Ηρεμολόγιο Τρίτης 30/01/2024

● Σαν σήμερα το 1948 δολοφονήθηκε σε ηλικία 79 ετών ένας σημαντικός ηγέτης της Ινδίας: ο Μαχάτμα Γκάντι (γεν. 1869). Ηταν ο άνθρωπος που, εν πολλοίς, πέτυχε την ανεξαρτητοποίηση της πατρίδας του από τον βρετανικό ζυγό. Η μέθοδος που εφάρμοσε αποκλήθηκε «παθητική αντίσταση».

● Ακολουθώντας τη γραμμή Γκάντι, οι Ινδοί παραιτούνταν από κρατικές υπηρεσίες, αρνούνταν να συνεργαστούν με τους Αγγλους, τα παιδιά έπαυσαν να πηγαίνουν στα κρατικά σχολεία και γενικά έκαναν τη ζωή στον κατακτητή όσο πιο δύσκολη μπορούσαν, δίχως να ασκήσουν βία.

● Μία από τις προσφιλέστερες μεθόδους διαμαρτυρίας του Μαχάτμα Γκάντι για τις απάνθρωπες μεθόδους τις οποίες μετέρχονταν οι αγγλικές κατοχικές δυνάμεις ήταν η απεργία πείνας. Εκανε αρκετές (έχουν καταγραφεί 18).

● Η λιπόσαρκη φιγούρα του ανδρός είναι η απόδειξη ότι οι απεργίες πείνας που έκανε ήταν κανονικές, όχι σαν μερικούς «αγωνιστές» που βλέπουμε στην Ελλάδα να… αντέχουν κάνα δίμηνο – τρίμηνο χωρίς φαγητό, οι δικηγόροι τους να κλαψουρίζουν στα κανάλια ότι είναι ετοιμοθάνατοι και στο τέλος, όταν διακόπτουν την απεργία πείνας, να μη φαίνονται καν αδυνατισμένοι.

● Πάντως, ο Μαχάτμα Γκάντι θα μπορούσε να εφαρμόσει την ντιρεκτίβα του Ακη Παυλόπουλου του Σκάι, που είπε ότι μπορεί να χορτάσει οικογένεια με τέσσερα τοστ.

● Και ένα τοστάκι να έτρωγε αυτός ο μοναδικός άνθρωπος θα του φαινόταν μια χαρά. Iσως να βαρυστομάχιαζε κιόλας.

● Στην εικόνα πάνω βλέπετε μια κολεξιόν τοστ της Gucci, όπως τη φαντάστηκε το τρολ που την έφτιαξε. Καλή χώνεψη!

π

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα