Κίνδυνος για τον Ερντογάν η «χούντα των λοχαγών»

Δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής «Yeni Safak» αναφέρεται σε επεισόδια στη σχολή πεζικού της Τούζλα

Εχουν περάσει σχεδόν εφτάμισι χρόνια από το πραξικόπημα που παραλίγο να ανατρέψει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον «θρόνο» του και -βέβαια- από την εξουσία. Εντούτοις, η Τουρκία ακόμα και σήμερα αποκαλύπτεται πως όχι απλώς δεν έχει επουλώσει απολύτως τα τραύματα που άνοιξε η απόπειρα, αλλά παραμένει μια χώρα βαθιά διχασμένη στον σκληρό της πυρήνα. Ποιος είναι αυτός ο πυρήνας; Μα, ο στρατός βέβαια, επάνω στον οποίο ο «σουλτάνος» στηρίζει μεγάλο μέρος του νεοοθωμανικού του αφηγήματος, τόσο όταν απευθύνεται στο εσωτερικό όσο και όταν συνομιλεί στο εξωτερικό.

Αίσθηση προκάλεσε λοιπόν στην Τουρκία η αποκάλυψη από το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητκής εφημερίδας «Yeni Safak», που έκανε λόγο για «χούντα λοχαγών»! Γεγονός που ήρθε στο φως της δημοσιότητας έπειτα από τη διεξαγωγή σχετικής δικαστικής έρευνας, σχετικά με επεισόδια που σημειώθηκαν στη σχολή πεζικού της Τούζλα, στην επαρχία της Κωνσταντινούπολης. Πάντα σύμφωνα με όσα έγραψε η «Yeni Safak», σειρά από συνομιλίες σε ομάδα της εφαρμογής επικοινωνίας WhatsApp αποκάλυψαν τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι κεμαλιστές υπολοχαγοί, οι οποίοι στοχοποιούσαν θρησκευόμενους μαθητές της σχολής, ασκώντας τους πιέσεις, αλλά και εκτοξεύοντας απειλές σε βάρος τους.

Αφορμή για να αρχίσει η δικαστική έρευνα στάθηκαν όσα έγιναν στη σχολή πεζικού στην Τούζλα στις 10 Νοεμβρίου, όταν στη διάρκεια της τελετής για την επέτειο θανάτου του Κεμάλ Ατατούρκ περίπου 100 λοχαγοί επιτέθηκαν σε θρησκευόμενους σπουδαστές αξιωματικούς επειδή οι τελευταίοι αρνήθηκαν να φορέσουν στο πέτο τους φωτογραφίες του «Πατέρα των Τούρκων», «επικαλούμενοι διάφορες δικαιολογίες», όπως για παράδειγμα «την απουσία καρφιτσών». Οι εντάσεις παρ’ όλα αυτά δεν περιορίστηκαν εκεί, αλλά συνεχίστηκαν, με σπουδαστές αξιωματικούς να πηγαίνουν στους θαλάμους των κεμαλικών λοχαγών για να τους ζητήσουν τον λόγο. Ανάλογα επεισόδια σημειώθηκαν και κατά τις ημέρες που ακολούθησαν, ενώ στις συνομιλίες των «χουντικών», όπως χαρακτηρίστηκαν, λοχαγών στο WhatsApp εντοπίστηκαν υβριστικές εκφράσεις και απειλές εναντίον κρατικών αξιωματούχων. Αξίζει δε να σημειωθεί πως από το κάδρο των ύβρεων και των προσβολών δεν εξαιρέθηκε ούτε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πυρήνες ισλαμιστών

Την ίδια στιγμή, ο αντιπολιτευόμενος κεμαλικός Τύπος κάνει λόγο για παρουσία πυρήνων ισλαμιστών στη σχολή πεζικού, που ελέγχονται από θρησκευτικές αδελφότητες, επικοινωνούν μεταξύ τους μέσα από ομάδα που δημιούργησαν στο WhatsApp και συγκεντρώνονται σε σπίτια τα Σαββατοκύριακα για να οργανώσουν τις κινήσεις τους «όπως έκαναν οι γκιουλενιστές». Μάλιστα, οι κεμαλιστές λοχαγοί σκόπευαν να τους φέρουν στον δημόσιο διάλογο, ενημερώνοντας πρώην εισαγγελείς και προχωρώντας σε σχετικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο θέμα αναφέρθηκε λίγες μέρες νωρίτερα και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ. Οπως είπε, η υπόθεση παραπέμφθηκε τόσο στη Δικαιοσύνη όσο και στο πειθαρχικό συμβούλιο, ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι που κρίθηκαν υπεύθυνοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Στο μεταξύ η «Yeni Safak» συνδέει την ομάδα των λοχαγών με τον πρόεδρο του Κόμματος Νίκης Ουμίτ Οζντάγ, ο οποίος, με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ των κεμαλιστών λοχαγών οι οποίοι αποπέμφθηκαν από τη μονάδα της Τούζλα. «Το Πειθαρχικό Συμβούλιο Διοίκησης των Χερσαίων Δυνάμεων αποφάσισε να απολύσει τέσσερις πατριώτες Τούρκους ανθυπολοχαγούς από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που αντέδρασαν σε έναν υπολοχαγό που δεν φορούσε φωτογραφία του Ατατούρκ στο στήθος του. Θυμηθείτε, ο Μουσταφά Κεμάλ νίκησε στο τέλος και ο Μουσταφά Κεμάλ θα κερδίσει ξανά» έγραψε σχετικά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα