Ακλόνητο φαβορί ο Ερντογάν: Στο πλευρό του ο Ογάν!

Με το 49,52% του α΄ γύρου ο Τούρκος πρόεδρος ξεκινά με προβάδισμα 2.500.000 ψήφων έναντι του αντιπάλου του για την τελική αναμέτρηση των διεκδικητών της προεδρίας στις εκλογές της Κυριακής

Αδειάζει η κλεψύδρα για την τελική αναμέτρηση των δύο διεκδικητών της τουρκικής προεδρίας, στη δεύτερη κάλπη, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να φαντάζει ως το απόλυτο φαβορί. Με το 49,52% των ψήφων, ο Ερντογάν ξεκινά με προβάδισμα 2.500.000 ψήφων έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Το Eurasia Group, που είχε προβλέψει με ακρίβεια πως ο Ερντογάν θα αναδεικνυόταν νικητής στον πρώτο γύρο, λέει πως αναμένει ότι θα επικρατήσει στον δεύτερο. «Πολλοί εθνικιστές ψηφοφόροι απορρίπτουν την επιλογή του Κιλιτσντάρογλου» από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης και «δεν τον υποστήριξαν», σχολιάσει ο Μπερκ Ελσεν, του πανεπιστημίου Σαμπαντζί.

Ρυθμιστικός παράγοντας του δεύτερου γύρου είναι ο υπερεθνικιστής Σινάν Ογάν, που απαιτεί πάνω απ’ όλα να φύγουν οι περίπου 5.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στη χώρα. Ο Ογάν ανακοίνωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, ότι θα στηρίξει τον Ερντογάν.

«Ζητώ από τους ψηφοφόρους που μας ψήφισαν στον πρώτο γύρο να ψηφίσουν τον Ερντογάν στον δεύτερο γύρο» δήλωσε ο Ογάν. Την περασμένη εβδομάδα αξιωματούχοι της τουρκικής αντιπολίτευσης έλεγαν ότι περίμεναν ο Ογάν να υποστηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου σε μια δημόσια δήλωση την Παρασκευή. Ωστόσο, μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν την ίδια μέρα, θεωρείται ότι άλλαξε άποψη. Ενώ η μάχη προβλέπεται σκληρή, ο Κιλιτσντάρογλου μοιάζει να έχει αφήσει κατά μέρος τις προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Όμως αντέδρασε στη δήλωση Ογάν, σημειώνοντας πως τα ψέματα τελείωσαν, ότι πλέον δεν πρόκειται για εκλογές αλλά για δημοψήφισμα ως προς το αν θα σωθεί η χώρα από την τρομοκρατία και τους πρόσφυγες ή όχι. «Είναι ξεκάθαρο ποιος είναι με το μέρος αυτών που πουλούν αυτή την όμορφη χώρα και ποιος δεν είναι! Ερχόμαστε να σώσουμε αυτή τη χώρα από την τρομοκρατία και τους πρόσφυγες. Αυτό είναι δημοψήφισμα. Κανείς δεν μπορεί πια να ξεγελάσει κανέναν. Καλώ τα 8.000.000 πολίτες μας και όλους τους νέους μας που δεν προσήλθαν στις κάλπες να ψηφίσουν!» Λίγη ώρα μετά το οργισμένο tweet, ο Κιλιτσντάρογλου συναντήθηκε με τον Ουμίτ Οζντάγ, τον εθνικιστή πρόεδρο του Κόμματος Νίκης, πρώην εταίρο του Σινάν Ογάν στη Συμμαχία των Προγόνων, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον υποψήφιο της ενωμένης αντιπολίτευσης στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 28 Μαΐου.

Την ίδια ώρα, παραιτήσεις συνοδεύουν τη Συμμαχία του Κιλιτσντάρογλου. Εντεκα μέλη της Επιτροπής Ιδρυτών του Κόμματος του Μέλλοντος, του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, που συμμετέχει στη εξακομματική συμμαχία με επικεφαλής τον Κιλιτσντάρογλου, προσχώρησαν στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν. Τα συγκεκριμένα στελέχη εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη σκληρή γλώσσα του Κιλιτσντάρογλου κατά των προσφύγων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα