Τελευταία ημέρα για ΕΝΦΙΑ και επιστρεπτέες

Εκπνέει η προθεσμία για την 1η δόση του φόρου και την κατάθεση δικαιολογητικών για τις προκαταβολές

Η τελευταία ημέρα του Μαΐου «κρύβει» και πολλές υποχρεώσεις για τους φορολογουμένους. Συγκεκριμένα, σήμερα το βράδυ εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, αλλά και την κατάθεση των δικαιολογητικών για τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

ΕΝΦΙΑ

Για λίγες ώρες ακόμα, έως σήμερα το βράδυ, έχουν την ευκαιρία να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ 2023 οι φορολογούμενοι, ενώ μπορούν να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά μέσω TAXISnet. Οι καταληκτικές ημερομηνίες πληρωμής των δόσεων είναι οι εξής:

• Η πρώτη δόση λήγει στις
31/5/2023.

• Η δεύτερη δόση λήγει στις
30/6/2023.

• Η τρίτη δόση λήγει στις
31/7/2023.

• Η τέταρτη δόση λήγει στις
31/8/2023.

• Η πέμπτη δόση λήγει στις
30/9/2023.

• Η έκτη δόση λήγει στις
31/10/2023.

• Η έβδομη δόση λήγει στις
30/11/2023.

• Η όγδοη δόση λήγει στις
31/12/2023.

• Η ένατη δόση λήγει στις
31/1/2024.

• Η δέκατη δόση λήγει στις
29/2/2024.

Οι φορολογούμενοι για να εκτυπώσουν φέτος τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ πρέπει να ακολουθήσουν την παρακάτω διαδικασία:

➜ Εισέρχονται στην αρχική σελίδα του «myAADE».

➜ «Κλικ» στο παράθυρο «Εφαρμογές».

➜ Επιλογή «Πολίτες».

➜ Κατεβαίνουν στο γράμμα Δ, στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».

➜ Εκεί ανοίγει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9, και μετά βάζουν τους κωδικούς TAXISnet και μπαίνουν στην εφαρμογή.

➜ Επιλέγουν το έτος 2023 και βλέπουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2023.

Επιστρεπτέες

Eως τα μεσάνυχτα πρέπει να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport» όσες επιχειρήσεις είχαν ελλιπείς φακέλους και έλαβαν τις κρατικές ενισχύσεις σε τουλάχιστον έναν από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής την περίοδο της πανδημίας. Οσες δεν προβούν σε αυτή την ενέργεια, αλλά και όσες δεν τήρησαν τη ρήτρα της απασχόλησης θα κληθούν να πληρώσουν εφάπαξ και με τον τόκο που «τρέχει» από την 1η Δεκεμβρίου 2022 ολόκληρο το ποσό του κρατικού δανείου έως τις 30 Ιουνίου 2023.

Οι επιχειρήσεις που πήραν τις κρατικές ενισχύσεις από το μέτρο και έχουν κληθεί να τις επιστρέψουν θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

• Ποσά που βεβαιώθηκαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα έως και τις 2 Νοεμβρίου 2022 καταβάλλονται ως την 30ή Ιουνίου 2023.

• Σε περίπτωση βεβαίωσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών λόγω μη τήρησης της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων διενεργείται εκ νέου υπολογισμός.

• Εφόσον έχουν υποβληθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου 2022, και μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων, προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Εκπτωσης (ΑΦΕΚ) από τη ΓΔΟΥ του υπουργείου Οικονομικών και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης, όπως αυτό υπολογίζεται.

• Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 31ης Μαΐου 2023 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Εκπτωσης (ΑΦΕΚ) από το υπουργείο Οικονομικών και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης, όπως αυτό υπολογίζεται.

• Η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού ισχύει μόνο εφόσον τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί το αργότερο μέχρι και την 23η Σεπτεμβρίου 2022. Ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν βάσει του αρχικού τίτλου είσπραξης πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.

Εφόσον, μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 31ης Μαΐου 2023 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, η κρατική ενίσχυση θεωρείται ως μη χορηγηθείσα και επιβάλλεται τόκος επί του ποσού που βεβαιώθηκε μέχρι και τις 2 Νοεμβρίου 2022 από την 1η Δεκεμβρίου 2022.

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα