Ολιγοήμερη παράταση για επιστρεπτέα

Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου θα κλείσει ο έκτος κύκλος. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 600.000 αιτήσεις

Με καταιγιστικούς ρυθμούς υποβάλλονται οι αιτήσεις για τον 6ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, με χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να προχωρούν μαζικά στην εκδήλωση ενδιαφέροντος, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, κάτι που δείχνει τις τεράστιες ανάγκες της αγοράς για ενίσχυση.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί κάτι λιγότερο από 600.000 αιτήσεις, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο υποβλήθηκαν σχεδόν 200.000 αιτήσεις, με το μπαράζ αιτήσεων να αναδεικνύει την ανάγκη της αγοράς για άμεση ρευστότητα.

Υπενθυμίζεται πως η προθεσμία έληγε κανονικά σήμερα, ωστόσο το τεράστιο ενδιαφέρον ανάγκασε το οικονομικό επιτελείο να ανακοινώσει ολιγοήμερη παράταση έως και την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου. Η αλλαγή στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων αναμένεται να συμπαρασύρει και τον χρόνο καταβολής της ενίσχυσης.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, οι πληρωμές θα πραγματοποιούνταν το διάστημα 3-5 Μαρτίου και τελικά οι καταβολές μεταφέρονται δύο ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα για τις 5-7 του ίδιου μήνα.

Παράλληλα, έχει δοθεί περιθώριο έως τις 30 Ιουνίου φέτος για να υποβληθούν όλα τα σχετικά έγγραφα που απαιτούνται από τις επιχειρήσεις για όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής (πιστοποιητικό μη πτώχευσης κ.ά.).

Η κρατική ενίσχυση θα αφορά την απώλεια τζίρου μόνο για τον μήνα Ιανουάριο, με το συνολικό κονδύλι να αγγίζει τα 500.000.000 ευρώ. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.

Στον 6ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής τα ελάχιστα ποσά της ενίσχυσης ξεκινούν από τα 500 ευρώ και η ανώτατη ενίσχυση αγγίζει τα 50.000 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζομένους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους.

Ειδικά για την εστίαση και τους άλλους κλειστούς κλάδους, τα κατώτατα όρια των ενισχύσεων διαμορφώνονται ως εξής: σε 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους, σε 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με έναν έως πέντε εργαζομένους, σε 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με έξι έως 20 εργαζομένους και σε 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζομένους.

Αφορολόγητο θα είναι το μη επιστρεπτέο τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και πρόσθεσε ότι δεν αποτελεί φορολογικό εισόδημα. Σημειώνεται πως η επιστρεπτέα προκαταβολή θεωρείται ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με καμία άλλη οφειλή. Αυτό σημαίνει πως το τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα χαριστεί σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα είναι αφορολόγητο.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες παρεμβάσεις στους πρώτους κύκλους της κρατικής ενίσχυσης, υπονοώντας ότι μπορεί να αυξηθεί το μη επιστρεπτέο ποσοστό στο 50%.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα