Ηρεμολόγιο Τετάρτης 06/03/2024

● Σαν σήμερα το 1994 πέθανε η Μελίνα Μερκούρη (γεν. 1920). Πολλά θετικά έχουν γραφτεί για τη μακαρίτισσα. Αξίζει, ωστόσο, να διαβάσουμε κάτι όχι και τόσο θετικό, το οποίο έγραψε για τη Μελίνα την περίοδο της Κατοχής η σπουδαία ηθοποιός Αννα Συνοδινού (1927-2016) στο αυτοβιογραφικό της βιβλίο («Πρόσωπα και προσωπεία – Αυτοβιογραφικό χρονικό», εκδ. Αφοί Βλάσση, Αθήνα, 1998).

● Τα πρόσωπα στη μικρή ιστορία είναι ο σύζυγος της Συνοδινού, Γιώργος Μαρινάκης (1921-2009), η Μελίνα Μερκούρη και ένας διάσημος δοσίλογος και συνεργάτης των ναζί: «Ο Γιώργος εργάζεται στο Ταμείο Ασφαλίσεως Αρτεργατών και κάνει παρέα με νέους που τον θαυμάζουν, τον Ιγκορ Πεζά, τον Σπύρο Μερκούρη, τον Γιάννη Καλφόπουλο, τον Λάλα Μεσολωρά, την Ζακλίν Τακβοριάν, την Ζινέτ Λακάζ, την Ασπα Μιχαλακοπούλου, με στέκι το ζαχαροπλαστείο του Μπόκολα.

● Ενα απόβραδο, ανέβαινε με τον Καλφόπουλο την Ακαδημίας. Μπήκαν στο ισόγειο μπαρ Παν, όπου σύχναζαν οι πλούσιοι και οι κοσμικοί της Κατοχής. Πάνω από το μπαρ, στον 4ο όροφο της Ακαδημίας 4, ήταν το σπίτι του Χαροκόπου που είχε παντρευτεί την πολύ νέα τότε Μελίνα Μερκούρη. Στο μπαρ καθόταν η Μελίνα ανάμεσα στον άντρα της και τον βιομήχανο Γιαδικιάρογλου, δοσίλογο και συνεργάτη των Γερμανών, που εκτελέστηκε ως προδότης από τον Ε.Λ.Α.Σ. Η Μελίνα, μόλις είδε τον Γιώργο με τον Καλφόπουλο, ξεφώνισε: “Πιάστε τους, τους κομμουνιστές”. Ηταν η εποχή που ο αδελφός του πατέρα της, Γ. Μερκούρης, είχε ιδρύσει το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδος». (Πληροφ. περιοδικού «Τα Νέα του ΕΛΙΑ», αρ. 51, Απρίλιος – Ιούνιος 1998, σελ. 9).

π

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα