Νέο μακελειό στην Αμερική! 19 μαθητές δημοτικού και δύο δασκάλες τα θύματα

Μεσίστιες θα κυματίζουν οι σημαίες στις ΗΠΑ έως και το Σάββατο 28 Μαΐου, μετά το μακελειό στο πρωτοβάθμιο σχολείο Ρομπ της μικρής πόλης Ουβάλντε, στο Τέξας. Μακελειό που προκάλεσε ένας 18χρονος, ο Σαλβαδόρ Ράμος, ο οποίος, αφού νωρίτερα πυροβόλησε, τραυματίζοντας σοβαρά την 66χρονη γιαγιά του στο σπίτι όπου έμεναν, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και κρατώντας τουλάχιστον ένα τυφέκιο εφόδου, εισέβαλε στο σχολείο κι άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως. Από τις σφαίρες του έπεσαν νεκρά 19 παιδιά ηλικίας έως 10 ετών και δύο από τις πιο αγαπητές τους δασκάλες, η Εύα Μιρέλες και η Ιρμα Γκαρσία. Όσο για τον δράστη; Οπως μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, σκοτώθηκε και αυτός σε ανταλλαγή πυρών με τους αστυνομικούς, που έσπευσαν άμεσα στο σημείο, αλλά ήταν πλέον αργά.

Σύμφωνα με τον Πιτ Αρεντόντο, αξιωματικό της αστυνομίας που ανέλαβε να διενεργήσει την έρευνα, ο έφηβος έδρασε μόνος, ενώ ο υπαξιωματικός Εστράντα δήλωσε πως δεν ξέρει αν ο μακελάρης ήταν γνωστός στις Αρχές. Κατά τον κυβερνήτη του Τέξας Γκρεγκ Αμποτ, πάντως, η αστυνομία προσπαθεί ήδη να συλλέξει στοιχεία «για το προφίλ του», «τα κίνητρά του», «τους τύπους των όπλων που χρησιμοποίησε, αλλά και αν τα κατείχε νόμιμα».

Ο Μπάιντεν

Το μακελειό στο Τέξας, αν και είναι το δεύτερο πιο πολύνεκρο στη μακρά ιστορία επιθέσεων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, ξύπνησε ξανά τις μνήμες από την επίθεση στο Σάντι Χουκ, στο Νιούταουν του Κονέκτικατ, όπου στις 14 Δεκεμβρίου 2012 ο 20χρονος ψυχικά ασθενής Ανταμ Λάνζα σκότωσε εν ψυχρώ 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους 20 παιδιά ηλικίας έξι έως επτά ετών, πριν τελικά αυτοκτονήσει. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η νέα σφαγή σε εκπαιδευτικό ίδρυμα των ΗΠΑ βύθισε ξανά τη χώρα σε βαθύ πένθος και προκάλεσε παγκόσμιο σοκ, επαναφέροντας τη συζήτηση για την οπλοκατοχή.

«Πόσες δεκάδες μικρά παιδιά ακόμα, που είδαν τι συνέβη, θα υποχρεωθούν να δουν τους φίλους τους να πεθαίνουν λες και βρίσκονται σε πεδίο μάχης ενώ είναι στο σχολείο; Για όνομα του Θεού!» αναρωτήθηκε χθες σοκαρισμένος ο Τζο Μπάιντεν σε διάγγελμά του, επιστρέφοντας από την περιοδεία του στην Ασία. «Πότε, για όνομα του Θεού, θα ορθώσουμε το ανάστημά μας στο λόμπι των όπλων;» διερωτήθηκε, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως νιώθει «αποκαρδιωμένος και κουρασμένος». Αξίωσε, δε, να αναληφθεί δράση για να αντιμετωπιστεί αυτή η μάστιγα των επιθέσεων με τη χρήση πυροβόλων όπλων, καλώντας τα μέλη του Κογκρέσου να αψηφήσουν το λόμπι της οπλοκατοχής.

«Κορόιδευαν το τραύλισμά του και τον έλεγαν γκέι»

Το προφίλ του 18χρονου δράστη που βύθισε στο πένθος την πόλη Ουλβάντε του Τέξας, σκοτώνοντας με αεροβόλο 19 μικρούς μαθητές και δύο δασκάλες μέσα στο δημοτικό σχολείο της περιοχής, σκιαγραφούν πρώην συμμαθητές και φίλοι του, που κάνουν λόγο για ένα μοναχικό παιδί από προβληματική οικογένεια, που δεχόταν μπούλινγκ. Μέχρι τη β΄ γυμνασίου ο στενός του φίλος από εκείνη την περίοδο Στίβεν Γκαρσία τον χαρακτηρίζει «το καλύτερο» και «το πιο ντροπαλό παιδί», το οποίο, όπως λέει, δεχόταν επιθέσεις για το τραύλισμα και το ψεύδισμά του από τους νταήδες συμμαθητές τους που τον αποκαλούσαν γκέι.

Οι επιθέσεις σε βάρος του αυξήθηκαν όταν ο Ράμος ανέβασε στα social media μια φωτογραφία του με eyeliner. Η συμπεριφορά του άρχισε να γίνεται παράξενη και «μακάβρια», σύμφωνα με το περιβάλλον του, προς το τέλος της εφηβείας του, όταν άρχισε να ντύνεται με μαύρα ρούχα και στρατιωτικές μπότες και να σημαδεύει αγνώστους με αεροβόλα όπλα ή να πετάει αβγά σε αυτοκίνητα. Η αγάπη του για τα όπλα καλλιεργήθηκε μέσα από το videogame «Call of Duty» και για τα 18α γενέθλιά του αγόρασε δύο όπλα, φωτογραφίες των οποίων ανέβασε και στο Instagram λίγες μέρες πριν από το μακελειό. Σε αυτές έκανε tag και μια κοπέλα που γνώριζε ελάχιστα, ενώ στη συνέχεια της έστειλε μηνύματα λέγοντάς της ότι έχει να μοιραστεί μαζί της ένα μυστικό και ότι κάτι ετοιμάζει. Ο Ράμος μεγάλωσε σε μια φτωχική γειτονιά μαζί με τη μητέρα του, η οποία φέρεται ότι ήταν χρήστρια ναρκωτικών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα