Κβαντοσυνταξιούχοι της Αριστεράς

Η γάτα του Σρέντιγκερ είναι νεκρή, ζωντανή και νεκροζώντανη. Οι συντάξεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι κομμένες, άκοπες, μικρές σαν κβάνταΟ Αυστριακός φυσικός Ερβιν Σρέντιγκερ το 1935 επινόησε ένα νοητικό πείραμα με το οποίο ουσιαστικά εξηγούσε την κβαντομηχανική με ένα σενάριο που μπορούσε να γίνει αντιληπτό και στους μη ειδικούς. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Σρέντιγκερ ας υποθέσουμε το εξής: «Μια γάτα κλειδώνεται σε έναν ατσάλινο θάλαμο, όπου υπάρχει ένας μετρητής γκάιγκερ με ποσότητα ραδιενεργής ουσίας τόσο μικρής, που κατά τη διάρκεια μιας ώρας ένα από τα άτομα μπορεί να διασπαστεί, μπορεί και όχι. Αν διασπαστεί το άτομο ραδιενέργειας ο μετρητής θα ενεργοποιηθεί και μέσω ενός διακόπτη (ρελέ) θα απελευθερώσει ένα σφυρί που θα σπάσει μια μικρή φιάλη με υδροκυάνιο. Αν κάποιος αφήσει αυτό το σύστημα μόνο του για μια ώρα, μπορεί να υποθέσει ότι η γάτα είναι ακόμα ζωντανή, εάν στο μεταξύ δεν έχει διασπαστεί κάποιο άτομο. Η κυματοσυνάρτηση του συστήματος μπορεί να το εκφράσει αν υπάρχει σε αυτή και η ζωντανή και η νεκρή γάτα (συγχωρήστε μου την έκφραση) αναμεμειγμένες ή διάχυτες εξίσου». Σχετική με το πείραμα του Σρέντιγκερ είναι η εικόνα* που κοσμεί τη σελίδα.

Οι λάτρεις των επιστημών της Αριστεράς, που άφησαν επικές παρτίδες τάβλι στην πλατεία Εξαρχείων για να διοικήσουν την Ελλάδα, ακολουθώντας τα χνάρια του Σρέντιγκερ, κατέθεσαν δύο σενάρια Προϋπολογισμού. Με κομμένες και με άκοπες συντάξεις. Το ένα σενάριο τους βολεύει πρακτικά (οι κομμένες) και το άλλο επικοινωνιακά (οι άκοπες). Η στήλη βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να προτείνει στους εκλογείς να καταθέσουν αντιπρόταση στην κυβέρνηση με ένα επιπλέον σενάριο: να τους στείλει να συνεχίσουν τις παρτίδες ταβλιού μετά ούζων πολλών και μεζέδων και να βρει μια άλλη ομάδα ανθρώπων να κυβερνήσει τη χώρα, κάπως πιο σοβαρών και συγκροτημένων – χωρίς άλλα σενάρια, κομμένες κι άκοπες συντάξεις και πειραματισμούς, όπου τον ρόλο της γάτας έχει αναλάβει ο λαός και τον ρόλο της ραδιενέργειας οι Τσακαλώτοι και οι Κατρούγκαλοι.

*Το εικαστικό είναι του δημιουργού Dhatfield και βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://en.wikipedia.org/wiki/Schr%C3%B6dinger%27s_cat

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα