Με κεντρικό άξονα τη μοναξιά στη σύγχρονη εποχή, τις ανθρώπινες σχέσεις και τη γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στους νέους και την τρίτη ηλικία, διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των ΓΕΛ. Η θεματική ενότητα, αν και τυπικά ανήκει στην ύλη της Α’ Λυκείου με προεκτάσεις και στις επόμενες τάξεις, κρίνεται ιδιαίτερα οικεία για τους εφήβους, καθώς αγγίζει άμεσα τις προσωπικές τους ανησυχίες στη σημερινή πραγματικότητα.
Τα κείμενα αναφοράς και οι ζητούμενες ασκήσεις
Το Κείμενο 1 εστίαζε στην παγκόσμια κρίση της υπογεννητικότητας, αναδεικνύοντάς την ως ένα σύνθετο κοινωνικό και υπαρξιακό ζήτημα. Μέσα από διεθνή δεδομένα, το άρθρο συνέδεε τη μείωση των γεννήσεων με την εξάπλωση της μοναξιάς, την κυριαρχία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την αβεβαιότητα που βιώνει η νέα γενιά σε ένα περιβάλλον παρατεταμένης πολυκρίσης. Η περίληψη που ζητήθηκε βασιζόταν σε ένα ξεκάθαρο ερώτημα, ενώ οι ασκήσεις της θεωρίας (Θέμα Β) χαρακτηρίζονται σαφείς και χωρίς εκπλήξεις.
Το Κείμενο 2, ένα δοκίμιο του Ε.Π. Παπανούτσου, πραγματευόταν την ανάγκη ισορροπίας ανάμεσα στη νεότητα και τα γηρατειά. Ο συγγραφέας υπογράμμιζε ότι η εξέλιξη μιας κοινωνίας απαιτεί τόσο τον δυναμισμό των νέων όσο και τη σοφία των πρεσβυτέρων, καταρρίπτοντας το στερεότυπο που θέλει τη συντήρηση να ταυτίζεται αποκλειστικά με την τρίτη ηλικία και την πρόοδο με τα νιάτα.
Στο Λογοτεχνικό Κείμενο (Θέμα Γ) επιλέχθηκε ένα ποίημα του Ανδρέα Εμπειρίκου με έντονο αισιόδοξο και προτρεπτικό τόνο. Το έργο θεωρείται εύκολα διαχειρίσιμο για τους εξεταζομένους, με νοήματα που αποκωδικοποιούνταν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.
Η παραγωγή λόγου: Άρθρο στη σχολική εφημερίδα
Στο τελευταίο μέρος της εξέτασης (Θέμα Δ), οι υποψήφιοι κλήθηκαν να συντάξουν ένα άρθρο για τη σχολική τους εφημερίδα. Τα δύο ζητούμενα που έπρεπε να αναπτύξουν ήταν:
Οι αιτίες που διογκώνουν το φαινόμενο της μοναξιάς στις σύγχρονες κοινωνίες.
Συγκεκριμένοι τρόποι και πρωτοβουλίες για τη συνεργασία των νέων με τους ηλικιωμένους, με στόχο την καταπολέμηση της απομόνωσης και των δύο γενεών.

