Ο πάπας Λέων ΙΔ τάχθηκε εκ νέου υπέρ της ελευθεροτυπίας, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της πτήσης από τη Ρώμη προς το Παρίσι, σχολιάζοντας έμμεσα την απόφαση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να περιορίσει την πρόσβαση δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.
Καθώς συνομιλούσε με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, ο ποντίφικας ρωτήθηκε για τη διαμάχη ανάμεσα στην αμερικανική προεδρία και τα ειδησεογραφικά μέσα CNN, MS Now και Politico. Παρότι δεν ανέφερε ονομαστικά τον πρόεδρο των ΗΠΑ, υπογράμμισε τη σημασία της ανεξάρτητης δημοσιογραφικής ενημέρωσης.
«Χαίρομαι ιδιαίτερα που είστε όλοι ευπρόσδεκτοι εδώ», δήλωσε ο πάπας Λέων, προσθέτοντας πως η αξιόπιστη δημοσιογραφική κάλυψη αποτελεί βασική προϋπόθεση «παντού και για όλους».
Ο Λέων, Αμερικανός στην καταγωγή, είχε προκαλέσει στο παρελθόν την αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ μετά την κριτική που άσκησε για τον πόλεμο στο Ιράν. Η νέα του τοποθέτηση ήρθε λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Λευκού Οίκου να αποκλείσει δημοσιογράφους των τριών μέσων ενημέρωσης από την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του.
Ο αποκλεισμός διήρκεσε έξι ημέρες και, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, συνδεόταν με τη δυσαρέσκεια του προέδρου για δημοσιεύματα των συγκεκριμένων οργανισμών. Στη συνέχεια, ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε ότι η απαγόρευση ήταν πιθανότατα αντίθετη προς το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών.
