ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Πέμπτης 08/06/2023

  • Οι φτωχοποιημένοι Ελληνες και φρουρούν (κατ’ εντολήν των ΗΠΑ) τη Σαουδική Αραβία και πληρώνουν τον λογαριασμό! Κερδισμένες βγαίνουν οι ΗΠΑ, που λαμβάνουν, για τις δικές μας υπηρεσίες, πετρέλαιο από τους Σαουδάραβες. 
  • Αυτό είναι το συμπέρασμα από δύο γεγονότα. Παρατίθεται το πρώτο, το οποίο μνημόνευσε χθες σε άρθρο του το πρακτορείο ειδήσεων Reuters*:
  • «Τζέντα, Σαουδική Αραβία, 7 Ιουνίου – Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι τα ξημερώματα της Τετάρτης o υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν (αριστερά στην κεντρική φωτό) είχε μια ανοιχτή, ειλικρινή συνομιλία με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (δεξιά στην κεντρική φωτό) για ένα ευρύ φάσμα διμερών ζητημάτων.
  • Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης έφτασε στη Σαουδική Αραβία αργά την Τρίτη για μια πολυαναμενόμενη επίσκεψη την ίδια στιγμή που οι διμερείς σχέσεις των δύο κρατών ατονούν, λόγω των εντεινόμενων διαφωνιών σε πλειάδα ζητημάτων – από την πολιτική έναντι στο Ιράν μέχρι τα ζητήματα της περιφερειακής ασφάλειας, των τιμών του πετρελαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Η Ουάσινγκτον αγωνίστηκε να σταθεροποιήσει τη σχέση με το Ριάντ, όπου ο ντε φάκτο ηγεμόνας πρίγκιπας Μοχάμεντ έχει κυριαρχήσει στο κέντρο λήψης αποφάσεων και καθώς η παραδοσιακή συμμαχία πετρέλαιο για ασφάλεια κατέρρευσε μετά την ανάδειξη των Ηνωμένων Πολιτειών ως σημαντικού παραγωγού πετρελαίου».
  • Στη φράση «πετρέλαιο για ασφάλεια» ταιριάζει γάντι το άλλο γεγονός – αυτό της αποστολής της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας (φωτό κάτω)** στη χώρα από την οποία παίρνουν πετρέλαιο οι Αμερικανοί. 

  • Εμείς βάλαμε το προσωπικό. Εμείς βάλαμε τις συστοιχίες πυραύλων Patriot. Εμείς ποντάρουμε την ασφάλεια των νησιών μας στην αμερικανική… ρουλέτα (από τα νησιά μας θα λείψουν οι χειριστές και οι πύραυλοι Patriot). Οι Αμερικανοί απλώς βάζουν το νταβατζιλίκι. 
  • Οπως είναι γνωστό από τις αμερικανικές ταινίες, αυτοί που πουλάνε «ασφάλεια» και πληρώνονται σε μετρητά και σε είδος είναι του κοινού ποινικού δικαίου – εκτός αν πρόκειται για κράτος όπως οι ΗΠΑ. Τότε και μόνον τότε μιλάμε για τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. 
  • *Πηγή: https://www.reuters.com/world/saudi-crown-prince-blinken-had-candid-talks-jeddah-us-official-2023-06-07.
  • ** Η αναχώρηση της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας έγινε στις Σεπτεμβρίου 2021. 

π

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα