Παράνομα στο σφυρί εργατική κατοικία!

Χωρίς φρένο το σκάνδαλο με τους πλειστηριασμούς! Η κυβέρνηση κωφεύει προκλητικά και τα κοράκια συνεχίζουν τη δουλειά τους

Παρά τα συνεχή δημοσιεύματα, η κυβέρνηση κωφεύει προκλητικά με συνέπεια τα κοράκια να συνεχίζουν τις προσπάθειες για πλειστηριασμούς που έχουν παραχωρηθεί μέσω του ΟΕΚ.

Το σκάνδαλο που ανέδειξε πρώτη η «δημοκρατία» από τις 12 Μαρτίου 2023 αφορά το γεγονός ότι ούτε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ούτε ο ΟΑΕΔ (είναι ο φορέας που απορρόφησε τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας) έχουν μεριμνήσει για την εφαρμογή των νόμων που απαγορεύουν τους πλειστηριασμούς αυτών των κατοικιών.

Οπως καταγγέλλει η παράταξη Αδέσμευτη Φωνή των Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ, «στις 3 Μαΐου 2023 έχει προγραμματιστεί να πλειστηριαστεί άλλη μία εργατική κατοικία. Πρόκειται για μια κατοικία εμβαδού 85 τ.μ στον οικισμό του ΟΕΚ ΑΙΓΙΟ ΙΙΙ, Αγιος Αθανάσιος. Και πάλι επισπεύδον είναι το fund doValue για λογαριασμό της Τράπεζας Eurobank για οφειλή μόλις 16.434,00 ευρώ».

Υπογραμμίζει πως «είναι η τέταρτη εργατική κατοικία του ΟΕΚ που έχουμε αντιληφθεί ότι πλειστηριάζεται εδώ και δύο μήνες. Παρότι η παρανομία έχει τύχει μεγάλης δημοσιότητας, δυστυχώς η ΔΥΠΑ ως καθολικός διάδοχος του ΟΕΚ δεν έχει προχωρήσει στην παραμικρή ενέργεια. Αναρωτιόμαστε εάν έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα του θέματος και ότι οφείλουν να προστατέψουν την ακίνητη περιουσία της Υπηρεσίας, δεδομένου ότι όλες οι εργατικές κατοικίες μέχρι την εξόφλησή τους και την εξάλειψη της υποθήκης ανήκουν ως ακίνητη περιουσία στον τ.ΟΕΚ, νυν ΔΥΠΑ».

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, με μία σειρά διατάξεων απαγορεύεται η κατάσχεση της κατασκευαζόμενης και παραχωρούμενης από τον ΟΕΚ εργατικής κατοικίας μέχρι της αποπληρωμής του τιμήματος στον ΟΕΚ. Επιπρόσθετα, στην περίπτωση δανείου με κεφάλαια του ΟΕΚ απαγορεύεται πριν από την εξόφληση του δάνειου και επί δεκαετία από τη λήψη του κάθε δικαιοπραξία ή προσύμφωνο διάθεσης του ακινήτου ή σύσταση οποιουδήποτε εμπράγματου βάρους ή επιβολή κατάσχεσης, πράξεις, οι οποίες, αν πραγματωθούν, είναι άκυρες.

Ειδικότερα, οι οικιστές του ΟΕΚ είναι δικαιούχοι κρατικής προστασίας για τη στέγασή τους, ιδιαίτερα ευάλωτα νοικοκυριά και γι’ αυτό νομοθετήθηκαν ειδικές προστατευτικές διατάξεις οι οποίες ισχύουν μέχρι σήμερα, συγκεκριμένα: τα Ν.Δ. 2963/1954, άρθρο 20, Α.Ν. 163/67 άρθρο 12, και Ν.Δ. 910/1971 άρθρο 1, παρ. 3, σύμφωνα με το οποίο «δεν επιτρέπεται κατάσχεσις επί των από του ΟΕΚ κατασκευαζόμενων και παραχωρούμενων εργατικών κατοικιών, μέχρι την αποπληρωμή του τιμήματος του ΟΕΚ».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα