Εισοδήματα: Οι αλλαγές που φέρνουν τα νέα μέτρα

«Οδηγός» για τους νέους μισθούς στο Δημόσιο – Πέντε διαφορετικές αυξήσεις για τα στελέχη των Εν. Δυνάμεων και των Σ. Ασφαλείας

Διευκρινίσεις και παραδείγματα για τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δίνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Μέσα από μια σειρά ερωτήσεων – απαντήσεων επεξηγούνται οι αλλαγές που εμπεριέχονται στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου.

Περιλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών της τάξης των 4,4 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το σύνολο της τετραετίας. Μεταξύ άλλων, οι παρεμβάσεις αφορούν τις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων, την αύξηση του αφορολογήτου για οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα, την παράταση του market pass μέχρι τον Οκτώβριο, τη θέσπιση του youth pass, ύψους 150 ευρώ, για 200.000 νέους, τη μόνιμη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων και τη μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες.

Οι βασικές ερωταπαντήσεις έχουν ως εξής:

1 Ποιες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους;
Ολοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, ανεξαρτήτως επιπέδου εκπαίδευσης, ετών προϋπηρεσίας και οικογενειακής κατάστασης, θα δουν οριζόντια αύξηση 70 ευρώ στις αποδοχές τους από 1/1/2024. Οι αυξήσεις εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο τόσο στο ενιαίο όσο και στα ειδικά μισθολόγια.

Ωστόσο, οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης, καθώς και εκείνοι με παιδιά θα δουν επιπλέον ενίσχυση του εισοδήματός τους λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης, αλλά και των ποσών της οικογενειακής παροχής για κάθε παιδί (π.χ., αυξάνεται κατά 50 ευρώ τον μήνα η οικογενειακή παροχή όσων έχουν 2 παιδιά και φτάνει στα 120 ευρώ τον μήνα).

2 Τι ισχύει για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας;

Θα δουν έως 5 διαφορετικές αυξήσεις. Συγκεκριμένα:

α) όλα τα στελέχη θα δουν την οριζόντια αύξηση των 70 ευρώ, ασχέτως μισθολογικού κλιμακίου, προϋπηρεσίας και θέσης,

β) θα λάβουν και αυτοί αυξημένη οικογενειακή παροχή για κάθε τέκνο,

γ) όσα στελέχη κατέχουν θέση ευθύνης θα δουν και αυτοί να αυξάνεται κατά 30% το επίδομα ευθύνης,

δ) 21.200 στελέχη θα δουν αύξηση κατά 30% των επιδομάτων παραμεθορίου,

ε) 112.000 στελέχη έγγαμα ή με παιδιά θα δουν αύξηση κατά 15 ευρώ των επιδομάτων ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας.

Με αυτόν τον τρόπο, π.χ., ένας αντισυνταγματάρχης του Στρατού Ξηράς με δύο παιδιά και θέση ευθύνης, ο οποίος υπηρετεί στην παραμεθόριο, μπορεί να δει πενταπλή αύξηση στις αποδοχές του (οριζόντια αύξηση 70 ευρώ τον μήνα, αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης, αύξηση της οικογενειακής παροχής για τα 2 παιδιά κατά 50 ευρώ τον μήνα, αύξηση του επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και αύξηση κατά 30% του επιδόματος παραμεθορίου).

Στο συνολικό όφελος θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, που θα αποφέρει επιπλέον όφελος 220 ευρώ τον χρόνο.

3 Ποιες είναι οι αυξήσεις στις απολαβές των μελών ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό);

Πέραν των παραπάνω,τα μέλη ΔΕΠ (καθηγητές πανεπιστημίων, ερευνητές), θα δουν επιπλέον αυξήσεις που μεσοσταθμικά αγγίζουν το 10%.

Συγκεκριμένα, αναπροσαρμόζεται, αναδρομικά από 7/10/2022, το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ (12.500 δικαιούχοι), σε συμμόρφωση με τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ θεσπίζεται ειδικό μηναίο επίδομα βιβλιοθήκης ύψους 100-200 ευρώ, αναλόγως της εκπαιδευτικής βαθμίδας.

Ετσι, ένας λέκτορας με 2 παιδιά και αποδοχές 1.889 ευρώ (μέχρι 31/12/2022) θα δει αύξηση του μισθού του στα 2.208 ευρώ λόγω της επιπλέον αύξησης που θα λάβει κατ’ εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ, της θέσπισης του επιδόματος βιβλιοθήκης, της οριζόντιας αύξησης 70 ευρώ και της αύξησης της οικογενειακής παροχής για τα δύο παιδιά (επιπλέον 50 ευρώ). Η συνολική αύξηση των αποδοχών του ξεπερνά το 16,8%, χωρίς να συνυπολογίζεται η ωφέλεια από την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί (επιπλέον όφελος 220 ευρώ τον χρόνο).


Μέσο ετήσιο όφελος, ένας επιπλέον μισθός για κάθε δημόσιο υπάλληλο

Οι αυξήσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο έρχονται να «κουμπώσουν» με μια σειρά μέτρων που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται από τις αρχές του έτους. Ο λόγος για την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, την κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και τη διευθέτηση ειδικών μισθολογικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Ετσι, το μέσο ετήσιο όφελος για κάθε δημόσιο υπάλληλο από τον συνδυασμό των παραπάνω αυξήσεων ανέρχεται σε επιπλέον 1.292 ευρώ μεικτά ή 800 ευρώ καθαρά. Μάλιστα, το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μεικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023. Πρόκειται για μια μεσοσταθμική ετήσια ωφέλεια ενός -και παραπάνω- επιπλέον μισθού για κάθε δημόσιο υπάλληλο.

Εξηγήσεις παρέχει το υπουργείο και για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες. Προϋπόθεση για να ισχύσει η μείωση είναι η ασφάλιση να έχει πραγματοποιηθεί το προηγούμενο έτος. Αυτό σημαίνει ότι, αν κάποιος ασφάλισε το σπίτι του την 1η Ιουλίου 2022, το όφελος θα προσδιορίζεται αναλογικά, σύμφωνα με τον χρόνο ασφάλισης. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, δεδομένου ότι το ακίνητο ήταν ασφαλισμένο για τους 6 από τους 12 μήνες του χρόνου, ο ιδιοκτήτης θα επωφεληθεί το ήμισυ της μείωσης, 5% αντί για 10%. Ομως, δεδομένου ότι το μέτρο θα ισχύει και τα επόμενα χρόνια, αν ο ίδιος ιδιοκτήτης συνεχίσει να ασφαλίζει το ακίνητό του σύμφωνα με τις προβλέψεις της ρύθμισης, τα επόμενα χρόνια θα έχει την πλήρη έκπτωση.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα