Η 23χρονη Μαριάμ Σισέ απήχθη και εκτελέστηκε μπροστά σε πλήθος στην πόλη Τόνκα – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες της οικογένειας.
Η εκτέλεση της Μαριάμ Σισέ
Σοκ προκαλεί στο Μάλι η δημόσια εκτέλεση της 23χρονης Μαριάμ Σισέ, γνωστής TikToker με περίπου 90.000 ακολούθους, η οποία απήχθη και δολοφονήθηκε από τζιχαντιστές.
Οι δράστες την κατηγόρησαν ότι συνεργαζόταν με τον στρατό της χώρας και ότι βιντεοσκοπούσε τις κινήσεις τους.
Η νεαρή γυναίκα είχε γίνει ιδιαίτερα αγαπητή για τα βίντεo της σχετικά με την καθημερινή ζωή στην πόλη Τόνκα, στην περιοχή του Τομπουκτού. Η είδηση της εκτέλεσής της έχει προκαλέσει συγκίνηση και οργή σε ολόκληρη τη χώρα.
L’exécution en pleine place publique de cette jeune tiktokeuse malienne originaire de Tonka (Tombouctou) soulève une indignation collective et autant d’interrogations: comment un peuple réputé pour sa cohésion sociale légendaire en est arrivé là ? 💔😞 pic.twitter.com/wc8RUkasIT
— 🇲🇱Aïssata Ly 🇲🇱 (@LyAissata223) November 8, 2025
Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες
«Η αδελφή μου συνελήφθη την Πέμπτη από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι παρείχε πληροφορίες στον στρατό του Μάλι για τις κινήσεις τους», δήλωσε ο αδελφός της στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Την επόμενη μέρα την μετέφεραν με μηχανάκι στην Πλατεία Ανεξαρτησίας της Τόνκα και την εκτέλεσαν μπροστά στο πλήθος. Ήμουν εκεί», πρόσθεσε.
Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσε την εκτέλεση, αναφέροντας ότι «η Μαριάμ Σισέ δολοφονήθηκε σε δημόσια πλατεία της Τόνκα από τζιχαντιστές που την κατηγορούσαν ότι τους βιντεοσκοπούσε για λογαριασμό του μαλινέζικου στρατού», κάνοντας λόγο για «βαρβαρότητα».
🔴MALI 🇲🇱| Onde de choc suite à l’assassinat d’une jeune Tiktokeuse: #MariamCissé, la vingtaine, originaire de Tonka dans la région de Tombouctou, a été enlevée et exécutée par des djihadistes présumés. Son nom est désormais devenu symbole de résistance & de liberté d’expression. pic.twitter.com/hIWq1Zduuu
— Nanana365 (@nanana365media) November 9, 2025
Η κατάσταση στο Μάλι
Το Μάλι βρίσκεται εδώ και πάνω από δέκα χρόνια σε κρίση, με συνεχή δράση τζιχαντιστικών οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος. Η χώρα, που διοικείται από στρατιωτική χούντα, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και οικονομίας.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ομάδα Στήριξης του Ισλάμ και των Μουσουλμάνων (JNIM) έχει επιβάλει αποκλεισμό στις εισαγωγές καυσίμων, αυξάνοντας την πίεση προς το στρατιωτικό καθεστώς, το οποίο δείχνει όλο και πιο αποδυναμωμένο.


