Το τελευταίο «αντίο» στη βασίλισσα Ελισάβετ! Ατέλειωτο πλήθος στο Long Walk

Παρευρέθησαν εκατοντάδες επίσημοι προσκεκλημένοι, ανάμεσά τους ο Τζο Μπάιντεν, ο Εμανουέλ Μακρόν, ηγέτες και βασιλείς από όλο τον κόσμο

H χειρόγραφη κάρτα του βασιλιά Καρόλου, που τοποθετήθηκε στην κορυφή του στεφανιού, πάνω στο φέρετρο της μητέρας του, με το μήνυμα «Εις μνήμην της αγάπης και της αφοσίωσης. Charles R». Τα δάκρυα της επτάχρονης Σάρλοτ για την προγιαγιά της, ο συντετριμμένος Χάρι, η κοινή εμφάνιση Κέιτ – Μέγκαν, το στεφάνι στο φέρετρο με τη μυρτιά που άνθισε από τη γαμήλια ανθοδέσμη της, τα αγαπημένα της κόργκι και το άλογό της, η Εμμα, οι αμέτρητες λεπτομέρειες της πιο δαπανηρής και προβεβλημένης κηδείας. Το ύστατο χαίρε των Βρετανών στη βασίλισσα Ελισάβετ, μια χώρα σε ένα ειλικρινές εθνικό πένθος που ξεπέρασε τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ενα ατέλειωτο πλήθος στο Long Walk αποχαιρέτησε τη βασίλισσα Ελισάβετ στο κάστρο του Ουίνδσορ, όπου ενταφιάστηκε δίπλα στον αγαπημένο σύζυγό της, τον πρίγκιπα Φίλιππο, αφού ολοκληρώθηκε το τελετουργικό της νεκρώσιμης ακολουθίας και της πομπής στο Λονδίνο, παρουσία εκατοντάδων επίσημων προσκεκλημένων, ανάμεσά τους ο Τζο Μπάιντεν, ο Εμανουέλ Μακρόν, ηγέτες και βασιλείς από όλο τον κόσμο. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι τίμησαν την Ελισάβετ που με τον θάνατό της κλείνει με λαμπρότητα μια σελίδα ιστορίας 70 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων εκπλήρωσε τα καθήκοντά της με σοβαρότητα, αφοσίωση στο Στέμμα και, μερικές φορές, με ακαταμάχητο χιούμορ.

Οταν η πομπή έφτασε στην Αψίδα του Ουέλινγκτον, πολύ κοντά στα ανάκτορα, το φέρετρο τοποθετήθηκε στη βασιλική νεκροφόρα, υπό τα βλέμματα των μαυροντυμένων μελών της βασιλικής οικογένειας – μεταξύ αυτών ήταν και τα δισέγγονα της Ελισάβετ, ο Γεώργιος, 9 ετών και η αδελφή του Σάρλοτ, 7 ετών. Ο νέος βασιλιάς Κάρολος Γ’ χαιρέτησε στρατιωτικά, ο εθνικός ύμνος παιάνισε και το όχημα ξεκίνησε αργά, με αστυνομική συνοδεία, για το Ουίνδσορ, περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας.

Η υποδοχή της στο ιστορικό κάστρο έγινε με καμπάνες και κανονιοβολισμούς. Στρατιωτικοί έβγαλαν το φέρετρο της βασίλισσας από τη νεκροφόρα και το μετέφεραν στο παρεκκλήσι. Ο κοσμήτορας του Ουίνδσορ μίλησε για την προσφορά της βασίλισσας σε μια ζωή «αδιάκοπης υπηρεσίας στο έθνος, στην Κοινοπολιτεία και στον ευρύτερο κόσμο», ενώ επίσης ανέφερε ότι στο κάστρο θα τη θυμούνται για την καλοσύνη και τη φροντίδα για την οικογένεια, τους φίλους και τους γείτονές της.

Πριν από την ολοκλήρωση της τελετής με τον τελευταίο ύμνο, το Αυτοκρατορικό Στέμμα, η βασιλική σφαίρα και το βασιλικό σκήπτρο αφαιρέθηκαν από το φέρετρο και τοποθετήθηκαν στην Αγία Τράπεζα από τον Ηγούμενο του Ουίνδσορ. Στη βασιλική κρύπτη περίμενε από τον Απρίλιο του 2021 και το φέρετρο του επί 73 χρόνια συζύγου της Ελισάβετ, δούκα του Εδιμβούργου Φίλιππου. Τα δύο φέρετρα ενταφιάστηκαν μαζί το βράδυ της Δευτέρας σε ιδιωτική τελετή στο παρακείμενο επιμνημόσυνο παρεκκλήσι του Γεωργίου ΣΤ’. Εκεί είναι θαμμένος και ο ομώνυμος βασιλιάς και πατέρας της Ελισάβετ, η βασιλομήτωρ Ελισάβετ από το 2002 και επίσης από το 2002 οι στάχτες της αδερφής της Μαργαρίτας.

Η κηδεία της Ελισάβετ ήταν από τα μεγαλύτερα γεγονότα και όχι μόνο των τελευταίων δεκαετιών. Στο Χονγκ Κονγκ εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν την κηδεία της βασίλισσας από τα τηλέφωνά τους. Στο Σίδνεϊ, στην Αυστραλία, οι θαμώνες στριμώχνονταν στις παμπ για να δουν την τελετή στις τηλεοπτικές οθόνες. Σε όλον τον κόσμο πλήθη συγκεντρώθηκαν έξω από τις βρετανικές πρεσβείες και τα προξενεία, αλλά και από καφετέριες, μπαρ και άλλους δημόσιους χώρους για να παρακολουθήσουν την κηδεία της Ελισάβετ, που ήταν πανταχού παρούσα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα