροεκφυλιστικών ασθενειών, ενώ διατροφικές μελέτες, όπως η PREDIMED, επισημαίνουν ότι η μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με ελαιόλαδο μειώνει κατά 30% την εμφάνιση καρδιοπαθειών.
Ενίσχυση της γαστρονομικής εκπαίδευσης
Με στόχο την καλύτερη κατανόηση και αξιοποίηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία με σεφ, εστιάτορες και σχολές φιλοξενίας, προκειμένου να προωθήσουν την εκπαίδευση των καταναλωτών. Οι μελλοντικές ενέργειες θα επικεντρωθούν στην προώθηση των ποιοτικών προτύπων, της ποικιλίας των ελαίων και της προέλευσής τους, αλλά και των διατροφικών και γαστρονομικών τους χαρακτηριστικών.
Κόρδοβα: Παγκόσμιο κέντρο ελαιοκαλλιέργειας
Η Κόρδοβα, με την μακρά παράδοση στην ελαιοκαλλιέργεια, αναδεικνύεται ως το παγκόσμιο κέντρο του κλάδου, φιλοξενώντας την 122η γενική συνέλευση του Συμβουλίου Μελών του IOC και τη συνάντηση υπουργών. Η περιοχή αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό ελαιολάδου στην Ισπανία, με 291.032 τόνους να παράγονται φέτος από τους 187 ελαιοτριβείς της, συνεισφέροντας σημαντικά στην ελαιοκομική αλυσίδα αξίας και την οικονομία της περιοχής.
Πηγή: Εφημερίδα Έλληνας Αγρότης



