Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα μέτρα κατά της πανδημίας

Προχρηματοδότηση δράσεων από τον Προϋπολογισμό, επιδότηση ενοικίων, πάγιων δαπανών, «πάγωμα» εισφοράς αλληλεγγύης

Ειδική διάταξη για την προχρηματοδότηση έργων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό κατατέθηκε αργά χθες στη Βουλή. Πρόκειται για έργα που θα ενταχθούν στη συνέχεια στο Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο η κυβέρνηση θα αναλάβει το ρίσκο χρηματοδότησής τους μέχρι να εκταμιευθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια το ερχόμενο καλοκαίρι.

Στις πρώτες προκηρύξεις έργων αναμένεται να περιληφθούν δράσεις κατάρτισης και ψηφιακής αναβάθμισης, έργα υποδομών, παρεμβάσεις τύπου «Εξοικονομώ» αλλά και το voucher των 200 ευρώ, το οποίο έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών από μαθητές οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών.

Πάγιες δαπάνες

Το οικονομικό επιτελείο έφερε στη Βουλή τον κοινοτικό κανονισμό για την επιδότηση των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων, όπως είναι ενοίκια, μισθοδοσίες και λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεφωνίας, αφού πρώτα πήρε το πράσινο φως από τους θεσμούς κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης.

Με τη διάταξη ενσωματώνεται το μέτρο στην ελληνική νομοθεσία, με τους όρους και τις προϋποθέσεις της επιδότησης προς τις επιχειρήσεις να διευκρινίζονται τις ερχόμενες εβδομάδες.

Ενοίκια

Πλήρη απαλλαγή από τα ενοίκια των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου θα έχουν οι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές έως τις 15 Ιανουαρίου. Ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα λάβουν ως αποζημίωση το 80% του συμφωνημένου ενοικίου, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη.

Για την ίδια περίοδο, μείωση ενοικίου κατά 40% θα έχουν οι πληττόμενες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοί τους για το μίσθωμα της πρώτης κατοικίας τους, αλλά και το ενοίκιο του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη.

Επιταγές

Στη διάταξη θα προβλέπεται παράταση 75 ημερών στην πληρωμή επιταγών και συναλλαγματικών που εκδόθηκαν ή λήγουν από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Πληγείσες θεωρούνται οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν μειωμένο τζίρο κατά τουλάχιστον 40% την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Για όσα αξιόγραφα είχαν ημερομηνία εμφάνισης από 18/11/2020 έως 31/12/2020 και καλύπτονταν από το μέτρο της αναστολής των προθεσμιών λήξης ή πληρωμής τους κατά 75 ημέρες, παρατείνεται η αναστολή πληρωμής τους κατά επιπλέον 45 ημέρες.

Εισφορά αλληλεγγύης

Για το φορολογικό έτος 2021 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης μόνο τα εισοδήματα που αποκτώνται από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Η απαλλαγή δεν ισχύει για τους φορολογουμένους οι οποίοι τα δύο προηγούμενα έτη «πιάστηκαν» στην παγίδα των τεκμηρίων.

Aegean

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η κρατική χρηματοδότηση προς την Aegean ύψους 120.000.000 ευρώ, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των αεροπορικών εταιριών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Προϋπόθεση για τη λήψη της χρηματοδότησης είναι η εταιρία να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 60.000.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα