ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Δευτέρας 26/10/2020

➥ Κυκλοφορεί στα πέριξ ότι οι ΗΠΑ βλέπουν, σε γενικές γραμμές, με καλό μάτι τις τουρκικές αξιώσεις για το Αιγαίο. Μπορεί οι αφελείς της μιας πλευράς να νομίζουν ότι «οι Αμερικανοί τούς έχουν στην μπούκα λόγω Ερντογάν» και οι αφελείς της άλλης πλευράς να πιστεύουν ότι «ο Ερντογάν θα τη γλιτώνει όσο προεδρεύει ο φίλος του ο Τραμπ». Αμφότεροι σφάλλουν.

➥ Το «πουσάρισμα» των τουρκικών επιδιώξεων σε βάρος της Ελλάδας είναι διαχρονικό. Αν ανατρέξουμε σε δηλώσεις και ενέργειες των αμερικανικών κυβερνήσεων των τελευταίων 75 ετών όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα δούμε ότι προωθούν την «ειρήνη και την ασφάλεια» μέσω της «μοιρασιάς» (με δικά μας έξοδα, ασφαλώς).

➥ Ουδείς λησμονεί την αμερικανική ανάμειξη στην εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και το σιγοντάρισμα του γκριζαρίσματος του Αιγαίου όταν μας «έτυχαν» τα Ιμια.

➥ Το λεγόμενο ελληνικό λόμπι το μόνο που έχει καταφέρει είναι ένα εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία, το 1975, αφότου είχαν προηγηθεί η εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο το 1974, σειρά εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και η παράνομη κατοχή σχεδόν του ημίσεος της Μεγαλονήσου. Το αμερικανικό εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία ήρθη στις αρχές Αυγούστου 1978.

➥ Βασική επιδίωξη των Αμερικανών αυτή την περίοδο είναι η αποφυγή αποκτήσεως από την Ελλάδα του «πάνω χεριού» μέσω των εξελιγμένων οπλικών συστημάτων της Γαλλίας που σχεδιάζουμε να προμηθευτούμε.

➥ Στο πλαίσιο της προώθησης της αμερικανικής πολιτικής για το Αιγαίο και τη μοιρασιά του ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ πραγματοποιεί σειρά επαφών (τηλεφωνικές και προσωπικές, επίσημες και ανεπίσημες). Γι’ αυτό βρέθηκε και στο Πεντάγωνο (για το ελληνικό μιλάμε) με την ιδιότητα του ανθύπατου, φυσικά, στις 14 Οκτωβρίου.

➥ Εχει ανασκουμπωθεί ο άνθρωπος και εργάζεται πυρετωδώς για να εμποδίσει την αγορά από τη χώρα μας των γαλλικών φρεγατών Belh@ra (ώστε να αγοράσουμε κάτι δευτεράντζες που θέλει να μας πασάρουν οι ΗΠΑ) και να μην εξοπλιστούν τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale (που έχει επισήμως ανακοινωθεί ότι θα αγοράσουμε) με τους εξαιρετικά εξελιγμένους πυραύλους αέρος αέρος Meteor.

➥ Οι Αμερικανοί, ταυτόχρονα με την προσπάθεια πίεσης της (συστημικά πρόθυμης) ελληνικής πολιτικής τάξης αποπειράθηκαν να πιέσουν και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να μας «ρίξει πόρτα». Αυτός αρνήθηκε. Οι δικοί μας τι θα κάνουν, άραγε; Μάλλον το σύνηθες.
π

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα