ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Παρασκευή 27.03.2020

➥ Αν πάρεις την ελληνική πολιτική τάξη και βράσεις τις ιδέες της, θα σου βγάλουν ίσαμε 300 τόνους πατριωτισμού νέας εσοδείας (αφελληνισμένου) και διπλής απόσταξης. Μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις και για εντριβές και για παραγωγή αντισηπτικού. Αν τον πιεις, θα δηλητηριαστείς και δεν είναι καιροί τώρα για νοσοκομεία.

➥ Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου στο μήνυμά της για την 25η Μαρτίου είπε: «Με την Επανάσταση του 1821 ενάντια στον οθωμανικό δεσποτισμό, ο λαός μας διεκδίκησε και κέρδισε οριστικά το δικαίωμα να ορίζει ο ίδιος τη μοίρα του».

➥ Δεσποτισμός σύμφωνα με το λεξικό του Μπαμπινιώτη είναι η αυταρχική συμπεριφορά, οι αυταρχικοί τρόποι. Η κατοχή από ξένη δύναμη και το τυραννικό καθεστώς που επέβαλαν οι Τούρκοι στην Ελλάδα δεν περιγράφεται με τη λέξη «δεσποτισμός». Μ’ αυτή τη λέξη μάλλον υποβιβάζεται η ένταση της αδικοπραξίας σε βάρος μας.

➥ Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο δικό του μήνυμα για την 25η Μαρτίου κόβει μερικές χιλιετίες από την εθνική ιστορία μας (λες κι είμαστε σιτεμένες σταρ που κρύβουμε χρόνια επειδή θέλουμε να συμμετέχουμε σε νέα ταινία). Μεταξύ άλλων είπε: «Πριν από 200 χρόνια οι Ελληνες διεκδίκησαν και έγιναν από υπόδουλοι ελεύθεροι και από υπήκοοι πολίτες. Συγκρότησαν έθνος».

➥ Η συγκρότηση του ελληνικού έθνους το 1821, ως ιδέα, δεν είναι νέα. Υπάρχει από την εποχή του Γιάκομπ Φίλιπ Φαλμεράιερ (βλ. εικόνα. Εζησε από το 1790 έως το 1861) και στις ημέρες μας υπηρετείται από καθηγητές τύπου Ρεπούση και Λιάκου.

Ανσυγκροτηθήκαμε το 1821, τότε είμαστε πιο «νέοι» από Γάλλους, Αγγλους και Αμερικανούς αλλά και «κατασκευασμένη» συλλογική οντότητα, όχι φυσική συνέχεια ήδη υπάρχοντος έθνους.

Δηλαδή, σύμφωνα με τον ίδιο πρωθυπουργό της Ελλάδας, κακώς αναγνωρίζουμε ως προγόνους μας τον Ομηρο, τον Αχιλλέα, τον Οδυσσέα, τον Κέκροπα, τον Περικλή και όλους τους αρχαίους.

➥ Οι αναφορές μας πρέπει να ξεκινούν από τον 19ο αιώνα.
π

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα