Με καλό «μάτι» είδε η Ρωσία το νέο δόγμα της στρατηγικής εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ το οποίο σταματά να χαρακτηρίζει τη Ρωσία «άμεση απειλή».
Σε σχόλιά του προς το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η επικαιροποιημένη στρατηγική δεν χρησιμοποιεί τη διατύπωση που περιέγραφε τη Ρωσία ως άμεση απειλή και αντ’αυτού καλεί για συνεργασία με τη Μόσχα σε ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας.
«Αυτό το θεωρούμε θετικό βήμα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα εξετάσει προσεκτικά το έγγραφο προτού αντλήσει ευρύτερα συμπεράσματα. «Σίγουρα χρειάζεται να το δούμε πιο προσεκτικά και να το αναλύσουμε», τόνισε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS.
Στη νέα στρατηγική περιγράφεται το όραμα της εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ ως ένα «ευέλικτου ρεαλισμού» και επισημαίνεται ότι η αμερικανική πολιτική θα καθοδηγείται πάνω από όλα από «αυτό που λειτουργεί για την Αμερική», σύμφωνα με το 29σέλιδο έγγραφο.
Η Ουάσινγκτον θα επιδιώξει μια γρήγορη επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και αποσκοπεί να επανεγκαθιδρύσει «στρατηγική σταθερότητα» με τη Μόσχα, αν και διατηρεί τη θέση ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία εξακολουθούν να αποτελούν κεντρική ανησυχία για την ασφάλεια, αναφέρεται στο έγγραφο.
Ευρωπαίοι σύμμαχοι, οι οποίοι στηρίζονται στην αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη για την αποτροπή της Ρωσίας, παρακολούθησαν προσεκτικά την αλλαγή και εξέφρασαν ανησυχία ότι μια ηπιότερη γλώσσα από τις ΗΠΑ μπορεί να αποδυναμώσει τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η Μόσχα καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ



