Οι αγρότες μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης τις Βρυξέλλες!

Δυναμική διαδήλωση στην έδρα της Ε.Ε. από εξαγριωμένους κτηνοτρόφους και γεωργούς που περικύκλωσαν το κτίριο όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί. Επίθεση στους αστυνομικούς με κοπριά, ελαστικά και άχυρα!

Με την οργή να ξεχειλίζει, αγανακτισμένοι αγρότες επέστρεψαν στο κέντρο των Βρυξελλών, στην έδρα της Ε.Ε., έχοντας μόνο σκοπό να γίνουν αποδεκτά τα δίκαια αιτήματά τους. Με άχυρα, ελαστικά, κοπριά και εκατοντάδες τρακτέρ και κιγκλιδώματα περικύκλωσαν την πόλη των Βρυξελλών και συγκρούστηκαν με τις πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις.

Η συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας των 27 χωρών προκάλεσε τη μαζική κινητοποίηση των αγροτών, οι οποίοι κατάφεραν και έφτασαν μια ανάσα από το κτίριο της Κομισιόν. Με τα τρακτέρ τους στολισμένα με σημαίες και πανό, και κεντρικό σύνθημα «Τέλος στη γραφειοκρατία και στον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις φτηνές εισαγωγές χωρών εκτός Ε.Ε.», οι αγρότες μετέτρεψαν σε πεδίο μάχης τις Βρυξέλλες. Μπροστά στο μένος τους, οι υπουργοί ήθελαν να δείξουν ότι αφουγκράζονται τις αγωνίες τους. Η προεδρία της Ε.Ε., την οποία ασκεί το Βέλγιο, αναγνώρισε τις ανησυχίες των αγροτών, παρ’ όλα αυτά τούς προέτρεψε να απέχουν από τη βία.

«Μπορούμε να καταλάβουμε ότι κάποιοι βρίσκονται σε δύσκολες συνθήκες, αλλά η επιθετικότητα δεν αποτέλεσε ποτέ μέρος της εξεύρεσης λύσεων». «Ακούμε, ξεκάθαρα, τα παράπονά τους» δήλωσε ο David Clarinval, υπουργός Γεωργίας του Βελγίου. Ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Marc Fesneau δήλωσε στους λίγους δημοσιογράφους στους οποίους επετράπη από την αστυνομία να εισέλθουν στο κτίριο ότι «υπάρχει ανάγκη να σταλούν άμεσα μηνύματα για να ειδοποιήσουμε τους αγρότες ότι κάτι αλλάζει όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Ο Ιρλανδός υπουργός Γεωργίας Charlie McConalogue δήλωσε ότι «η προτεραιότητα πρέπει να είναι η μείωση της διοικητικής γραφειοκρατίας. Η Ε.Ε. θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι πολιτικές είναι απλές, ότι είναι αναλογικές και ότι είναι όσο το δυνατόν πιο απλές για την εφαρμογή τους από τους αγρότες», ενώ υπογράμμισε ότι «σεβόμαστε το εξαιρετικά σημαντικό έργο που επιτελούν καθημερινά οι αγρότες όσον αφορά την παραγωγή τροφίμων».

Η σφοδρότητα της πίεσης των αγροτών, που συνέρρεαν από διάφορα μέρη της Ευρώπης, απέδωσε καρπούς, καθώς αντιπροσωπία τους έγινε δεκτή από τη βελγική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., στα κτίρια του Συμβουλίου, όπως ανακοίνωσε η βελγική προεδρία. «Οι διαμαρτυρίες είναι οι τελευταίες σε μια σειρά από συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις αγροτών σε όλη την Ευρώπη» μεταδίδει η «Le Monde». Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Νέων Αγροτών Βελγίου εξέφρασε τη λύπη της για το ότι «καμία διαρθρωτική απάντηση που υπερασπίζεται η ομοσπονδία δεν τέθηκε στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Γεωργίας αυτής της εβδομάδας».

«Η Επιτροπή προτείνει μόνο ελάχιστες προσαρμογές, ορισμένες από τις οποίες δεν αφορούν καν την περιοχή μας, και χαίρεται να μεταθέτει την ευθύνη στα κράτη-μέλη ή στις περιφέρειες ή να καταλήγει σε δυσανάγνωστες δεσμεύσεις χωρίς χρονοδιάγραμμα» καταγγέλλει η ομοσπονδία.

Συνδικάτα

«Η Ευρώπη πρέπει επίσης να διαθέτει τα μέσα για να ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες της, παρέχοντας στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) έναν επαρκή προϋπολογισμό που θα επιτρέπει στους αγρότες να κερδίζουν ένα εισόδημα για τις πολλές προσπάθειες που καταβάλλουν για την προστασία του περιβάλλοντος». Οπως ανέφερε η «Le Soir», στη διαδήλωση συμμετείχαν αγροτικά συνδικάτα από το νότιο και το βόρειο τμήμα του Βελγίου, καθώς και αγρότες από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα