Ηρεμολόγιο Πέμπτης 18/01/2024

● Ο Σύνδεσμος Αξιωματικών Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Τάξεως 1973 δημοσιοποίησε καταγγελία του για τη συνδιοργάνωση συνεδρίου από το ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς με θέμα «Ενστολοι στην Ελλάδα 1944-2024. Μια κοινωνική Ιστορία».

● Σ’ αυτή τη διαμαρτυρία, που κοινοποιήθηκε και στη στήλη, αναφέρονται μεταξύ άλλων: «Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς συνδιοργανώνουν στις 18 και 19 Ιανουαρίου 2024 συνέδριο με τον απαράδεκτο για εμάς τίτλο “Ενστολοι στην Ελλάδα 1944-2024. Μια κοινωνική Ιστορία”. […] Κατ’ αρχάς, θα θέλαμε να καταγγείλουμε τον απαράδεκτο προσβλητικό και αδόκιμο όρο “ένστολοι” που χρησιμοποιούν οι διοργανωτές του συνεδρίου για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) και των Σωμάτων Ασφαλείας (Σ.Α.). Οφειλαν οι διοργανωτές του συνεδρίου, ως πανεπιστημιακοί, να γνωρίζουν ότι ο όρος “ένστολοι” είναι αδόκιμος και προσβάλλει τα υπηρετούντα την πατρίδα στελέχη των Ε.Δ. και των Σ.Α. Είναι απαράδεκτο να εξισώνονται τα υπηρετούντα την πατρίδα και φέροντα το εθνόσημο στελέχη με τους πάσης φύσεως ομοιομόρφως ενδεδυμένους εργαζομένους ιδιώτες.

● Από την όλη θεματολογία του συνεδρίου προκύπτει αβίαστα ότι αυτό έχει ως σκοπό να απαξιώσει και να θαμπώσει τη λάμψη των Ενόπλων Δυνάμεων και να τις αποδομήσει στη συνείδηση του ελληνικού λαού, ο οποίος τις σέβεται, τις αγαπά, τις εμπιστεύεται και τις κατατάσσει πρώτες, με μεγάλη διαφορά, μεταξύ των θεσμών της Πολιτείας.

● Η αποδόμηση ξεκινάει, όπως επισημάνθηκε παραπάνω, αρχής γενομένης από τον τίτλο του συνεδρίου. Ο χαρακτηρισμός “ένστολοι” είναι άκρως απαράδεκτος, υποτιμητικός και προσβλητικός. Στρατιωτικός σημαίνει ολόκληρη κοσμοθεωρία, νοοτροπία, σπουδές και συνεχείς αξιολογήσεις, τόσο στις αίθουσες διδασκαλίας όσο και στο πεδίο. Σημαίνει, επίσης, συγκεκριμένος τρόπος σκέψεως, που οι διοργανωτές αδυνατούν να αντιληφθούν, είτε λόγω της φύσεως της δουλειάς τους είτε εσκεμμένως, εμφορούμενοι από ιδεοληψίες. Αλλωστε, δεν μπορεί ο καθένας να φτάσει εκεί όπου πετούν οι αετοί».

● Οι λέξεις, ειδικά όταν προέρχονται από πανεπιστημιακούς καθηγητές, δεν χρησιμοποιούνται στην… τύχη. Γι’ αυτό ας σταματήσει επιτέλους αυτή η κακή συνήθεια της χρήσης της λέξεως «ένστολοι» για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

π

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα