Άγνωστα drones παραβίασαν τον εναέριο χώρο και στρατιωτικές εγκαταστάσεις – Το Βέλγιο μιλά για πιθανή ρωσική εμπλοκή
Στήριξη από Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο
Η Βρετανία ακολουθεί το παράδειγμα της Γαλλίας και της Γερμανίας, στέλνοντας προσωπικό και εξοπλισμό για να βοηθήσει το Βέλγιο να αντιμετωπίσει τις πρόσφατες επιθέσεις με drones γύρω από ευαίσθητες υποδομές.
Ο αρχηγός των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ρίτσαρντ Νάιτον, επιβεβαίωσε στο BBC την αποστολή αντι-drone ομάδας, ενώ ο υπουργός Άμυνας του Βελγίου, Τέο Φράνκεν, ευχαρίστησε «τους Βρετανούς φίλους μας» για τη στήριξη.
Παρόμοια βοήθεια έχουν ήδη προσφέρει η Γαλλία και η Γερμανία.
Πτήσεις που ανεστάλησαν και νέες παραβιάσεις
Τα αεροδρόμια των Βρυξελλών και της Λιέγης αναγκάστηκαν να διακόψουν προσωρινά τις πτήσεις τους μετά τον εντοπισμό άγνωστων drones στον εναέριο χώρο.
Αντίστοιχες πτήσεις UAV εντοπίστηκαν και πάνω από το λιμάνι της Αμβέρσας, ενώ οι αρχές ερευνούν αναφορές για παραβιάσεις ακόμη και σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Εντείνεται ο «υβριδικός πόλεμος» στην Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί τα περιστατικά αυτά μέρος του «υβριδικού πολέμου» που, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ε.Ε.
Η Μόσχα, από την πλευρά της, αρνείται κάθε εμπλοκή.
Εθνικό Κέντρο Αεροπορικής Ασφάλειας
Το Βέλγιο προχωρά στη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Αεροπορικής Ασφάλειας, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως την 1η Ιανουαρίου 2026.
Μέχρι τότε, η κυβέρνηση έχει ζητήσει τεχνική και στρατιωτική βοήθεια από το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο, με την αποστολή ειδικών της πολεμικής αεροπορίας να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
«Μην αγγίξετε τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια»
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, συνέδεσε τις επιθέσεις με drones με τις συζητήσεις για τη χρήση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων υπέρ της Ουκρανίας. Τα κεφάλαια αυτά βρίσκονται κυρίως στη βελγική εταιρεία Euroclear.
«Πρόκειται για μια ενέργεια που στοχεύει να προκαλέσει ανασφάλεια, να σπείρει φόβο στο Βέλγιο: “Μην τολμήσετε να αγγίξετε τα παγωμένα κεφάλαια.” Δεν μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά», δήλωσε ο Πιστόριους την Παρασκευή.
Το Βέλγιο «δείχνει» τη Μόσχα χωρίς να την κατονομάζει
Αν και η κυβέρνηση των Βρυξελλών αποφεύγει τις άμεσες κατηγορίες, οι μυστικές υπηρεσίες θεωρούν τη Ρωσία τον πιο πιθανό δράστη, σύμφωνα με το βελγικό δίκτυο VRT.
Ο υπουργός Άμυνας, Τέο Φράνκεν, δήλωσε πως «η Ρωσία είναι σαφώς ένας εύλογος ύποπτος».


