Πρωθυπουργικό κοκτέιλ μολότοφ

Κουίζ: Υπήρξε ποτέ ανάπτυξη και ακμή με «ηγεσία» που διέθετε νεαντερτάλειο αισθητική; Ο ευρών κερδίζει φωτοτυπία του προγράμματος Θεσσαλονίκης.

Παρακολουθώντας στιγμιότυπα από το πρωθυπουργικό πάρτι στο Μέγαρο Μαξίμου, σκέφτεσαι, σχεδόν αθέλητα, πόσο κακή τύχη είχαν οι χώρες της Βαλτικής, όταν ο Χίτλερ συνήψε συμφωνία ειρήνης και συνεργασίας με τον Στάλιν, το περιβόητο Σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ. Με αυτό ο Χίτλερ έδωσε την άδεια στον Στάλιν να τις καταλάβει και να τις χρησιμοποιήσει ως στρατιωτικές βάσεις.
Οταν γίνονταν αυτά τα μαύρα νιτερέσα, το ΚΚΕ στην Ελλάδα έκανε ωραίες σοσιαλιστικές γαργάρες και σφύριζε αδιάφορα μέχρι να στομώσουν τα λεπίδια των βασανιστών της ΝιΚαΒεΝτε (η «μαμά» της ΚαΓκεΜπε) και να ολοκληρωθεί η μοιρασιά Χίτλερ – Στάλιν.

Επειτα από τη μικρή, πικρή διαδρομή στα αιματοβαμμένα μονοπάτια της Ιστορίας επανερχόμεθα στο θέμα μας. Γιατί το πάρτι στο Μέγαρο Μαξίμου θυμίζει τα παθήματα των βαλτικών χωρών το 1940; Την απάντηση δίνει ο Ρέιμοντ Καρτιέ σε ένα μνημειώδες έργο του, που τιτλοφορείται «Ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου» (εκδόσεις Πάπυρος, τόμος 1, σελ. 32). Εκεί διαβάζουμε τα ακόλουθα:

«Οι κυβερνήσεις αγωνίζονται, συζητούν τους όρους, συνεννοούνται, με την ψευδαίσθηση πως θα περισώσουν τουλάχιστον την εσωτερική αυτονομία. Δεν μπορούν όμως να αποφύγουν τη στρατιωτική κατοχή. Τα νησιά Νταγκέ και Οσέε, τα λιμάνια Βίνταου και Λίμπαου μετατρέπονται σε σοβιετικές βάσεις. Για πρώτη φορά ο Ερυθρός Στρατός εισέρχεται σε δυτικές πόλεις που ξεχειλίζουν από τα πλούτη. Μια έκθεση κάνει να ξεκαρδίζονται στα γέλια οι υπηρεσίες πληροφοριών: Στη Ρίγα, οι κυρίες των Ρώσων αξιωματικών πήγαν σε μια παράσταση όπερας με νυχτικά που τα είχαν πάρει για βραδινά φορέματα».

Φανταστείτε την κωμικοτραγική σκηνή. Στη Ρίγα της Λετονίας οι κυρίες της σοβιετικής στρατιωτικής «ελίτ» δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν τα βραδινά φορέματα από τα… νυχτικά. Και όποια ρούχα τούς φάνηκαν περισσότερο «ιδιαίτερα» τα έβαλαν για να πάνε στην όπερα. Κρίμα. Οι Λετονές που υπέστησαν το πλιάτσικο από τον Κόκκινο Στρατό δεν προνόησαν να βάλουν ετικέτες γραμμένες στα ρωσικά για να μπορούν οι σύζυγοι των Σοβιετικών να ξεχωρίσουν τις νυχτικιές από τα βραδινά φορέματα…

Παναγιώτης Λιάκος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Advertisement 3

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα