«Ράμα, φύγε» απαιτεί οργισμένα ο λαός της Αλβανίας

Δεν κρύβεται πλέον η λαϊκή οργή που υπάρχει για το γεγονός πως η κυβέρνησή του κατηγορείται για διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς, αλλά και για εμπλοκή στο οργανωμένο έγκλημα

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη γειτονική Αλβανία, καθώς ο Εντι Ράμα βρίσκεται πολιτικά με την πλάτη στον τοίχο, αφού ουδείς πια μπορεί να κρύψει τη λαϊκή οργή που υπάρχει για το γεγονός πως η κυβέρνησή του κατηγορείται για διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς, αλλά και για εμπλοκή στο οργανωμένο έγκλημα. Αργά προχθές το βράδυ οπαδοί της αντιπολίτευσης στη γείτονα συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης και, αφού φώναξαν συνθήματα απαιτώντας την παραίτηση Ράμα, εκτόξευσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά του κτιρίου.

Οι εικόνες από όσα συνέβησαν έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών μέσων ενημέρωσης, ενώ τα σχετικά ρεπορτάζ φιλοξενούσαν δηλώσεις διαδηλωτών που κρατούσαν πλακάτ με κεντρικό σύνθημα «Ράμα, φύγε», την ώρα που πολλοί ανέμιζαν σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο πλευρό των διαδηλωτών στάθηκε -έστω και εξ αποστάσεως, από το σπίτι του όπου βρίσκεται από τον περασμένο Δεκέμβριο σε κατ’ οίκον περιορισμό- και ο Σαλί Μπερίσα.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας και αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος απηύθυνε μήνυμα προς τους συγκεντρωμένους, ενώ πάντως και ο ίδιος βρίσκεται στο κάδρο έρευνας για σκάνδαλα διαφθοράς κατά την περίοδο 2005-13, όταν βρισκόταν στην εξουσία. Εντούτοις, οι εισαγγελικές Αρχές της Αλβανίας ακόμη δεν έχουν αποφασίσει αν θα απαγγελθούν επισήμως κατηγορίες κατά του πρώην πρωθυπουργού ή αν αυτές τελικώς θα αποσυρθούν. Ο Μπερίσα αρνείται πάντως κάθε αδικοπραγία και κατηγορεί τον Ράμα για νεποτισμό, διαφθορά και πολιτική βεντέτα με στόχο να σιγήσει τους αντιπάλους του, κάτι που ο τελευταίος αρνείται.

«Ο Εντι Ράμα, όπως και ο άλλος δικτάτορας (σ.σ.: Εμβέρ Χότζα), συγκέντρωσε στα χέρια του όλες τις εξουσίας και θέλει μια Αλβανία χωρίς αντιπολίτευση» ανέφερε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο πρώην πρωθυπουργός, κι ενώ ανήμερα της 33ης επετείου από την ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος του Χότζα το 1991 ο Ράμα βρισκόταν στην Τουρκία -όπου έγινε δεκτός με τιμές που περιλάμβαναν… 21 κανονιοβολισμούς και έφιππο άγημα- για την υπογραφή στρατιωτικής συνεργασίας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επίσκεψη στην Τουρκία

Παρά το «πανηγύρι» που έστησε προς τιμήν του ο «σουλτάνος», το πεδίο επάνω στο οποίο καλείται να βαδίσει ο Ράμα μόνο εύκολο δεν είναι πλέον. Ηδη από το περασμένο φθινόπωρο συχνά πυκνά στελέχη και βουλευτές της αντιπολίτευσης της Αλβανίας διακόπτουν ακόμη και με βίαιο τρόπο συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να διαμαρτυρηθούν για την κυβερνητική άρνηση να συσταθούν επιτροπές της Βουλής που θα ερευνήσουν υποθέσεις διαφθοράς και σκάνδαλα στα οποία φέρεται -βάσει των καταγγελιών- ότι εμπλέκονται ο Ράμα και άλλοι κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Αξιοσημείωτο είναι, τέλος, το γεγονός πως στη μεγάλη διαδήλωση έξω από το κτίριο όπου στεγάζονται τα κυβερνητικά γραφεία δεν συμμετείχε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Μάλιστα οπαδοί πτέρυγας του διαιρεμένου Δημοκρατικού Κόμματος, που δεν κατέβηκαν στον δρόμο για να διαδηλώσουν, κατηγόρησαν ανοιχτά τον Μπερίσα ότι τη διοργάνωσε για προσωπικά οφέλη και με μοναδικό στόχο να αυξήσει τον αριθμό των υποστηρικτών του.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα