Χρήστος Σταϊκούρας: Προκλητικά ψεύδη για τη 13η σύνταξη!

Είπε ότι δόθηκε μόνο προεκλογικά, ενώ είχε θεσμοθετηθεί ως μέτρο μόνιμου χαρακτήρα και με την ψήφο της Ν.Δ.

Άσχετος ή ψεύτης; Αυτή ήταν η απορία των συνταξιούχων που συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό Οικονομικών για να του θέσουν σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Απαντώντας στο αίτημα για επαναφορά και χορήγηση της 13ης σύνταξης, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, ο Χρήστος Σταϊκούρας φέρεται ότι απάντησε, σύμφωνα με την καταγγελία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, ότι αυτή δόθηκε μία και μόνη φορά λόγω της τότε προεκλογικής περιόδου.

Αυτό που είτε δεν γνώριζε είτε σκόπιμα προσπάθησε να διαστρεβλώσει είναι το γεγονός ότι αφενός η 13η σύνταξη που δόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση είχε νομοθετηθεί ως μέτρο μόνιμου χαρακτήρα και αφετέρου την είχε ψηφίσει και ο ίδιος αλλά και σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., ούσα τότε στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο λόγος που ο κ. Σταϊκούρας θέλει να… εξαφανίσει τη διάταξη του νόμου είναι επίσης το γεγονός ότι βάσει αυτής δόθηκαν τότε περίπου 900.000.000 ευρώ σε συνταξιούχους, με κάποιους εξ αυτών μάλιστα, τους πλέον φτωχούς, να παίρνουν όχι μία αλλά δύο επιπλέον συντάξεις.

Αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης, μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΕΝΔΙΣΥ και άλλων εννέα συνταξιουχικών οργανώσεων στο υπουργείο Οικονομικών, ήταν το αίτημά τους να μη φορολογούνται τα αναδρομικά που λαμβάνουν εξαιτίας της εφαρμογής αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων.

Η απάντηση του κ. Σταϊκούρα ήταν κάθετη. «Δεν είναι δυνατόν να μη φορολογηθείτε» τόνισε, αγνοώντας τις διαμαρτυρίες των συνταξιούχων για το γεγονός ότι μεσοσταθμικά καλούνται να δώσουν πίσω το 30% όσων πήραν (κάποιοι επιστρέφουν έως και το 55% των αναδρομικών που εισέπραξαν).

Το αποτέλεσμα είναι ότι από το 1,1 δισ. ευρώ που δόθηκε πέρυσι το φθινόπωρο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι συνταξιούχοι θα επιστρέψουν περίπου 431.000.000 ευρώ.

Και από αυτά, περίπου 200.000.000 ευρώ θα τα ξαναδώσει ως… Μωυσής στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε αναρμόδιος για το γεγονός ότι οι δικαστικές αποφάσεις επιδικάζουν και τόκους ίσους με 6% ετησίως.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι τον Φεβρουάριο του 2020 η Ν.Δ. κατάργησε τη νομοθετημένη 13η σύνταξη και την αντικατέστησε με ένα κονδύλι ύψους 0,5% του ΑΕΠ για την ενίσχυση χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, το οποίο στη συνέχεια κατάργησε για να χρηματοδοτήσει το τζογάρισμα των εισφορών για επικούρηση, μέσω του νέου Ταμείου που αρχίζει τη λειτουργία του στις αρχές του νέου έτους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα